Diskuse o počasí Přeháňky a bouřky ve vlhčím Z proudění 19 - 21.7.
swan1
No podle mě nejsme daleko od sucha z let 2018/2019. Koukl jsem do archivu a červny a července v těchto letech nabídly více srážek než letošní červen a červenec (ale ano ještě nejsme na konci měsíce).. Takže zatím co se léta týče je letošek opravdu extrém zde ve středních Čechách. Je ovšem pravda, že v letech 2018 + 2019 bylo sušší jaro než letos.
Takže záleží z jakého pohledu se na to podíváme. Z pohledu zahradnického/zemědělského je letošek zcela srovnatelný s těmi nejsuššími lety. Z pohledu lesnického, kdy stromy přeci jen trochu těží z vody co spadla před x měsíci to je ještě taková tragédie není. Prostě voda je potřeba v létě a co spadlo někdy v dubnu je nám teď relativně k ničemu.
Když nás ty bouřky nepodjíždějí tak nás zase nadjíždějí přes Polsko
Tady v Plzni jsou srážkové úhrny za květen červen a červenec okolo 60 mm. Takže chybí celý měsíc a podle mě bude chybět ještě jeden… za mě nejhorší sucho co tady pamatuji. Navíc jsou tady celorepublikově nejvyšší teploty. Stále doufám ve změnu ale upřímně už si začínám uvědomovat realitu a vypadá to na klimatický trend opakující i do budoucna ?.
am96
nemůžete brát celý jihovýchod jako území, kde je sucho zažehnáno.. opravdu tomu tak není, stále je tady dost míst, kde spadlo ještě míň než u mě těch 5 mm za červenec... připomínám, že i červen tady skončil srážkově podnormální.. léto tedy spíše suché prozatím.. je to letos docela všechno jinak než bývá obvyklé. V létě nás často zasahovaly vydatné lijáky, letos tomu ale tak není..
kapr84
Dle terminologie ČHMÚ se činnost "na většině území" definuje zasažením na více než 50% plochy území (tj. na více než polovině území). https://www.chmi.cz/predpovedi/predpovedi-pocasi/c...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.