Diskuse o počasí Bouřky a přeháňky 26.5 - 28.5. 2025
Marek_98
No dle klasifikace intenzity srážek nelze přeháňky s úhrnem 0,3 mm nazvat mírnou až středně silnou...
Jinak srážky u vás nic moc.
Intenzitu deště lze rozdělit na různé stupně, běžně se používá rozdělení na: slabý déšť (do 1 mm/h), mírný déšť (1,1 – 5 mm/h), silný déšť (5,1 – 10 mm/h), velmi silný déšť (10,1 – 15 mm/h), liják (15,1 – 23 mm/h), příval (23,1 – 58 mm/h) a průtrž mračen (nad 54 mm/h).
Podrobnější rozdělení:
Slabý déšť: Intenzita do 1 mm/h.
Mírný déšť: Intenzita 1,1 – 5 mm/h.
Silný déšť: Intenzita 5,1 – 10 mm/h.
Mírný liják: Intenzita 10,1 – 15 mm/h.
Silný liják: Intenzita 15,1 – 23 mm/h.
Příval: Intenzita 23,1 – 58 mm/h.
Průtrž mračen: Intenzita nad 58 mm/h.
Přímý zásah u nás. Bílé jádro. Z přístřešku 1,8 x 3m to přeteklo prázdný 250l sud za 6 minut a 22 vteřin, intenzita tedy parádní. Zahrada bílá, květena děravá :-).
Aldy1977
Odpověděl sis sám, ty úhrny jsou za hodinu. Třeba teď tu byly další dvě přeháňky po sobě, jedna silná s obřími kapkami a druhá slabá až mírná. A to nám dohromady daly jen 0,4 mm, byly totiž velmi krátké. Navíc z té silné přeháňky vznikla i bouřka (pro nás vzdálená), slyšel jsem 3 hromy z východu. Mimochodem, já používám klasifikaci z report.bourky.cz, tam je to ještě poněkud jinak, ale ono je to víceméně jedno. Chci tím jen napsat, že i minutová přeháňka s úhrnem 0,5 mm je podle té tvé klasifikace přívalová, protože to musíš vynásobit šedesáti a to ti dává úhrn 30 mm/h (pro mě je tohle ale silný déšť, nikoliv přívalový).
Aldy1977
Však jasně, ty úhrny nejsou nějaké zázračné, postup těch srážek je poměrně rychlý a ty buňky jsou docela malé.
Před chvílí to jinak vypadalo zajímavě, hnala se sem další poměrně silná přeháňka a dokonce začal foukat i silný nárazový vítr, ale nevydrželo to a rozpadlo se to, takže úhrn tentokrát jen 0,1 mm srážek (ta přeháňka nakonec byla jen slabá až mírná). A východně od nás vznikla zase bouřka, ale z jiné oblačnosti. Slyšel jsem tentokrát jen 2 hromy, každopádně druhá vzdálená bouřka dneška. Těch vzdálených bouřek už máme letos ale spoustu a jinak jen jednu okrajovou a přímou dokonce žádnou.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.