Diskuse o počasí Silné až velmi silné bouřky 23.-29.8.
Jestliže panují v Čechách takové podmínky, tak to půjde spíše přes ty Čechy než Moravu.
Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat, jaké vidíte šance že ty bouřky v noci dorazí do Prahy. Když jsem koukal včera, většina modelů ukazovali, že to půjde na z Jižních Čech přes Vysočinu k Jeseníkům, dnes to ale např. Aladin posunul více na západ - cca. Benešov - je to možné? Nebo je Aladin zas vedle jak ta jedle a nemám šanci. Děkuji.
swan1
Seknutí = systém bouřek vice na západ?
Na jiho-vychode Moravy extremni pprival 11:00-12:00 SELC. Behem hodiny srazky prez 50 mm, behem pul hodiny prez 40 mm. Uz pred bourkou dopoledne bylo presaheno +30, pak se samozrejme ochladilo. Ale po bource se zase otepluje.
Nejvyssi srazkove uhrny za kratkou dobu Blatnice pod Svatym Antoninkem za 30 min 11:00-11:30 SELC 43.2 mm (vedle Louka 1.6 mm) a za hodinu 11:00-12:00 Blatnice pod Svatym Antoninkem 54.1 mm a vedle Louka 40.0 mm, aktualne nejvyssi srazove uhrny ze soukromych stanic Blatnice pod Svatym Antonikem 54.1 mm a vedle Louka 40.2 mm. V bource se zase tolik neochladilo a teplota znovu stoupa. A vitr v prubehu bourky se taky nezvednul nijak vyzname.
V samotne stanici Blatnice pod Svatym Antoninkem, kde naprselo nejvice, byl dosazen tropicky den jiz v 10:00 SELC a 10:30 SELC - prvni v CR. Pak prisla bourka a prutrz, teplota klesla, ale ne prilis. A i prez extremi srazky se pomerne rychle zase otepluje. Vitr se nijak vyzname nezvednul, zmena tlaku je poznat, ale ne tolik.
Arna
Srazek vypada, ze spadne docela dost v bourkach, presne lokaci a uhrn srazek v bourkach samozrejme predpovidat nejde a neni jiste, kde se prutrz vyskytlne a kde ne.
MirekW
Ta sondaz z Prostejova je docela zajimava, na silne bourky to vypada a silne bourky jsou. Skoda, ze jsem mimo deni.
spurdo
icon je globální, kdežto poddruh de je čistě dělaný pro německo a okolí s vysokým rozlišením a předpovědí na 48h dopředu. icon globální to má na týden a něco tuším.
takže ve zkratce srovnávat švestky s kamením
Škoda že ty bouřky nejdou společně s tím deštěm, to by se dočkala celá CR
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.