Diskuse o počasí Bouřky od 24.7.2023 do 26.7.2023
ČHMÚ se odvolává na nízkou vlhkost, které je v Čechách hlavně málo. Nejvíce vlhkosti je na jihu Moravy, kde je dle nich také tím pádem nejvíce dostupné energie. Hodně vlhkosti je ale celkově v pásu od jihu Čech po Vysočinu a dále na východ.
Jinak ale sami píšou, že nejistota je obrovská, že od pár bouřek až po silnější konvekci s lineárním uspořádáním bouřek a výskytem supercel může být cokoliv.
Petr11
Aidamko1
No ale není Vám to divné, že píšou tolik o vlhkosti? Jako kdyby to přeceňovali. Když je situace velmi nejistá, tím spíš by měli radši vydat výstrahu pro větší území nebo s vyšším stupněm, navíc si myslím, že na ty velmi silné nárazy větru nebude vlhkost až tak potřeba.
Já už to radši nekomentuji, ale ČHMÚ se podle mě opět nechal unést jedním zdánlivě rozhodujícím faktorem. Uvidíme večer.
am96
Pokud je nad Čechami opět nějaká suchá vrstva, tak je vymalováno a nic nebude. Tento rok je to často. Také mi ty výstrahy od ČHMÚ mnohdy přijdou směšné, ale zrovna na dnešek mi přijde jejich výstraha docela adekvátní. Zkrátka pokud není vlhkost tak se vše odehraje na JV ČR.
Navíc se teď ještě nad většinu Čech nasouvá dekl, tak ta energie bude chybět určitě...
Tady další výstrahy.
Vezmu to postupně.
1. obrázek - Okolní národní meteorologické ústavy mají přímo podél českých hranic často 2. oranžový stupeň nebo první stupeň, kde je v ČR zelená.
2. obrázek - Meteopress počítá s velmi silnými bouřkami na východě a se silnými kdekoliv jinde v ČR.
3. obrázek - Wetteronline počítá stejně jako Meteopress, navíc má vyšší stupeň hned kousek v Německu.
Meteoalarm, Meteopress, Wetteronline, Estofex, CTRA, redakce In-počasí - všichni to mají větší než čhmú. To myslím o něčem vypovídá.
am96
Já myslím že to tak ČHMÚ špatně nemá.
Když i ten wetteronline tu dává žlutou díru...
Jinak v KH naskočila červená. Vsude se kupí, všude základny, všude dešťové pásy, krom Mostu. Tak bouří v KH
V Rakousku platí výstraha 2. stupně, na severu nižší 1. stupně. Na Slovensku na západě 2. stupně, na severu 1. stupně: https://www.shmu.sk/sk/?page=987&id=&d=0&a... (výstrahu zvýšili dnes dopoledne). V Polsku je také u našich hranic na části 2. stupeň a na části 1. stupeň. Dnes je potenciál i pro velmi silné bouřky, ale kudy přesně půjdou je poměrně nejisté.
Už se blíží první bouřky .
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.