Diskuse o počasí Bouřky na zvlněném teplotním rozhraní 19-23.6.2023
Je nutné také vzít v potaz, že zítra bude ve výšce o cca 3-4 °C tepleji než dnes - pronikne k nám ještě teplejší vzduch. Díky tomu bouřkové oblaky mohou růst do extrémních výšek. V Bavorsku bude v hladině 850 hPa až 25 °C - to nejsou úplně běžné hodnoty. V minulém roce tam bylo za celé léto takové teplo jen v cca 2 dnech a ani v jednom se to zároveň nevyskytlo s tak vhodnými podmínkami pro tvorbu bouřek (vlhkostí, větrem atd.).
Takovéhle podmínky se v prostoru střední Evropy vidí zřídka: https://www.ventusky.com/?p=49.04;14.18;6&l=te... - tedy teplota v 850 hPa 25 °C, vítr v 6 km cca 80 km/h, tlaková níže, rosný bod 20 °C - to jsou podmínky pro extrémní bouřky.
Klokan_0
Ale určitě jo, fotoaparáty v mobilních telefonech zažívají nevídaný boom a kvalitativně se ženou kupředu mílovými kroky (což zas není zrovna nejlepší zpráva pro nás zaryté DSLRkaře )
Jinak přeju zítra (vlastně teda už dneska) Čechám vydařené úlovky , hlavně beze škod a ať taky něco kápne , hlavně SZ a dalším oblastem, které byly zatím na srážky skoupé.
Přijde mi to, že se ta situace dost podobá, co bylo před 15 lety, to taky bylo hlášeno, že nejhorší to bude na severu a sz Čech a nakonec jsme to nejvíce vyžraly mi a východní Čechy, , tak aby to zítra nedopadlo stejně, zahradu mám plnou rozkvetlých růží, obalené ovocné stromy, tak abych o to nepřišel
tomášzposázaví
Tu situaci si pamatuji i když už ne úplně dobře byl to ale mazec. Byl jsem zrovna v Mladé Boleslavi když to přišlo na čele pěkný Shelf. Druhý den jsem šel kolem Jizery podívat se jak to ustálo mé rybářské místo a tam kde místa bývala už vlastně nebyla. Možná nejsilnější bouřka co pamatuji.
JUGOCV
Zakladnu asi těžko,když je to spodek mraku, ale jestli myslíte vrchol, tak s přehledem, u nás je to kolem 25km , ale myslím,že světový rekord je přes 30km.
tak ESTOFEX už vydal další výstrahu a přesně jak jsem předpokládal
level 3: Stupeň 3 byl vydán v některých částech Německa a Česka hlavně kvůli ničivým poryvům větru, velkým až velmi velkým kroupám a (regionálně) pro tornáda a vydatné srážky.
JOHN DEERE:
jo myslel jsem vrchol
Ahoj, tady předevčírem a včera první dva letošní tropické dny. Předevčírem max. 30,6 °C a včera max. 31,1 °C. Navíc se skoro konala tropická noc, protože min. bylo 19,9 °C. Ta teď nehrozí, jelikož máme 19,3 °C, tak třeba další noc? Zažili jsme tu ukázkový bouřkový ojeb, protože nakonec to hlavní šlo jižně a zde to nějakým způsobem zdechlo, takže ze slabého deště 1,5 mm a v červnu jen 19,5 mm. Další bouřkový ojeb reálně hrozí další noc a tentokrát severní stranou, ale uvidíme no.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.