Takže fronta se nám vybarvuje čímdál "líp" srážky a bouřky pro mou oblast úplně zmizely, teď se to tam drží jen někde kolem Prahy a východ vypadá na propadák. Teploty jsou rekordně vysoké a tak jsem čekal i lepší nebo podobnou situaci jako při minulém přechodu fronty, ale nejsou zase jiné podmínky. Takže fronta nasucho s citelným ochlazením, aktuálně ze +24 na +13 co tam modely většinou mají (ony ty modely pro mně ten víkend dost pokakaly, tak čert jim věř)
Diskuse o počasí Přeháňky a bouřky na studené frontě 9.4. a 10.4. 2024
Leknín
No ona ta fronta bude mít zřejmě špatné načasování a půjde rychle a nějaké zpomslovani a vlnění asi moc nehrozí. Takže tentokrát čím víc na východ tím méně srážek pustí. Celkově všude bude asi o ničem.
Ale kdo ví...
Venku je na zdechnuti, sanitky jezdí jak vztekle
Jak to vidíte s bouřkami v úterý nebo v noci z úterý na středu když jsou zanedbatelné podmínky tedy aspoň cape a cape shear a i zpočátku i vysoký cin
Thundery15
Okolo 17:00 v úterý by nějaký CAPE a CAPE shear mohl být ve výchdních čechách a zárověň i nulový cin ale je to hodně brzo, fronta má přijít až později, tak uvidíme jak se to vyvrbí.
Kokos342
teď jsem se díval na hodnoty cin a po 20:00 je tam skoro nulový.
JUGOCV
Zítra se určitě na českém území nic vyskytovat nebude. Vyšší hodnoty CAPE nikdy neznamenají, že budou bouřky, zítra nad námi bude velmi suchý vzduch (ve 2km a ve 3km pouhých 30%),k tomu žádná podpora fronty, zítra tudiž žádné bouřky u nás a ani v našem blízkém okolí se tvořit nebudou. V úterý fronta bude přecházet až z úterý na středu, kdy hodnoty CAPE budou nulový a mezitím slabě výrazné CIN (okolo -40 J/kg), nějaké přehánky a ojedinělé bouřky vznikat budou, ale až v nočních hodinách a nebudou nijak silné.
Kokos342
Např icon a gem tam po 20:00 v úterý nějaký bouřky nad prahou mají.
lukáš friedrich
Jsem na tu frontu dost zvědavý, většina modelů sice nic neukazuje, ale třeba takový icon si drží bouřky kolem Prahy a ve Středních Čechách. Přes den se to má vyhřát až na nějakých 28°C a myslím si že by se mohla nějaká dostupná energie udržet i po západu slunce. Teoreticky by ty bouřky mohl nakopnout tepelný ostrov Prahy s podporou fronty, ale ohledně tohoto tématu nemám dostatečné znalosti tak nechci kecat Pak je tady ale samozřejmě možnost že tu konvekci zazdí opět třeba ten Saharský prach nebo cokoliv jiného a nebude nic
Ve Francii včera pěkné supercely https://www.ventusky.com/?p=47.62;3.83;7&l=rad... Přinesly i větší kroupy.
Byl tam výrazný střih větru: https://www.ventusky.com/?p=47.62;3.83;7&l=she...
Podle.me.jedina škoda ty vlhkosti
No, bude klasicky vysoký CIN, suchý vzduch ve výšce a k tomu ještě Saharský prach. Škoda no, když je zrovna taková pěkná letní synoptika, ale počasí si vždy najde nějaké vidle proti bouřkám.
Budeme rádi za jednu bourku někde podle mě východně od Prahy
ty brďo, vyděli jste tu extrémní helicitu v západních čechách, a až 1200 cape nad prahou ?, škoda za to špatné načasování příchodu fronty.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.