Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V noci od západu dorazí výrazná studená fronta

Diskuse o počasí Bouřky 21.6.2024

# 22.06.2024, 14:38

Aura_
Ty první bouřky v Pošumaví mezi 16.-17.hodinou vyrostly do výšky 15km během 10-15 minut,to je sakra explozivní vývoj.

14
# 22.06.2024, 15:02

TomasMost
Ano.

Ještě dodávám ona ta bouřka byla silná, ale bez škod. Kroupy a vítr pohoda (nebyly), ale přívalový déšť jeden z nejsilnějších, co jsem zažil. Nehorázné provazy vody, ale zrovna to tady vyšlo, že to trvalo krátce do 15 minut a ten nejsilnější příval asi jenom 5 minutu, takže to hodilo 15 mm, ale z toho většina spadla během několika málo minut. Kdyby ten přívalový déšť trval o něco déle jsou to desítky mm.

Je na tom hezky vidět lokálnost bouřek. Okres Mělník je možná trochu větší okres, ale stále jen okres a včerejší bouřky se projevovaly různě na různých místech vzdáleně od sebe 5, 10, 15 km...

Jinak to Brno to je něco... :D Počasí je fakt záhada a Brno zažívá opravdu velkou anomálii. Co dodat.

57
# 22.06.2024, 16:39

Aldy1977
Nám se to fakt nějak tady poslední dobou docela vyhýbá, myslím ty dardy, stále nám chybí 25 mm do červnového průměru jestli dobře počítám a konec měsíce je značně nejistý, od sucha po málem povodně :zz: tak uvidíme co z toho vyleze. Jsou ale jak tak pozoruju v okolí značné rozdíly, když vidím třeba ty Huslenky nebo VHK tak mně berou mory :zz:

Dnes pocitově záhul po tom dopoledni, padnul letní den a myslím asi že snad chcípnu, uf chce to další vychlazené pitivo

10
# 22.06.2024, 17:19

PS. Za me to rozhodne nebylo na extremni vystrahu. Ano, silne bourky byly. Nejake vetsi kroupy taky. Par pokacenych stromu, par strzenych strech, zadne povodne, par tisic lidi bez elektriny. Nic co by drive nebylo. Mozna to je nejaka celkova vystrasenost teto doby, kdy se kazde veci, co drive byly standardni dela udalost. Taky kazdy ma dnes mobil, sireni informaci je rychle, fotek a hlaseni je tisic. Extremni vystrahy maji byt pro situace ala orkan Kyrill. Dali by jste rovnitko mezi orkan Kyrill a vcerejsi bourky? Opravdu to melo by na stejne urovni vystrahy? Nebo mame jeste nejakou mega-extremni vystrahu?

Leknín
Delas si pr**l vid? ;) Rikat, ze mas sucho je z myho pohledu velmi usmevne. Kolik mas rocni prumer a kolik mas za letosni rok?

1268
# 22.06.2024, 17:35

godlike
Takhe to nemůžete srovnávat. Orkán a bouřky s kroupami je něco jiného. Orkán zasáhne celé území, pokud jde tím směrem. Kroupy jen pár lokalit.

414
# 22.06.2024, 17:39

Predators2
Tak tak, extrém jako extrém.. Plošný nebo lokální, pořád je to extrém..
I když je předpoklad jen lokálních nebezpečných, extrémních jevů, nejde určit přesněji lokality, kde to proběhne, musí se výstraha vydávat na větší ploše, kde je největší pravděpodobnost..
Že si potom někdo stěžuje, že to bylo zbytečné, protože zrovna u něj nic nebylo, tak to je spíše na doktora, než na tento web...
Jinak, od středy až do konce týdne se rýsují opět přeháňky a bouřky, voda bude...

314
# 22.06.2024, 18:31

godlike
Kyrill si pamatuji z mnoha duvudu. Hlavne mimo hory slo o nejsilnejsi znamy vitr a nejvetrnejsi den za desitky let. Slo o velky tlakovy gradient a orkan zpusobeny synoptickou situaci, zasahl celou CR a trval hodiny. V bourkach nebo dokonce v tornadech je vitr i o dost silnejsi, ale trva jen velmi kratce a je to velmi lokalni. Co se tyce SYNOP stanic, dat v datech na Ogimetu 2000-2024 jsou v CR nejvetsi narazy prave za Kyrilla.

Za Kyrilla byly i extreme nadprumerne teploty, jen necely stupen od historickeho tehdejsiho rekordu Txx pro CR a navic nejvyssi maximum Txx padlo kratce po pulnoci. Velmi teplo bylo i napr. na severu Italie +27 °C. Na studene fronte vecer za Kyrilla se vyskytl na leden velmi silny dest (na horach prselo i pred frontou), uhrny srazek byly vysoke. Take na leden se jednalo o extremi bleskovou aktivitu a pred frontou dobra viditelnost a bile blesky byly videt i z dali.

Kyrill byl mozna v CR nejextremejsi meteorologickou udalosti 21. stoleti i za existecne CR. I kdyz ty Arkticke mrazy 1996, 2006, 2012 nebo tepla vlna v srpnu 2003, 2015 taky byla mimoradna. Ale kazdopadne dlouho trvajici vetrna boure zasahla celou CR.

Pripominam, ne vsude byl Kyrill orkanem. V Praze na Karlove na kopci mel byt naraz vetru az az 45 m/s ale orkan se posuzuje dle prumerne rychlosti 119 km/h a vice (32.7 m/s a vice), ne podle narazu.

57
# 22.06.2024, 19:03

godlike
Já neříkat, že mám sucho ;-) Psal jsem, že to nejsou takové dardy jako tady v okolí. Nejvyšší denní úhrn v červnu mám 16 mm ze 4.6. O pár km dál mají smůlu na větší dávky. Prší často, ale ne tak moc. Nejdýl nepršelo tři dny v červnu a to mně štve (jinak o tom suchu jsem psal v kontextu toho, že nevíme jaký bude konec měsíce: suché dny nebo vysoké úhrny, tak jsem to myslel :))

Nadprůměr trvá prakticky od poloviny října. Jediný průměrný měsíc březen, jinak všechny nad. Stovka padla v dubnu, květen 98 mm. Za rok je tady průměr 820 mm, jak které zdroje, beru ten blízký Vsetín od roku 1900, jinde se udává průměr vyšší, to berou od 1961, od toho 61 srážková řady vykazuje mírný vzrůstající trend. Ale to je jedno, takže letos mám pokud dobře počítám (už jsem se dnes přepočítal, to ty piva :D v červnu do průměru chybí 15 mm ne 25 jak mám v předchozím příspěvku) 493 mm. A to nás čeká nejdeštivější období v roce, takže by to chtělo zvolnit jak mám ten pocit, že se děje a beru všema deseti, anebo to chce aspoň deset dní bez kapky deště i k vůli práci a tak, což je zřejmě v tomto vlhkém období nesplnitelný sen :(

# 22.06.2024, 20:03

Tak u nás byl zajímavý ještě i dnešek, i když už jen v první polovině dne. Ve druhé polovině noci a ráno jsme tu měli dvě prakticky totožné okrajové bouřky, to hlavní bylo severozápadně od nás. Přinesly chvilkový silný déšť a byla tam pěkná elektrická aktivita, i když ne až taková jako včera večer, ale i tak tam byl tak jeden blesk nebo záblesk a hrom za 10 sekund. Potom jsem zaznamenal ještě vzdálenou bouřku, byla to MCS, ale elektrická aktivita byla poměrně daleko jihovýchodně od nás. Slyšel jsem tak jeden hrom za 2-3 minuty a zase tu i silně pršelo. A během dopoledne tu byla ještě jedna slabá až mírná přeháňka. Za dnešek máme dalších 8,6 mm, dohromady se včerejškem tedy 64,7 mm a v červnu to je už 204,3 mm srážek, což je něco naprosto neskutečného. Měsíc s úhrnem alespoň 200 mm jsem ještě nikdy v životě nezažil, teď je to poprvé, a to ještě poté, co měl květen 163,4 mm. Letos máme už přes 500 mm srážek. :blesk: :prsi:

59
# 22.06.2024, 21:34

godlike
Mě by zajímalo, jaký stupeň výstrahy platil v roce 1999, když kroupy velikosti přesahující i 10 cm totálně rozbombardovaly několik vesnic u nás na Táborsku, jestli se v té době vůbec něco vydávalo... Proti té tehdejší supercele byly ty včerejší úplná ořezávátka. V novinách byl následně nějaký miničlánek, ale jinak to v té době v podstatě nikoho nezajímalo... :)

14
# 22.06.2024, 22:01

Ondris
Tenkrát to bylo určitě hodně lokální. Myslím, že jsem viděl někde i radarový snímek oné supercely a nebyla příliš velká. Mohlo se jednat prostě o dobře vyvinutou LP supercelu (u kterých jsou obří kroupy nejpravděpodobnější), ale jinak ten den mohly byt bouřky obecně slabší a méně rozsáhlé než dnes.

Když už to člověk chce srovnat, měl by brát dění v celé ČR komplet a ne se odkázat na 1 supercelu.

293
# 22.06.2024, 22:14

Jinak včera byly opravdu desetitisíce domácností bez proudu (celkem 35) a ještě nyní jich je stále dost, místo Brněnska se čekaly větší problémy hlavně ve VČechách, nakonec to odnesly více střední a severní Čechy dle předpokladu a pak dnes opět SV.
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-bez-proudu...

59
# 22.06.2024, 22:32

Aura_
http://report.bourky.cz/index.php?page=report_show...

Tady to máš... Rozhodně to nebyla žádná ojedinělá supercela, ale jednalo se o plošnou situaci, která zasáhla větší území Čech, než včera. Radarové snímky jsou proti dnešku extrémně nekvalitní, rozlišení bylo 2 km v čase po 30 min, nedá se to vůbec srovnávat s těmi dnešními. Ta supercela byla naprosté monstrum a rozhodně nebyla LP, jelikož to způsobilo i lokální povodeň. Máme s kamarádem k dispozici několik autentických videí natočených na analogovou kameru, ale zatím nemáme svolení autora ke zveřejnění. Jsou tam záběry jak zraněných lidí, tak domů kompletně bez střešní krytiny. Až to zveřejníme, tak to hodím do vlákna, které se tady tomu věnovalo. ;-)

10
# 22.06.2024, 22:51

TheRealStormCZE
Koukam na to. Definice extremni. Ani jedno z toho vseho, co ma byt v definici extremnosti nenastalo...Mezi bodem vysoky a extremni jeste chybi mezikrok. Nebo at je posledni krok "devastujici".. :) Ze me by tento vyjimecny bod (extremni) mel byt uplatnovan jen pro situace plosnych nicivych skod na majetku, prirode, atd.

Počasí je velmi nebezpečné. Je pozorován výjimečně intenzivní hydrologický a nebo meteorologický jev, nebo je takový jev předpovídán s vysokou pravděpodobností výskytu. Lze očekávat značné materiální škody na velkém území nebo katastrofické následky při lokálním postižení, vážná zranění, případně ztráty na životech. Je potřeba častého sledování podrobných informací o očekávaných hydrologických a/nebo meteorologických podmínkách a rizicích. Za všech okolností je třeba podřídit se nařízením a doporučením zodpovědných orgánů a očekávat mimořádná opatření.

# 22.06.2024, 23:48

godlike
Vždyť ty stupně na sebe navazují,k vydání stačí pouhý předpoklad nebezpečných jevů a včera se minimálně dva svými parametry pro extrémní stupeň naplnily (kroupy a vítr).Jistě,taková supercela na Táborsku 1999 (Opařany) by si “zasloužila” 4.stupeň,ale ten tu není.A co potom tornádo na JM, 5.stupeň ? A jak často se budou tyto stupně vydávat,jednou za 5 či 10 let? Včera se v Sasku očekával vítr až 130km/hod a byl tam vydán 3.stupeň ze 4,tak tam ještě rezervu mají,ale nevím,jak často ten 4.vydávají.

# 23.06.2024, 00:25

TomasMost
Jaká byla supercela v 1999? To mě zajímá.
bourky urcite byli na naše poměry extremni, ale mohlo být určitě hůř, zasažená plocha byla velmi malá.

# 23.06.2024, 00:37

John Deere
Vždyť se to dá najít na netu,jsou tam i nějaký fotky. Táborsko 1999, Opařany,Stádlec a Řepeč. Kroupy 10-12 cm.Celkově to bylo větší,jak včera a to Táborsko dopadlo nejhůř.Třeba Plzeň měla kroupy pouze na severu (2-3cm),ale v Plzni Kosutce na kopci na stožáru 30m nad zemí byl náraz větru 47m/s.Intenzita deště až 300mm/hod.

# 23.06.2024, 07:07

godlike
ok, pokud je teda 7cm < 5cm tak jo ;-) bránit se nebudu

14
# 23.06.2024, 07:08

Ondris

„jednalo se o plošnou situaci, která zasáhla větší území Čech, než včera."

A co Morava?

Já si dohledal satelitní snímky a při srovnání nebyly ty bouřky tak rozsáhlé jako včera.

Z těch satelitních snímků je vidět, že i 6.7.1999 to bylo dost lokální a ještě zřejmě o něco více než včera. Včera ty bouřkové mraky narůstaly do větších rozměrů a měly potenciál zasáhnout větší plochu.

6.7.1999 - satelitní snímek v době největšího rozkvětu bouřek, zdroj: kachelmannwetter
21.6.2024 - satelitní snímek v době největšího rozkvětu bouřek - masivní Znojemsko-Brněnská supercela, zdroj: kachelmannwetter

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.