Troufla jsem si založit (poprvé) nové téma.
Lidi, jak vidíte možnost výskytu lokálních bouřek v tomto týdnu (přechod SF) - a kde?
JIstě, tyhle bouřky nebývají nijak dramatické (i když i takové pamatuji, při svých šedinách), ale to může být zajímavé...
Děkuji za toleranci vůči laikovi a za každý názor!
(Koukala jsem, že se nějaká debata rozjela jinde, ale název je do 23.6.2023 )
Diskuse o počasí Lokální bouřky v týdnu od 26.6. do 2.7.2023
HelaS
Já jsem taky laik a díky za téma!
Mně dnes vzbudila nádherná přímá bouřka, vůbec jsem s tím nepočítal. Modely to dávaly spíše severněji a takové krásné pásmo přes nás přešlo, nadělilo sice jen 4 mm , ale stálo to ta to! Letos to byla druhá přímá bouřka, jinak všechno jen okrajové nebo vydatný déšť bez projevů. Tady na déšť v červnu čekáme jak na smilování tak doufám, že to bude pokračovat. Mohlo by ještě něco spadnout dnes a zítra a sobota je nejistá, někdy se tam v modelech něco zableskne jindy nula, tak uvidíme
V noci 2 letošní přímá bouřka - 10 mm a z pozdější přeháňky 3 mm. Dnes už toho nikde moc nebude, zítra asi jen pár mm na krajnim sv z okraje výškové tn.
Šance na lokální srážky je o víkendu, ale chtělo by to vsude vydatné plošné srážky, které bohužel ve vyhledech nevidím.
MrDoge CZ
hlavně to je hodně dlouhý týden, já jsem zvyklý na 7 dní chybička se holt vloudila no.
Hihi.. dneska už jsem pozoroval bublání na východě, bylo i docela fotogenické tak jsem ho zvěčnil. Zítra icon udává Cape přes 100 J/kg což by mohlo vyprodukovat i prudší přeháňky, ojediněle bouřku. Možná by se mohly i vrtět, ale tam se gfs s ECMWF rozchází. Je to ale s otazníkem, modely výrazné přeháňky neudávají. Dál na čtvrtek mají bouřky volno, v pátek postupně zvyšování šance.. a největší šance asi v sobotu.. neděle už zdá se opět klid.
kapr84
Ty bouřky v noci na sobotu vypadají zajímavě, ale ICON má, že to sem dojde až ráno.
HaMeLeOn14
Uvidíme kdy kde bude přecházet fronta.. můj osobní názor je, že to nebude nic extra. Přeju si, aby se vzduch ještě v sobotu více prohřál, a to nej tady vyšlo až na sobotní odpoledne.. ale raděj jsem opatrný... Můžou z toho být pěkné bouřky tak jako že z toho nebude nic.. nevím no, pátek před frontou 26-30 hm nic moc.. teď se dívám, že ecák taky žádná sláva.. nejhorší varianta že to přes moji oblast půjde v sobotu ráno jak to rády fronty dělají. Třeba ale budou v pátek i nějaké předfrontální bouřky..
Ten pátek vypadá na více než lokální bouřky, možná silnější. Ale zase kámen úrazu - načasování. Icon dává přechod během noci a GFS navečer. Tak se uvidí jestli načasování bude stejný jak u té fronty včera.
Dnes a zítra leda tak pár blesků, ta energie tu skoro nebude, vše Polák.
Nějaké pěkné buřiny na začátek prázdnin na zvlněné frontě bych uvítal.
Teď nezbývá nic jiného, než sledovat aktualizace modelů atd.
Asi i lepší když to přijde ráno, než aby bylo prd, snad se to načasuje dobře.
Ale u GFS žádné podmínky nevidím?
Tak jihozápadně od nás to vyprodukovalo bouřku, ale tady spíše lehčí deštík, který moc vody nedá. Srážkově i bouřkově je červen velice špatný, protože se vyskytla zatím v červnu pouze 1 bouřka. Tak mohlo by to být ale i horší, nemusela být žádná.
Jinak ten pátek by to nemuselo být zlé, načasování vypadá tak 50/50, tak uvidíme. Pravděpodobně to zalije většinu republiky, ale je to pořád daleko poměrně.
Co to je za mini bouřkovou linii severně od Prahy, to jsem nečekal.
To by sem mohlo hodit nějaký pěkný deštík alespoň.
No tvl já ani nevěděl, že dnes nás ovlivňuje výšková tlaková níže a to poměrně výrazná. V hladině 850 hPa je vidět nevýrazné SZ proudění blízko výběžku TV, ale v hladině 500 hPa je vidět pěkný kolos a přineslo to dokonce slušné bouřky. Ta výšková TN je krásně vidět i na družici.
HaMeLeOn14
Jo severně od Prahy... Pozoroval jsem zatím nejsilnější bouřku letošního roku s mohutnou základnou. Něco takového jsem vůbec nečekal a podcenil to. Asi to nebyla úplně chyba, ale kvůli pár fotkám, jsem totálně zmoknul a kolem mě lítaly blesky.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.