Podle předpovědi na In počasí má u nás od rána pršet a vlastně i prší, realita - neprší, a prší v Čechách, ti budou mít za tyhle dva dny celkem hezky zalito, na některých místech i přelito.
Tak v Brně se kolem 2-3 hodiny zdálo, že by něco mohlo dojít. Hezky se blýskalo, ale to bylo vlastně všechno. Většinu noci se teplota držela nad 20°C, takže v kombinaci s dusnem nic moc. No uvidíme kolik spadne, moc to nebude.
aspoň že umí pršet z těch nimbostratů když už z těch pitomejch bouřek ne. teď tu za dnešek spadlo 11mm jen tak. není to jak 2022 nebo 2023 kdy hledání kapky vody bylo jak hledání jehly v kupě sena
Lepší podmínky má dnes Slovensko než my, bouřky u nás možná budou, ale ne silné. Déšť po týdnu by zase bodnul, ale tak může to být i propadák s pár mm, no tak do večera daleko. Zatím užívejme tepla
Tak sem ta celá epizoda přinesla od včerejška 35mm srážek, za mne paráda, v místním lese už před tím pár lidí přineslo hřiby.. kováře.. počítám, že tak ve čtvrtek, pátek to pujdu zkouknout..První plnohodnotnou bouřku to taky dalo, bez krup, takže prostě dobrý. Když porovnám GFS a ECMWF.. tak GFS tam má pohyb nahoru dolů do +25.... ale velký rozpor v druhé půlce predikce, mezi hlavním a kontrolním během.. ECMWF má trvalou stoupající tendenci až k +35..v té druhé půlce predikce, a shodu mezi hlavním a kontrolním během.......ohledně postavení TÚ, tam má GFS někde u Kyjeva níži.. nad Tureckem další nad Beneluxem výši a takový jako průvan od severozápadu.., ECMWF má výši nad Rumunskem, plus další menší nad Rakouskem a průvan od jihozápadu.. tak si může každý vybrat to své... takže stejně uvidíme až za týden..jako vždy..
Zvednul se vítr a teplota klesá, max bylo +23,5 a už je +-17,5 venku fakt dobrá kosa. Kolik z toho asi bude vody, průměr v červnu těžko doženeme, ten je 96 mm, ikdyž první týden byl tady výživný, ze 30 mm chybí.
Tady to bylo zajímavé až dnes po 10. hodině. Ve druhé polovině noci, ráno a v první polovině dopoledne to bylo jen občasné pokapávání nebo maximálně slabý až mírný déšť, ale pak přišlo něco jako shelf cloud a začal foukat silný nárazový vítr. Najednou začalo silně až velmi silně pršet, potom to na chvíli přestalo, ale kolem poledne přišla druhá vlna. Teď už nějakou dobu déšť i vítr slábne, přechodně to ještě může zesílit, ale určitě už ne tolik. Zatím máme 12,6 mm podle meteostanice, každopádně takových 15 mm je dnes podle mě jistých (řídím se podle analogového srážkoměru, který měří lépe). Pěkná zálivka. Bouřky se nás každopádně na této frontě netýkaly, ani tu noční blýskavici jsem neviděl, spal jsem a přes kopce bych ji pravděpodobně neviděl ani tak.
Xhonza Od bouřek bude na nějakou dobu klid, teď nás bude pár dní provázet stabilní a teplejší počasí díky tlakové výši. Něco se rýsuje až kolem 25 června, ale to je ještě hodně daleko.
Tak už je po všem, nějakých 12 mm a Rožnov tak 6 mm no
Ty srážky na konci výhledu občas jsou, občas prd, takže suchý mód vesele pokračuje. Teplo by se mělo zvyšovat, prázdniny se blíží, ty 30ky taky a sucho se víc rozjede, sekači trav budou mít veget, to jó