Diskuse o počasí Bouřky 21.6.2024
Tak je více méně po všem, tak co si dát nějaké vyhodnocení situace? Bylo to včera na třetí stupeň od estofexu a CHMI, co myslíte? Za mě ani náhodou. Derecho se nakonec (naštěstí) nezformovalo a několik supercel s velmi velkými kroupami (nikoliv obřími) to nevytrhne. Mnohem nebezpečnější situace byly v minulých dnech v Německu nebo např. na východě ČR a platil "jen" stupeň 2. U mě za tuto epizodu ubohých 9 mm z nočního nebouřkového lijáčku. Snad červenec nebo srpen nabídne něco i v Čechách, třeba nějaké noční MCS, jinak zde tahle sezóna skončí naprostým fiaskem.
Ondris
No na nějakých místech to na ten 3 stupen bylo, ale bylo jich málo, hlavně ty veliké kroupy, vítr snad tak veliké škody nenadělal kromě nějakých stromů a pár střech, u nás platil pro okres Kutná hora 3 stupen a nakonec nikde v kraji to nebylo ani na 1 stupen, hold tyto situace je velmi složité předpovědět, protože nejprve vypadalo že to schytáme plnou silou i mi a nakonec z toho skoro nic nebylo, akorát v noci trochu vítr chvilkový liják a pár blesků nic víc
No Praha a Praha východ tentokrát pěkně zklamala, přitom tu byla pravděpodobnost docela velká. Vše tu totálně v okolí z ničeho nic zdechlo. Ani v noci se sem ničemu nechtělo, sotva přišel krátkodobý deštík, který dal ubohých necelých 5 mm a trošku fouklo. Na východě to jelo slušnou nonstop blýskavici, člověk na to smutně koukal, když se na to tak těšil. Jako kroupy o velikosti 7 cm nikdo nechce, ale to je náhoda jak blbec.. Podle mě toto bude nejvýraznější bouřková situace za tento rok, tak třeba příště. Hydrák na Facebooku vydal rychlé zhodnocení té situace.
Po bitvě je každý generál. A podle mě 3. byla dobře odhadnutá, přepal byl její rozloha, což na druhou stranu se vzhledem k oblasti, kde ty podmínky byly vhodné, není čemu divit. Na severu Itálie i jihu Švýcarska měli zase opačný problém, nejsilnější bouřky se vyskytly takřka všechny mimo oblast s 3. . Západ Čech byl ve 2. na estofexu a za celý den, ani noc jsem neviděl jediný blesk ani kdesi v dáli, v okruhu 50 km nebyla jediná bouřka, což taky na 2. stupeň úplně nefeeluju, ale rozhazovat moudra o tom, jak byly výstrahy zbytečné, to fakt nebudu .
60 000 blesků v ČR za 24 hod, kroupy 8 cm, hodnoty pro vznik a vývoj bouřek jaké už dlouho, a možná nikdy nebyly. Nebyla smůla že se nevyskytlo tornádo nebo ničivé bouřkové komplexy, bylo to spíš štěstí.
Ondris
Kroupy přes 5 cm 3. stupeň výstrahy jednoznačně splňovali. A hlášeny byly na více místech (Písecko, Znojemsko, Mělnicko). Jestli se někde vyskytly nárazy přes 110 km/h snadno nezjistíme, ale dle škod výjimečně být mohly. Vítr ale byl celkově o něco slabší, než se očekávalo. Srážkové úhrny v bouřkách se pohybovaly v předpovídaném intervalu 30-60 mm.
Tak tady je souhrn této situace z mého pohledu, celkem nás obešly 3 bouřky
První nastala když tady všude kolem začalo hmřít a tvořilo se něco přímo nad náma a o 10 minut později z toho vznikla dál pěkná bouřka.
druhá když se něco začalo pod náma tvořit někdy po 19h, z toho byly 2 blesky a šlus
A třetí byla v noci, když se tady 2x zablesklo a zapršelo.
Takže pro mně tahle situace celkem propadák, Brno ani nekomentuju.
In-počasí
Tak dle CHMI asi jo, ale estofex má myslím trochu jiné "nároky". Ta trojka tedy s odřenýma ušima asi ano, ale pouze na extrémně malém území. Takové kroupy se vyskytují každý rok a většinou jsou výstrahy nižší. Kdyby CHMI nechal tu výstrahu na velmi silné bouře, jak původně zamýšlel, tak si myslím, že to bylo ok.
Třeba Třinec měl určitě nárazy přes 100 km/h: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2444739312... a https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2444739965...
Ondris
Nebylo, stupeň třetí k této situaci jednoznačně patřil. Už jen to, že hasiči přes 1000 výjezdů kvůli bouřkám u nás mají tak 3x za rok. Kdy jindy byste ten stupeň chtěl používat. Jednou za 10 let? To by pak neměl smysl.
U sebe to považuji, jak jsem včera naznačoval, za nejvýraznější bouřkovou situaci v životě. Horší byl snad už jen 12. červen 2010, ale to jsem tehdy ještě moc nevnímal a jako dítě to přečkal ve strachu v posteli mezi plyšákama
Nástup úvodní linie bouřek byl překvapivě celkem pozvolný. Ze struktury lze zmínit hlavně výraznou, avšak nijak extra fotogenickou, sníženu, z čehož usuzuji, že se mohlo jednat o supercelu. Při samotném přechodu se pak vyskytl přívalový déšť, silnější nárazy větru (odhadem však mohly mít v maximu kolem 15 m/s) a na krátko i kroupy do 1 cm. Po přechodu prvního jádra se vzduch překvapivě výrazně zhoršil do té míry, že se prakticky nedalo dýchat. Vzhledem k dalšímu vývoji to jen svědčilo o tom, že atmosféra byla i nadále neskutečně nabitá. Vzápětí jsme se dostali do train effectu, přičemž většina jader u nás v jižní části Blanska a nejbližších vesnicích, navíc dle radaru výrazně zesilovala. Vůbec nejsilnější bylo jádro zhruba od 22:30 hod., při němž intenzita přívalového deště dosáhla takové úrovně, že to na chvíli vypadalo jako bílá tma, dělalo to hrozný hluk, a do toho se přidaly i kroupy, z nichž některé mohly mít odhadem i okolo 2 cm. Co se týče bleskové aktivity, ta byla po celou dobu extrémní. Zprvu se jednalo převážně IC a CC blesky, postupně se ve slušné míře přidaly i CG+ blesky, které ještě více přidávaly na respektu celé situaci. Za tuto MCS nám spadlo 87,9 mm srážek.
Kolem třetí hodiny ranní mě vzbudila další bouřka, opět s výraznou bleskovou aktivitou a krátkým přívalákem. Za noc a ráno spadlo dalších 10,7 mm, celkem tedy neuvěřitelných 98,6 mm.
Svitavě, v reakci na tyto intenzivní srážky v regionu, chybělo nad ránem jen pár cm ke 2. SPA. Přímo v Blansku je však na některých místech břeh položen velmi nízko a podle ranních snímků ze zdejší webkamery, k vylití řeky dojít mohlo.
In-počasí
Ano, klidně třeba jednou za 10 let, vzhledem k tomu, jaká má kritéria, tedy plošným škodám a lokálně katastrofálním. Například tedy při derechu, tornádu apod. Dříve k nám chodívaly podstatně silnější a rozsáhlejší bouřkové systémy se stovkami tisíc blesků a plošnými škodami, které by ten třetí stupeň splňovaly. Tahle mezi ně dle mého názoru nepatřila.
Marek52
U nás taky 3 od estofexu a ČHMÚ. Nic tu nebylo až na tu slabou bouřku po 19h. Ale proč včera ČHMÚ vydalo pro nás 3 stupeň okres Děčín a Ústí? Bylo úplně jasné, že se nám to vyhne obloukem. Za mě jinak 3 od estofexu v pořádku. Kroupy nad 5cm se vyskytly na více místech.
Studénka: https://www.facebook.com/photo/?fbid=7962496530436... - vítr lámal i sloupy
Ondris
Kroupy 6-7cm nesplňují kritéria výstrahy?
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.