Marco11_
Já si myslím že to přejde přes hranici, ale je škoda že to jde okolo
Diskuse o počasí Bouřky od 9.7. do 13.7.
Tak čtvrthodina větru a deště. To horší nakonec,díky lepším podmínkám,šlo více východně.
U nás spadl mrak vody (30-40mm), a pořád leje. Ale pořád nechápu, že v předpovědi máte pravděpodobnost, že spadne aspoň 0,1mm srážek 10%, předpověď 0mm, a ono spadne 30mm... nebylo by lepší to vůbec nepredikovat? Vždyť to pak nemá žádnou vypovídající hodnotu... jsem laik
Tady se aktuálně blýská na JZ z té bouřky u Znojma a to celkem aktivně, blitz skoro nic nedetekuje. Ta MCS co šla přes Vysočinu se nám bohužel vyhla, jen krátce ale intenzivně začalo foukat z outflow boundary. Aktuálně už i jádra východně, tam to asi najelo na kovergenci. Jinak ale popravdě nevím, co tady dnes bránilo rozvoji konvekce, no každopádně šancí bude dost, projížděl jsem modely a hlavně ICON a Ecák chcou na zítra nějaké lokálnější bouřky tady + pátek vypadá hezky, tak snad se zadaří, ale něco mi říká, že to nevyjde ani příští dny
Tak pod Vídní už to bouchlo a naskakují tam pěkné bouřky, které by mohly kolem 2 poloviny noci a rána dorazit.
Kristián
Nevznikne, podpora pro vývoj značně slábne, možná dorazí nějaké zbytky v podobě mírného deště. Ovšem lepší situace, co se Moravy týče, může nastat již večer a v noci na pátek, no a další ještě výraznější vlna snad v noci na sobotu, uvidíme. Tyhle situace jsou opravdu nevyspitatelné. Já jsem byl teď dlouho jinde, ale zdáse mi, že cg+ či - blesky v oblasti Olomouce téměř vyhynuly. Pamatuji situace, kdy to tady práskalo hlava nehlava. Dneska? A vůbec konkrétně už delší dobu pozoruji pouze CCčka, což mě trošku mrzí, páč nemám co fotit při noční lightning show...
Dle předpokladu dostaly pěkně kromě části JČech konečně i VČechy a celá Vysočina, výstraha celkem dobře pro střed republiky, jen tak dál, následky dost zajímavé:
https://www.novinky.cz/clanek/pocasi-silne-bourky-...
Jirke85
Dle jaké předpovědi? V předpovědi CHMI byly predikovány lokální úhrny až nad 70 mm, což se vyplnilo. Sami tam výslovně uvádějí, že se v případě bouřkové situace nemáte řídit žádnými meteogramy a modelovými predikcemi srážek pro konkrétní místo. Tohle předpovědět prostě nelze, ale je to pořád stále dokola, s prominutím, jak u blbých na dvorku...
Tak tuna u nás na severním Plzeňsku jeden velký propadák...Včera jsem chtěl ten déšť podpořit tím, že zaleju zahradu, už jsem se radoval, že to zafungovalo, a nakonec....kolem šesté asi tak 0,5 mm srážek, v noci asi tak 0,2 mm... Takže věřím a doufám, že snad třeba v pátek se alespoň na ten 1 mm dostanu... Přitom pár kilometrů východněji už poměrně slušné dávky vody...
Z Vysočiny to vyhrálo Pelhřimovsko a Novobystřicko, Kamenice n. Lipou nebo Počátky bezmála 47 mm, Strmilov dokonce 60 mm, ještě více dostaly viz můj minulý odkaz na škody Trhové Sviny pod Novohradkama a to rovných 70mm, teď bude problém to nasycení, protože na problémy budou stačit i poloviční úhrny, v předpovědi na další vlnu srážek to už bude zmiňováno.
Dnes to bude velmi zajímavé. V Čechách se čeká vysoký střih větru večer hodnoty kolem 20 m/s, k tomu i bouřková aktivita, která se časově překryje. CAPE bude taky docela vysoké, vysoké CAPE*SHEAR celkově. Lze tedy čekat poměrně silné supercely i škody...
Na pátek to vypadá pořád dost výživně, bouřky prakticky v celé ČR...
zdroj: chmi.cz
Tento týden bude určitě srážkově nadprůměrný, ještě se čeká něco i v sobotu...
Tak se musím pochlubit, že u nás nacmrndalo "úctyhodných" 6mm
dnes má zase něco být, ale u nás opět nic nebude to samé čekám i zítra nezbývá mi, než se tomu už jenom smát
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.