Rychlej
No, koukal jsem na vícero modelů, a nárazy/rychlost větru nic moc, takže to má postupovat pomalu a dorazit pozdě večer, nicméně mi to tu píše přes (v součtu přes půlnoc) až 20 - 25 mm.. a to by bylo fajn,, jsem zvědav, velké bouření tu u nás nepředpokládám, někde pod horama možná jo..střih větru prostě v predikci, taky slabota..
Diskuse o počasí Silné bouřky 15.6.2025
Ano, bohužel riziko silných nárazů narostlo. Bouřky přijdou v nejideálnější dobu pro jejich rozvoj. Takže vedle přívalových srážek jsou dnes i nárazy kolem 90 km/h možné.
Ostatně tam ty výrazné nárazy kreslí i ICON DE: https://www.ventusky.com/?p=49.85;16.74;6&l=gu...
Petr11
https://kachelmannwetter.com/de/modellkarten/rapid... Používám placenou verzi. Jinak hodně fajn jsou modelové sondáže dle modelu ID2, tam právě jsou ukázany nejdůležitější informace vč. hodografu. Ale je tam plno dalších "free" parametrů, které jsou dostačující.
Zeu
české stavby jako jediné přežily hirošimu, takže o to strach nemám
Francois
Právě proto se ptám. Všechno co píšete tam je a přesto večer má být Cape nulové blbost co ukazují modely.
Zeu
Takové nárazy jsou sice ojediněle možné, ale spíše se za mě budou pohybovat do 90 km/h (pokud se objeví downburst, což je dneska možný, tak nárazy mohou být i vyšší). ICON DE je v tom jediný, ostatní tam mají spíše od 60-90 km/h. Hlavním nebezpečím by dneska měly být srážky s pomalým postupem.
Predators2
Modely to mají úplně v pohodě.
Ještě v 17.00h má Děčín 1200/1300j/kg..
Před linií konvergence.
Vývojem a přechodem bouřek se energie vyčerpá.. normální věc..
Takže večer už bude velmi nízké CAPE..
To ale večerní vlně frontálních bouřek z Německa nemusí nijak překážet..
Model ICON-RUC očekává jakousi linii bouří od západu až po sever Čech, netuším jestli půjde o tzv. "front building storm" - buňky se budou obnovovat před buňkou, která bude za nimi. (opak back buldingu), protože střih větru bude nízký (10m/s) na to aby ucelená lnie mohla v klidu postupovat.
Francois
Takové hodnoty na to jak vypadají podmínky venku jsou slabé. Nejspíš tam bude nějaká brzda. V Německu Cape až 2x tolik za stejného počasí. Sondáže z Prahy ukážou realitu.
Francois
Krušné hory už též jedou cu humilis a cu mediocris. Nejspíše první bouřky vzniknou právě na Šumavě a v Krušných během brzkého odpoledne.
Predators2
Hodnoty v Praze moc toho neřeknou - budou tam o poznání slabší. Bohužel v tomhle případě by se hodila sondáž například z Karlových Varů / Chemnitzu... Nejbližší sondáž, která se bude vypouštět odpoledne je pro nás Meiningen alespoň.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.