Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku častěji nízká oblačnost a mlhy, přes den více vysoké oblačnosti

Diskuse o počasí Bouřky od 10.7. do 14.7. 2023

33
# 11.07.2023, 10:23

Středa odpoledne a noc na čtvrtek bude podobná včerejšku, střih větru bude velmi výrazný a CAPE spíše střední. Rozdíl je v tom, že těžiště se přesouvá více na jih, kde to vypadá i na nějaký systém. Severněji budou spíš jen lokální bouřky, možná supercely.

Včerejšek ukázal, že bouřky můžou být solidnější, než se zdá, takže pokud by se to mělo opakovat, určitě by mohlo nastat něco většího. Podle mě ten systém nad ránem by mohl dojít v relativní síle a lokálně někde uškodit.

Zajímavá shoda Aladin a GFS na středu v tom hlavním pásu na jihu republiky.

zdroj: čhmú
zdroj: ventusky
173
# 11.07.2023, 10:38

Ohledně toho zítřka to vypadá velice zajímavě v tom, že někde nad Rakouskem a východní polovinou republiky může být celkem hezká sbíhavost proudění. Problémově zde ovšem aktuálně visí poloha samotného frontálního systému a minimálně sbíhavosti proudění. Opětovně použiji model ICON D2, který minimálně včera sbíhavost trefil na 1*. Koukám se teď na kompozici synoptiky v hladině 850hPa s ekvivalentní teplotou Theta-e. Vidím velice ostrý gradient mezi západem Čech a Moravou a poměrně vysoké hodnoty energie, nízkou inhibici a pěkné prostředí pro vznik konvekce.

Když koukám na oblast někde od Mnichova po České Budějovice, Jihlavu, Svitavy až po Opavu, tak tam to z pohledu lability vzduchu a množných parametrů vypadá velice dobře a bude tato oblast nějakou čárou pro případný vznik konvekce před frontálním systémem. Nejlépe to ale vypadá v oblasti od Linze přes Znojmo, Brno, Prostějov až po Ostravu, kde by i z pohledu potencionální ekvivalentní teploty měla konvekce pěkně nabobtnávat.

Tady se ale dostáváme do polemiky. Někdy by mohl polemizovat, že přece přes den nic nebude, že vše bude nad Rakouskem a Bavorskem, že tak to bude i v noci. Mohlo by se pár takových najít. Ale opět se dostáváme do širší hloubky problému, protože v podvečer bude přes frontou přicházet ve všech hladinách vlhký vzduch, který večer vytlačí vzduch suchý, který bude zabraňovat konvekci. Večer by měla konvekce naskakovat v blízkosti oblastí, kde se bude sbíhat západní proudění s JV a východním prouděním. Oblast kde k takové sbíhavosti může dojít se maluje v pásu od St. Poltenu, přes Znojmo, Brno až někam ke Svitavám.

Trošku se tady obávám dvou věcí. Jednak toho, že frontální systém si nad západní Evropou pospí a dorazí o něco později, což by bouřky nad tím Rakouskem a Bavorskem klidně mohlo nechat, k nám by pak dorazilo jen pár cílů nad JZ Čech a Vysočinu. A pak co poloha linie konvergence. Včera modely měly sbíhavost hodně posunutou k JZ, a s tím souviselo minimum srážek pro naši republiku. Pak v poledních výstupech GFS nasadil sbíhavost nad Rakousko a Moravu a s tím souviselo i dost intenzivní konvektivní bujení co modeloval a od tohoto výstupu čím dál více modelů maluje něco jako menší konvergenci nad Rakousko, samostatnou sbíhavost i nad Moravu a tím tedy posouvají srážky k severu, takže ono je zatím dost složité tvrdit jak co bude, ale trend vysouvání srážek je tam už asi dva výstupy, uvidíme co výstupy 9UTC.

Tak snad jsem to nějak rozumně popsal, co si osobně o téhle situaci myslím. Snad to nějak pochopíte a snad se to zítra povede u nás na Moravě konečně. Osobně ale zítra očekávám vznik rozsáhlého bouřkového systému nad Rakouskem, jihem Čech, Vysočinou a M+S.

swan1
Ano, dle některých tady nemělo včera nic být a realita byla úplně jiná. Skutečně ano dneska to podmínkově může být ve vyšších profilech atmosféry v noci horší, ale pořád je lepší počkat na tu realitu a napsat pořád, že nic nebude. U bouřek si člověk nikdy nemůže být ničím jistý. Nemusí být nic, ale může to hlavně JZ polovinu republiky dneska v noci pořádně schladit.

180
# 11.07.2023, 11:29

Myslíte že nějaká šance na bouřky je zítra odpoledne a večer i tady na západě?
Když koukám na podmínky tak sice má být menší Cape ale zase má být na západě hodně vysoký střih větru a nějaké Cape shear+by k tomu byla vlhkost z nočních bouřek.

1345
# 11.07.2023, 11:40

Čhmú už vydal výstrahu před silnými bouřkami, hlavně před nárazy větru. Uvidíme večer, jak se bude komplex vyvíjet a kam dorazí. Myslím si, že ve středu se budou moci odpolední bouřky vyskytnout kdekoliv, ale největší šance bude opět v centrální části Čech a na východě.
A jak to bude v noci na čtvrtek nikdo neví, modely ten komplex stále přesouvají. Uvidíme, uvidíme.

Výstraha - středa od 1 hod do 7 hod
33
# 11.07.2023, 11:47

HaMeLeOn14
Ano mezi 1:00 a 7:00 to je přesně asi nejhorší čas, kdy můžou dorazit bouřky. :D

881
# 11.07.2023, 11:47

Aidamko1
Opět moc hezky popsané :D Uvidíme no, GFS kreslí opět velký CIN ze středy na čtvrtek, přijde mi že v takových situacích je tam CIN pořád, tak snad to nebude tolik vadit.

173
# 11.07.2023, 11:50

am96
Pokud jde o odpoledne a večer, tak jak jsem psal v rozboru, tak bude suchý vzduch poměrně a celkově to nebude moc mít grády, snad jen lokálně, kde bude dobrá souhra náhod.

Snad na severu Čech by něco dost teoreticky mohlo odpoledne a v podvečer být, má to jen ICON D2, ale s dost omezenou podmínkovou iniciací.

am96
Upozornil jsi správně, já špatně pochopil, že se kuba ptal na odpoledne, ale to bral že se ptá na večer a noc, omlouvat se nemusíš, díky z upozornění. ;-)

Klokan_0
Já naopak díky za super rozbor k dnešku, radost, že i další se nebojí se připojit s hlubším názorem. :)

33
# 11.07.2023, 11:51

Aidamko1
Už jsem to smazal. Moje chyba. kuba mluvil o zítřku, Vy o zítřku a já o dnešku. :D

Aidamko1
kuba se ptal na zítra odpoledne a večer a u obrázků má jeden z dneška, což mě asi zmátlo. Každopadně šance na bouřky dnes odpoledne a večer je téměř nulová, zítra samozřejmě odpoledne a večer už je to něco jiného.

180
# 11.07.2023, 12:13

am96
To se omlouvám, už opraveno :)

173
# 11.07.2023, 12:25

Nový Aladin co koukám to vidí celkem podobně jako já, ale je to jen výstup modelu, která má na 36 hodin dost omezenou úspěšnost. GFS si stále stojí za tím, že ty bouřky budou vznikat hlavně v JV polovině Moravy a ve Slezsku, ale taky stále je to nějakých 30-36 hodin, hodně dlouhá doba. Do zítra se to minimálně 6x změní.

Sumarizace srážek dle nejnovějšího výstupu modelu Aladin od zítřejšího do čtvrtečního rána
Konvekce před a na frontálním systému zítra večer dle nejnovějšího výstupu modelu GFS, zdroj:wetterzentrale.de
1270
# 11.07.2023, 12:27

Okres Děčín výstrahu nemá, takže čekám pěknou bouřku ;-)

180
# 11.07.2023, 12:27

Aidamko1
No vypadá to že zítra to bude fakt asi jen na tom jihu a východě, těžko se to posune hodně na sever

1345
# 11.07.2023, 12:36

Snad se to ještě změní a posune, protože to zatím vypadá, že tady nejvíce spadne z toho zítřejšího ranního rozpadlého komplexu. Ve středu odpoledne není moc šancí na vznik nějakých bouřek a v noci na čtvrtek to bude vše na jihu :(. Času na změnu je dost, tak uvidíme.
Situace je na sledování velmi zajímavá. :)
Přikládám vyjádření a mapku od CTRA.

CTRA - Facebook - vyjádření
CTRA - Mapka
33
# 11.07.2023, 12:51

Zítra ráno má velkou šanci i SZ, pak už to bude hlavně o jihu. Na jižní Moravě by se mohlo sucho slušně zmírnit, pokud tam spadne plošně třeba 30-50 mm za 48h. Na SZ to nepomůže. Mám z toho takový pocit, že SZ opět převezme žezlo nejvyprahlejšího regionu v ČR, kdežto jižní Morava si mírně polepší.

PS: Bouřky, které přijdou na konci současného a začátku příštího týdne kreslí GFS opět hlavně na JV. Vím, že je to extrémně nejisté a předčasné pro lokalizaci, ale je možné, že to vyjde a JV začne mít pravidelně tyto vlny bouřek, jak bývá někdy zvykem.

do středy 8:00, zdroj: čhmú
do čtvrtka 8:00, zdroj: čhmú
do pátku 8:00, zdroj: čhmú
173
# 11.07.2023, 12:57

am96
Snad to tak dopadne, protože tu od 23. května spadlo pouze 20mm, což je sice dost málo, ale pořád to není nic tragického. Našel jsem horší roky a hlavně mezi 1-23. květnem spadlo krásných 42mm, a za duben to bylo ještě více. Sucho tady je sice velké, ale SZ je na tom určitě hůře z pohledu vláhové bilance. Tam by to srážek chtělo nejvíce.

881
# 11.07.2023, 13:12

Aidamko1
Jojo, snažil jsem se to napsat tak, aby to pochopil každý. :D Jinak tady za červenec dohromady 5.7mm hlavně kvůli té středeční bouřce, která tu hodila přes 2mm. Uvidíme v dalších dnech, zítra k ránu by už mohlo zapršet a zabouřit hlavně na SZ a ze středy na čtvrtek poté i na JM.

881
# 11.07.2023, 13:20

HaMeLeOn14
CTRA tu výstrahu dle mého moc posunulo na Z, bouře budou totiž přicházet z jižního Bavroska a dle mého se budou stáčet více na JV kde to nejsilnější očekávám někde v oblasti Šumavy a hlavně Jihočeského kraje, ale kdo ví, třeba jim to vyjde. Například Aladin to hlavní očekává právě na SZ jelikož dle něho půjde komplex více severněji, za to Icon-DE očekává bouřky hlavně na JZ tak uvidíme, komu to vyjde.

86
# 11.07.2023, 13:22

tak to vypadá že se nám to úplně vyhne :(
přitom modely kreslí srážky i u nás..je to zase nejistý do poslední chvíle :!!:

881
# 11.07.2023, 13:27

JUGOCV
Jojo, záleží kudy to půjde a hlavně kam se to bude stáčet, ovšem u vás na SZ by něco do rána spadnout dle modelů mělo, tak snad se to vydaří.

414
# 11.07.2023, 13:30

Ve Francii právě dochází k počáteční iniciaci vzniku bouřek..
Spouštěčem je blížící se SF.
Je to poměrně dost brzy , oproti predikcím...
Možná by to tedy mohlo dorazit o něco dřív..

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.