swan1
To je docela zajímavá úvaha, s tou energií. On totiž aspoň u nás je ten červenec hodně teplý (ačkoliv nejsou pravidelně supertropy), ale jakoby to byla jiná energie, než je potřeba na bouřku. Kdysi stačilo pár letních dnů a bouřka byla jak řemen. Teď máme 10 tropických dní, pár tropických nocí k tomu a je to takový mdlý. Zas ale nemusí se mně nad hlavou točit tornádo, to je jasný.
Diskuse o počasí Bouřky od 24.7.2023 do 26.7.2023
ludvicek
Teplo chybělo hlavně včera v Čechách..
No a na Moravě zase využitelná energie..
Tepla tam bylo až až, ale předevčírem suchý vzduch , kde krom těch pár supercel na linii konvergence ne a ne vzniknout něco plošnějšího..
Stále se to nemůže sejít vše najednou, i když je dobrá synoptika..
Furt nějaký vidle do toho
23 mm ve srážkoměru. Stačilo k tomu pár silných intenzivních přeháněk + jedna bouřka + dodatečný silnější déšť. To už je zálivka. Teď by to chtělo srážkově výrazně nadprůměrný srpen a nadprůměrný podzim a letošní rok může být ještě zachráněný.
Nějakým zázrakem jsme se včera dostali na 4 mm a dnes to může skončit podobně. Všechny modely to o dost o nadhodnotily a třeba víkend a ten příští týden je tam pro mně výhledově zatím srážková mizerie, tak mohlo by to skončit opačně s pořádnou zálivkou.
Dnes bude kosa a ještě nefouká, není o co stát. Den pod +15 nebude do statistiky, protože je 16 a možná ani víc nebude Krom nějakého dnu o víkendu je asi konec s letníma dnama, to bude změna. Mohlo to ještě vydržet po mizerném jaru
FranklinB
Byl bych rád, kdyby to tak dopadlo. Ale kolikrát to letos modely tak přestřelily? Srážky se jim blbě předpovídají, třeba kam až vidí ICON do 2.8. 40 mm a Ecák s GFS 25 mm. Fakt jsem zvědavý jaká bude realita, nakonec bude jen větrno, pocitově kosa a kde nic tu nic. Ale v Čechách modely přejí zase víc, tak snad vyjde aspoň půlka, já začínám být skeptik.
Červen tady 19 mm a červenec 59 mm, normály jsou kolem 100 mm
Leknín
U mě už by měl být červenec cca na průměru, protože se lokálně trefily 2 silné bouřky v 1/2 července a dalo to 20 mm + 12 mm, teď 23 mm a k tomu ještě nějaké drobné kolem. Dohromady to dá tak 70 mm, takže průměr.
Ale po srážkově chudém květnu a červnu je 1 průměrný měsíc málo. Pro vyrovnání deficitu musí být větší nadprůměr.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.