Diskuse o počasí Bouřky na zvlněném teplotním rozhraní 19-23.6.2023
Peter Sedlák 1
Ta slabá bouřka se úplně rozpadla to je snad naschvál. Ta supercela jako vážně míří na nás?
No dramatické to není vůbec no, jde to moc na sever a bouřky to jsou, jak z tepla, hlavně každý tu mluví furt o supercelach, ale ještě jsem si nějak zásadní žádný nevšiml, krom Německa. A o větru taky nikdo moc nemluví,tak nevím čéče.
Očividně ty hodnoty můžou být jakýkoliv, ale něco tomu furt chybí.
To byli samé Derecha apod a vidíte to. To nikdo nečekal.
To je mazec jede furt přes nás ...
Doizer
Tady popisuje heatburst p.Prantl, tady z In-počasi..
https://liberecky.denik.cz/zpravy_region/meteorolo...
Hlásím Praha Uhříněves pár kapek a na západ záblesky jinak stále teplo, dusno a nic
Zdravím. Domažlicko přešla první vlna bouře bez žádného nárazového větru, pouze s intenzivními srážkami a spoustou záblesků. Ptám se vás kdo to sledujete.. Jak vypadá situace s další vlnou bouří z Neměcka? Může být dokonce silnější nebo už je pro dnešek zábava u konce? Díky za odpověď
No vypadá to že opravdu ta supercela míří sem a na západě ještě k tomu linie .
Bouřky v Čechách patrně dusí ty nad Německem, protože patrně základna oblačnosti dusí přísun energeticky nabitější hmoty (MUCAPE). Tohle se občas stává, popravdě jsem s tím moc tedy nepočítal, ale to se občas může stát. Naopak na SZ nám to zatím pěkně rosto, paráda. No a teď co dál, Morava má podmínky skvostné, MUCAPE je velice vysoko (asi kolem 2000J/Kg), není zde přízemní zádržná vrstva, takže i těch 800 - 1100J/Kg co je zde základní Surfaced based Cape vypadá dobře. Já netvrdím, že zde bouřky budou na 100%, odhadnout iniciaci je prostě v téhle situaci nadlidské, ale pokud by k ní došlo, tak by to mohlo aspoň pěkně schladit noc. Nic výrazného to pravděpodobně nebude, ale pořád nějaký potencionál pravděpod. přívalových srážek může být.
Venku je stále skoro +26°C.
Tak si nemůžu pomoct, ale přijde mi, že je to tak nějak pod očekáváním, respektive pod tou hranicí extrémní výstrahy. Asi to bude nakonec tím, že se to opozdilo a zdrželo. Němci jeli víc no... Mě přijde, že tyhle noční bouřky nemají takový potenciál jako klasické odpolední/večerní, protože to asi žije jenom ze "zbytkové energie" a už to nemá ten kontinuální přísun od slunce.
I z hlediska pozorování a focení jsou lepší spíše ty denní podle mě.
Ta supercela měla horní hranici buňky 19km, pak 17kma ted zase 20km takže nevypadá že slábne,spíš naopak
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.