Diskuse o počasí Bouřky od 5.6.2024
Nějakému většímu rozvoji těch bouřek na Střední Moravě brání asi opět suchá vrstva ve výšce…
No vypada to zaujimavo...aj na mojej webkamere vidno https://meteohrnciarovce.sk/webkamera.html
Tomino
Přední fanoušek SHMÚ se nezapře.
Jinak, u nás dneska počasí už klidnější. Kolem 4. hodiny mě sice vzbudil silný déšť a pak následovala ještě jedna přeháňka, ale už jen slabá. Bouřka nebyla, ale dohromady to dalo 1,7 mm.
A potom začaly vznikat už i bouřky, první z nich vznikla nad námi, ale ještě jen jako zárodek a pouze trochu pokapávalo. Jihovýchodně od nás z toho byla supercela, pro nás jen vzdálená bouřka o asi 10 hromech. A druhá bouřka šla těsně severovýchodně od nás, tu jsem uznal jako okrajovou. Vidět byl shelf cloud, foukal silný nárazový vítr, ale tady zase jen trochu pokapávalo. Blesk jsem neviděl žádný a slyšel jsem asi jeden hrom za minutu. Jádro bylo asi 4-5 km od nás, sever Brna má prý i některé ulice vyplavené a napršelo tam přes 10 mm. A taky tam padaly kroupy o průměru tak 1,5 cm. Zde už bez dalšího měřitelného úhrnu.
Marek_98
Díky.. přiznám se, že poslední týdny se toho na obloze zajímavého děje opravdu hodně.. Kalendáře si nechávám dělat, ale jen pro rodinu a pár známých, jsou to vcelku vděčné dárky ..
Jinak aktuálně velká paráda na JZ Slovensku... gratulace tam.
Ještě jak tady píšete, kdy chcete mít od bouřek klid. Tak mě by se to hodilo v týdnu od 17.6. od pondělí do pátku.. jedeme do Beskyd, a nestojím příliš o to aby nás tam proháněly supercely
kapr84
Za málo. Tak to je ještě samozřejmě daleko, ale zatím tedy současný průběh počasí rozhodně nekončí, naopak to vypadá, že nás v nejbližších dnech čeká srážek ještě víc. U nás už je půda úplně podmáčená, tráva je desítky centimetrů vysoká a sekat se to zatím nedá a asi to tak ještě nějakou dobu bude. Jsme aktuálně na 94,0 mm srážek v červnu, květen 163,4 mm, je to fakt masakr.
Tomino
Já vím. Dneska se vám to zatím jinak celkem slušně vyhýbá, tak snad i vy budete mít štěstí. My jsme dneska neměli, ale po těch posledních dnech mi to opravdu nevadí.
Tomino
To samé dneska tady (jen to, co jsem psal), ale v tomto týdnu přímá bouřka v pondělí (to byla ta megabouřka, která Jundrov vyplavila), ve středu a ve čtvrtek dvě. A k tomu další okrajové a vzdálené, od začátku měsíce. A předtím další dvě přímé v neděli a jedna vzdálená v sobotu. Takže od začátku června jen v úterý nic nebylo. Tím pádem i kdyby byl teď klid do konce měsíce, tak by se nic zásadního nestalo, vody máme dostatek na několik měsíců dopředu.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.