Diskuse o počasí Celoplošné srážky 24. 4. - 25. 4. 2025
Tu v okolí Trnavy totálna búrková neschopnosť. Ako jasného vinníka však treba hľadať v stabilizačnom, chladnejšom SZ vetre, ktorý nám tu dnes veselo robil spoločnosť Ja to vždy vravím, SZ vietor je v našich končinách jednoducho požierač veškerých búrok
Možno až na ojedinelé výnimky.
Keďže SZ má fúkať aj zajtra, uvidíme, čo to spraví so zajtrajšími plánovanými trvalými zrážkami. Je možné, že budeme v tieni Malých Karpát a zrážky budú napokon výrazne slabšie (resp. len omrvinky). To nie je veru južná situácia ako napríklad minulý týždeň na Veľký piatok, kedy nám ide doslova karta a mali sme tu vyslovene lejaky
jakože tady z modrozelených odrazů musí podle mě pršet stejnou intenzitou jak v olomouci z oranžových odrazů. ještě padla mlha a mraky jsou velmi nízko
Tak u nás potom ještě jedna vzdálená bouřka byla, směrem na východ se formovala MCS, ale viděl jsem jen 1 záblesk a slyšel 3 hromy. Ani ta struktura nebyla nikterak povedená, ve východních částech Jihomoravského kraje to bylo mnohem lepší, viděl jsem i fotky shelf cloudů. Tohle se pak každopádně posouvalo dále k západu, ale rychle se to rozpadalo a tady to skončilo tak, že jen necelou hodinu občas pršelo, a to různou intenzitou od velmi slabé po středně silnou, no a dalo to jen 0,5 mm, takže výsledný úhrn za dnešek je pouhých 1,3 mm srážek. Obě bouřky vzdálené severními a východními směry, kde byly úhrny i v desítkách mm. No, i takové dny jsou, ale je teprve duben.
Kokos342
Tak tak, pranostiky jsou jen funkcí náhody. Proto jich je koneckonců na každý den/každé jméno tolik, aby to vypadalo, že vždy alespoň nějaká vyjde.
Jinak tady za včerejšek 16,5 mm, to je fajn, teď zase začalo pršet, kdyby to dnes přihodilo ještě dalších 10 mm, tak by to bylo úplně ideální...
Jak znám uživatele tak ty pranostiky zase vymaže a škoda na to vůbec reagovat, potom zas nikdo nebude vědět vo co go
Včera jsem viděl jeden blesk, jinak nás to hlavní zase obešlo, ale bylo to blíž než ve středu, to byl z toho 1 mm a včera nakonec 7 mm.
Tak dnes už bude chladněji a druhé kolo deště, modely dávají kolem 10 mm, no a hlavně kašpárek Aladin včera dobře zabodoval, překvapil mně že nulu dával i Harmonie, kterému to obvykle dobře vychází a včera měl asi nějaký zkrat. Takže shrnutí- naštěstí to nebyl nějaký masakr se silnými bouřemi, ale nemůžu být ani celkově spokojen, čekalo se víc, aspoň dvojnásobek. Dnešek zase něco udělá a pak zas týden bez deště, na příští sobotu tam mám zas bouřky, jenže to je moc daleko. Mezitím šlehne ještě mráz a možná zase skoro letní dny...
U nás to včera dlouho vypadalo špatně a srážky nás míjely. Nakonec ale před 8 večer dorazila od Olomouce slábnoucí bouřka, která se postupně změnila v trvalý a chvílemi i docela vydatný déšť, který vydržel až do dnešní 2 hodiny ranní. Spadlo celkem 20mm, takže ještě se středečními 4mm máme krásně zalito.
Tak tady prší docela fest, za dnešek už 12mm za duben jsme už přes 40mm v součtu, takže namoknuto pěkně, pudu se po dešti projít do lesa,.. vypadá to tady už druhej den jak někde v deštnym pralese, mlha, pocitově prádelna, kdyby bylo o deset stupňů víc, tak je dojem dokonalej..
Kokos342
Některých pranostik se musím zastat, vycházejí pravidelně s téměř 100% jistotou, třeba:
Když sedlák stále dokola pěstuje řepku a kukuřici, čekejte od jara vodu ve vesnici.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.