Diskuse o počasí Silné bouřky o víkendu 7. a 8. června 2025
O víkendu se opět očekávají nějaké bouřky a i silné. Hlavně v neděli se čekají na většině území. Podpora střihu větru bude velmi vysoká a Cape naštěstí nízké. Ještě že tomu tak bude, jinak by se opět tvořilo spoustu supercel.
Predators2
Nějaká ojedinělá LP supercela by se teoreticky vyskytnout mohla.
Díky tomu vysokému střihu větru by bouřky mohli mít v neděli pěknou strukturu
CAPE bude jen kolem 500j/kg ale k tomu i slošný CAPE SHEAR až 800 m/s
což už celkem ujde
Tak nakonec nás večer dvě přeháňky skutečně zasáhly. Ta první byla jen slabá a dala nám 0,1 mm, při té skoro nefoukalo. Při druhé už foukalo mnohem více, ale pořád bych to nenazval silným nárazovým větrem. Každopádně přeháňka to byla silná až velmi silná, jenže kvůli větru se toho ve srážkoměru moc neuchytilo, jen 0,7 mm vody. Byla jinak vidět i slabá dvojitá duha, ale než jsem ji stihl vyfotit, zakryla Slunce jiná oblačnost.
Vždycky to umí celkem překvapit, včera ta linie byla opravdu zajímavá a dala pro MH 2 mm , navíc i vítr něco pocuchal v zahradě. Dnes mi to tady na
taky moc nevypadá, ale někde to třeba zajímavé bude. Když je tu od rána
, nevidím vývoj úplně nadějně. Předpovědi mi navíc daly jenom 17°C pro dnešek, min. je ale 11,6°C. To je lepší než včera 7,6°C.
Tak... bouřka nikde ale leje parádně, další knedlík dorazil, chytáme to tu hezky, od začátku června nepršelo pouze jeden den, v součtu zatím 27mm, a teď od zítra nastoupí Medard,, už se těším. Koukal jsem 5.6. na nově vydané předpovědi od ECMWF.. a teda takový rudý barvy na červenec a srpen, to jsem tam snad ještě neviděl... tak jsem zvědav, zda to časem vybledne, takovou šílenost nemá aktuálně ani CFSv2.. ten tam má takovou hřejivou pohodindu..
Aldy1977
ČHMÚ výstrahu zrušil i s vtipným udáním důvodů...
Sousední SHMÚ má výstrahu v platnosti po celé délce naší hranice: Vysoká pravděpodobnost výskytu bouřek, přívalových srážek s intenzitou 30 mm / 30 min, nárazy větru 18 - 23 m/s (65 - 85 km/h) včetně krupobití.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.