Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Silné bouřky 26.-27.6.

# 27.06.2025, 13:30

za červen 76mm, ale o to sušší byl květen.
Brno-venkov

včerejší bouřkové pásmo nebylo ani na žluté varování, viděno zpětně.

# 27.06.2025, 13:35

Včerejší bouřky přinesly silný vítr, na čele byly nárazy tak 60-70km/h. Srážkově ale téměř nic, takže celkově skutečně jen 4mm. No uvidíme co příští týden, celkem sucho bude.

1628
# 27.06.2025, 14:52

Shrnutí včerejší bouřkové situace v MH :pozor:
- i nízký stupeň výstrahy zde nakonec byl jen strašákem, bouřka se totiž vůbec nevyskytla
- od Z namísto toho dorazil jen :prsi: déšť trvalejšího rázu - nakonec 1,4 mm, ochlazení o více než 10°C/ 2 hod. a nárazy větru nepřesahující 50 km/h, tedy silný vítr
- v závěru dne se vyskytly alespoň hezké červánky a slabší duha
- zatím tak stále pokračuje suché období a čekáme na další výraznější srážky

Ac a vzdálenější kupy, 16:15
Další úroda lesních jahod, jsou velmi proschlé
Křižák obecný se při příchodu deště udržel v koutě na pavučině
1628
# 27.06.2025, 14:58

Danda.1902

Zde zbytek fotografií, více než 3 k jednomu příspěvku přidat bohužel nelze

Jinde samozřejmě bouřky působily škody, to nepotřebujeme. Stačil příjemný slabý až mírný deštík pro přírodu. Očekával jsem, že to sem nedorazí, podmínky tentokrát nebyly nejlepší. Další :blesk: bouřky můžeme očekávat brzy

Dvojitá duha ve večerním slunci, 21:00
Obloha při západu slunce
39
# 27.06.2025, 15:16

Esfofex to předpověděl že bouřky ojediněle ještě mohou být a však jedná je. Ani jsem si toho nevšiml

39
# 27.06.2025, 16:07

Proč je tak silný vítr, ani se takový nečekal. Zlomila se větev od třešně:vitr::!!: teď vítr trochu pominul

# 27.06.2025, 16:52

Tady včera celkem zajímavá situace, ale mám smíšené pocity. Začalo to tak kolem 18. hodiny, kdy se nad nás natáhla kovadlina s něčím, co byl takový náznak mammatů, ale mammaty v pravém slova smyslu to za mě nebyly. Postup byl celkem pomalý, a tak v následujících dejme tomu dvou hodinách spadla jen sem tam kapka a občas byl slyšet hrom. Po 20. hodině to už bylo zajímavější, začal foukat silný nárazový vítr, zesílil déšť a elektrická aktivita byla opravdu silná (tak jeden blesk nebo záblesk za 5 sekund a hřmělo opravdu hodně často). Většina blesků byla fialových a viděl jsem spoustu krásných CG i CC výbojů. Nakonec zesílil i déšť, a to až na silnou až velmi silnou intenzitu, přívalový déšť to však tentokrát nebyl.

Bohužel, i přesto, jaké bylo včera horko, začala celá MCS večer poměrně rychle slábnout, elektrická aktivita z naší oblasti velmi rychle vymizela, vítr zeslábl a déšť byl taky již slabší a jen občasný. Definitivně přestalo pršet až v průběhu noci a celkem nám to dalo 6,1 mm srážek.

Jinak, bouřku klasifikuji samozřejmě jako přímou, i když podle blesky.bourky.cz je to zase jen vzdálená, ale to mě už skoro vůbec nezajímá, protože Blitzortung opět většinu blesků ani nezaznamenal, a to přitom některé (ale jen CC) byly přímo nad námi - viděl jsem blesk a hned jsem slyšel hrom.

Mimochodem, ještě krátce k dnešku, už jsem nic zásadního nečekal a tak to nakonec i bylo. Sice to chvíli vypadalo nadějně alespoň na silnou přeháňku, ale ta těsně před námi rychle zeslábla a nakonec nás asi před půl hodinou zasáhla jen jako slabá až mírná, trvala asi jen 2-3 minuty a dala nám jen 0,1 mm srážek.

# 27.06.2025, 17:11

Honzaaa
Zajimavé postřehy , hlavně ..... koho zajímá zlomená větev v druhém příspěvku ? :)

# 27.06.2025, 17:20

Honzaaa
V okolí nárazy maximálně do 10m/s, takže nic hrozného. Že to ulomilo větev od třešně může být dáno X faktory, takže tak.

V Brně dneska maxima 27-28°C. Žabovřesky nejteplejší. Na krajním jihu Moravy na několika stanicích přes 29°C, nechybělo moc do 30°C, ale po včerejšku netřeba. Zítra si 30°C dají Čechy, od neděle se přidá i Morava. :cool:

39
# 27.06.2025, 17:22

Michael Laurenčík
No že škoda po větru

39
# 27.06.2025, 17:36

Teď jde lajna deště. Aspoň snad konečně pořádně zaprší, včera z tych bouřek moc nepršelo spíš vítr

# 27.06.2025, 17:42

Aidamkoo
U nás 29,3 °C, ale pak přišla ta přeháňka a šlo to ke 24 °C, i když pršelo jen trochu. Tak alespoň na chvíli ochlazení a dá se větrat.

39
# 27.06.2025, 17:45

Aidamkoo
Mi stačí 25°C, včera padl rekord pro tento rok a to 31°C a bylo dusno jak prase

1365
# 27.06.2025, 18:11

Honzaaa
Teda.. Tak já bych si toho takhle nevšiml, že se právě u mě zlomila větev. ;-)
Píšeš to skoro pořád v příspěvcích. :D
To tam máte tak dlouhožijící stromy, které už nezvládnou ani silnější náraz?

Nám tady včera foukal silný nárazový vítr, až to doma burácelo (nárazy byly nějak přes 70 km/h) a nic to u nás naštěstí nezlomilo, ale stromy se občas při nejsilnějších nárazech kláněly až k zemi.

# 27.06.2025, 18:33

Ohledně těch bouřek příští týden,
GFS a ECMFW tam ty silnější bouřky už začínají kreslit, každý však v jiný den
Podmínky se podle očekávání lehce zlepšují ( hlavně CAPE)
Řekl bych že nějaké bouřky určitě po tom horku budou jak silné ještě uvidíme:blesk:
Avšak bych řekl že budou znovu velmi silné

# 27.06.2025, 19:01

lukáš friedrich
Tak ono ještě aby ne když budou taky vedra;-)
Ale vše se uvidí až za pár dní, radši nic moc čekat nebudu

12
# 27.06.2025, 19:24

No, není to jen můj pocit, ale zdá se mi, že s tím jak se otepluje tak ty bouřky ztrácí na intenzitě.. jakoby jim něco chybělo. Větry nejsou silné jak očekávají modely, každou bouřkovou situaci výrazně nadhodnocují.. Někdy přehánějí i srážkově. Možná, že vysoké teploty, myslím teď extra vysoké následným extrémním projevům příliš nesvědčí.. je to hodnocení za moji lokalitu, tak někdo jiný může nabýt jiného dojmu. Ale třeba včera, shelf se blížil, před námi úplný rozpad, ze srážek spadl jeden milimetr, fouklo kolem 14 m/s v nárazu.. čekalo se mnohem více. Ale není to jediná taková událost, kterou modely kreslily jako velmi extrémní a realita byla mnohem mírnější...O nějakých kroupách nemluvě, to nevíme jak tady vypadá, když padají kroupy. Nebýt sociálních sítí a tady diskuze, tak si říkám jak je to počasí mírné... ale možná žiju jen v klidné oblasti.. tím pádem fajn. Za dvacet let pozorování nepamatuju v místě bydliště větší kroupy... jednu bouřku snad chvilku padaly kolem 1-2 cm.. ale možná byl jen včera příliš suchý vzduch pro vznik něčeho lepšího.. i když se říká, že suchý vzduch naopak přínáší silné větry.. no ani to se včera nenaplnilo. Přijde mi, že lepším bouřkám svědčí v den bouřky maxima do 30 °C...

478
# 27.06.2025, 19:39

Tadeas
Myslím, že Honzaa, by se se zlomenou větví měl obrátit na pojišťovnu,(pokud je pojištěn) a určitě mu dají vědět co a jak a likvidátor tam bude cobydup, co ovšem zlikviduje jest otázkou...🤔, tady jinak asi 1mm srážek, lehký vítr a nyní +19,5.. takže už očekávám pozvolný vzestup teplot v dnech příštích..akorát srážky tam mám prd prd nic..

# 27.06.2025, 19:51

Kapr s americkými standarty prostě neklame.
Ano teploty nad 33°C už bouřkám moc nesvědčí, protože v našich podmínkách je těžký taky mít velmi vysoký rosný bod 24°C který při takto vysoké teplotě udělal vzduch vlhkým. Nejlepší jsou teploty 25-31°C při rosném bodu 18°C (pokud celý profil do tropopauzy je instabilní). CAPE je tehda největší, CIN není. Střih větru pokud je adekvátní tak klidně z toho udělá extrém. A extrémy už tu byly, Rousínovci měli 3cm kroupy a to modely nemalovaly extrémy myslím. Tady 15.6. taky suchý vzduch v přízemí a v Jirkově padaly stromy. Takže to je asi problém Buchlovic (i když klasicky už měl supercely, bílé jádra... žejo).
Skutečný problém je to i tady kdy dvě normální slabé přímé bouřky byly 3. května a jinak máme extrémní podprůměr bouřkových dní. Pouze 7 bouřkových dní a celkově 11 bouřek. 2 přímé, 5 okrajových, 4 vzdálené.

12
# 27.06.2025, 19:53

Peter Sedlák 1
:D

supercely jsem v okolí vyfotil, to nepopírám, ale u mě to proběhlo docela v klidu.. to není stěžování si, ale konstatování reality.. O 5 cm kroupy tady nestojíme nikdo. ;-)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.