Diskuse o počasí Bouřky od 20.5.2023 do 23.5.2023
Já jsem v Olomouci a bohužel tady i dnes nic. Zato jak koukám u nás, tak včera měl Hodonín něco a dnes to vypadá na masakr, co se žene /klasika, když tam nejsem)...no co už. Prostějov vykazuje vysoké hodnoty CAPE, ale bohužek na Olomoucku byly nějaké přeháňky, zataženo částečně je, takže to moc iniciaci nepodpoří.
Za mě to dnes ze všech modelů vyhrál ICON D2, ostatní úplně mimo...
Martin Šimo
Nám ICON D2 a jeho výstup z 09UTC nic nemaloval, ani do okolí a víceméně vsadil jen na na krajní jih, takže pro mě a Brno nejlépe vyšel ranní Polák. Ten odhadl skvěle tvorbu bouřek kolem Bystřice nad Pernštejnem a kolem Velké Bíteše. Jen neodhadne asi tu díru na Znojemsku, co má naopak ICON D2, takže ten vyhrál z celorepublikového hlediska.
Martin Šimon
To bych neřekl, že modely byly mimo. Spíše naopak. Je nutné si uvědomit rozdíly mezi těmi modely, jejich limity a umět v nich číst. Předpověď ICON EU byla také víceméně správná už několik dní - jen je nutné si uvědomit, že nemodeluje jednotlivé menší konvektní buňky. Na to je zase ICON DE.
Viva ecák, ten to tam měl jako asi jediný, že mě bouřky přeskočí... takže fakt smekám.
Leknín: .. možná večer slabý déšť.. v čhmú musí skřípat zubama, výstraha začíná platit až za čtvrt hodiny
ale tak ono je to svým způsobem kouzelné, že si bouřky naskočí kde chcou, kdy chcou a na nic se neohlíží... vždycky nás nakonec vypečou. Za to jsem vděčný, kdybychom předem přesně věděli co se bude dít, tak by to byla strašná nuda..
Je celkem škoda no, že studená fronta přišla dříve. Bůhví, kdy přijde další šance... ale vždyť je teprve konec května.
Ale na jihu to bomby jede hezky. Teď se začínají spojovat tři velké buňky.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.