Diskuse o počasí Silné až velmi silné bouřky 23.-29.8.
Koukám na SHD a tedy pozdě večer v pátek tam nemá CIN na jihu Moravy, ale stojí si za nějakou bouřkou z Rakouska, která by to měla rozrušit. Nicméně zrovna CIN modelově i na pouhé dva dny není moc přesná veličina. To raději počkat na páteční polední sondáž a na výstupy ID2 z pátečního dne, kdy bude pracovat s aktuální datovou sběrnicí.
Potencionál bude všude, ale kde se něco objeví je prostě dost nejisté a síla taky. Nicméně dost pravděpodobné je to, že na jihu Moravy budou sobotní minima vysoko nad +20°C.
Kokos342
Jj, ten 22.6. byl opravdu hrozný fail.
Když se koukám na CAPE, tak by nějaký komplex dorazit mohl.
Jenže trajektorie a načasování je ve hvězdách, uvidíme zítra večer a v pátek ráno.
Vysoká vlhkost i velmi vysoké rosné body v proudění minulých dní bohužel nebyly příliš zužitkovány a přetaveny v častější a rozsáhlejší bouřkovou činnost..
Teď se pomalu blíží potencionálně významnější bouřková situace a ,,divme se,, rosné body i vlhkost začínají jít v ČR významně dolů..
Jinými slovy, co nám sem nešoupnou už hotového z Německa, na našem území si vyrobíme jen těžko, přetěžko.. minimálně v pátečním podvečeru..
Tak letos jsem zatím napočítal 13 blízkých i vzdálených bouřek.. to je dost málo... nevím, ale nejsem sám, kdo má letos dost podprůměr.. co se tak bavím. Uvidíme co dál, ale bouřek bude málo, navíc se sezóna chýlí k závěru... jsem zklamaný, nemám letos nafocenou ani viděnou ani jednu supercelu! Předchozí roky byly mnohem plodnější... opravdu zajímavé, nevím, podmínky mi přišlo, že jsou fajn na silné bouře.. ale z nějakého důvodu se nedaří... tak snad za rok to bude lepší.. a to nám meteorologové vyhrožují extrémy... tady žádný nárust extrémů nepozoruju.. dokonce letos ani jedna bouřka s kroupami... nevím kam se poděly.
Co lze extrémem nazvat a je to tady jsou horké noci... ty jsou letos opravdu extrémní, už mám 4 tropické a určitě nebyly poslední... bouřkově ale velká bída..
Teď jsem se díval na Aladina a kreslí tam docela pěkné bouřky na východě v sobotu. Ale je tam velká nejistota.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.