HaMeLeOn14 S tím rozhraním v sobotu už se shoduje i Ecák a GFS, tak uvidíme, popravdě celý tenhle týden vypadá hodně slibně, ale po těhle vedrech už něco přijít musí
Teplota 2m nad zemí dle modelu GFS / Na 26.8.2023 / Meteologix.com
Teplota 2m nad zemí dle modelu ECMWF / Na 26.8.2023 / Meteologix.com
Janbester Ano, situaci by zde doprovázel výrazný střih větru na linii konvergence, a na pomezí této oblasti by tak docházelo k tvorbě silných, možná i velmi silných organizovaných bouřek. Například takový model ECMWF počítá s rozhraním posunutým trochu více na západ, tam by potom hrozily bouřky hlavně ve východních Čechách ale později i na Moravě, jak by se rozhraní posouvalo dále na východ.
Klokan_0 Naprosto klasický letní obrázek, mračná hradba na západ od Prostějova, která je vázaná na Drahanskou vrchovinu. Někdy nám aspoň dává stín ze své kovadliny.
Tady stále se mluví o Moravě. Ale v mem pozorování nic. Proste teď ty bourky byly okolo. Spadnul během tohoto týdne 1mm… V mě lokalitě je to strašně špatná bouřková sezóna tento rok..
Janbester Ano, snad se to příštím týdnem změní, vypadá to velice nadějně. Snad to vyjde. Čhmú už má v předpovědi od středy místy bouřky, ojediněle silné.
Petr11 Tady je to letos s bouřkami taky bída. Pokud si dobře pamatuju, tak tu tento rok byla jen jedna silná bouřka, někdy v půlce července, ostatní ani nestojí za zmínku. Většinou to byly takové slaboučké bouřky s pár blesky a bez jakýchkoliv doprovodných jevů, kdy napršelo v maximu do 5mm. Tak snad to spraví konec srpna.
Já teda navrhuju aby se udělalo samostatné vlákno na téma bouřky od 22. 8.do 25. 8. vypadá to že budou hodně silné..možná i derecho nebo MCS jestli ovšem nebude změna .. vybral jsem CAPE VŽDY OD 17.00
jack HaMeLeOn14 Ano, je pravda, že ty extrémní teploty tam zatím kreslí jen GFS a něco málo i Ecák, ostatní jako například GEM nebo ICON už od pátku kreslí ochlazení a s žádným rozhraním na víkend nepočítají.