Tak u nás 45 mm+ odpoledne 5mm. Vítr pořádnej, blesková aktivita neskutečná. Stále prší, až přestane, půjdu obejít zahrádku co to napáchalo.Nastesti to před náma začlo slabnout
Diskuse o počasí Přechod mohutného bouřkového systému 4. - 5. 6.
Milan21
Mám, zítra zkusím vytáhnout z videa záběry shelfu, ještě před tou hlavní lajnou se vytvořily slabší bouřky (asi 6 blesků, ale celkem silný liják tak 5 minut), poté hrobové ticho, dusno a v dálce blýskání. Když se lajna dostatečně přiblížila, bylo slyšet nepřetržité hřmění, poté přešel shelf spolu se silnou húlavou a nárazovou sprchou (bez krup). Déšť nebyl tak silný (asi 25 mm napršelo), poté i přestalo foukat, ale nejhezčí byla mimořádná blesková aktivita (většina v oblacích). Teď je nějakých 18°C a silně fouká.
To fakt nasere no, spadlo par kapek, kdyby aspon prselo tvl .
Treba se do rana zatoula prehanka, zitra to bude zase všechno vychodneji
aspoň těch 10mm napršelo, to jsem rád
Vcera bylo co sledovat od odpoledne az do noci. Hlavne nocni bleskove divadlo (99,9 % v mracich). Vsechno se ale odehralo tesne vedle smer JV. Dost me to zklamalo (pisu slusne). Jen lehce zaprselo kolem pulnoci, tak 5 mm... Vedle Mochov a okoli + smer Nymburk mohli mit i 10x tolik.
Dobré ráno, sledoval jsem to do každičkého detailu a mohu říci že měli i trochu štěstí
Přesně jak sliboval model linie až velmi silných bouří nás míjela 20 km SZ směrem nicméně mohu říci že mě při natáčení záblesku překvapil silný výtok vzduchu v těsné blízkosti té linie tzv. Gust front, podle poryvů bych to tak odhadnul na 70 km/h hodně nepříjemné to bylo
Taková situace se na radaru vidí jen málokdy a je možné jak psal Aura už stejnou sílu bouřek letos nemusíme zažít
Ta bouře byla relativně malá, i tak v tom pásu ve Středočeském kraji způsobila hasičům skoro 400 zásahů. Při nejhorších bouřích jich na našem území bývá tak kolem 1000. V oblastech mimo ten pás byl relativní klid. Dobře je to vidět na hustotě blesků: https://www.in-pocasi.cz/clanky/vyznacne/bourky-5....
U nás to byl celkem mazec (jak jsem očekával), největší vítr ze supercely se ale vyhnul. Zalilo to slušně, bylo to“bez krup a bez proudu” Zapli to ráno asi až v 6:40. Extrémní blesková aktivita
!!!, byly i nějaké CG v okolí. Jádro bylo ale cca 5-10 km jihovýchodněji. Show stála za to, neustálé světlo venku, dunělo to nepřetržitě a vždycky, když to bouchlo někde poblíž, tak vypli cvrčci a zapnul pes
Dorazilo to ale o chvíli později, než jsem původně čekal. Po dlouhé době tedy ale přímá trefa
Valep
Máme to tady nějaký zakletý prostě. Všechno v těsné blízkosti buď vzniká, nebo obchází, už je to docela frustrující, i když o škody samozřejmě nikdo nestojí. Byla jsem včera šťastná i za tu okolojdoucí podívanou, blesků neskutečně, některé i docela blízko, práskalo to tady chvíli docela intenzivně, vítr 0, dešťově to bylo cca 6mm.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.