Diskuse o počasí Bouřky od 5. 8. 2022
Krásné ráno na chalupě v údolí krounky Šilinkův po včerejší bouřce a ráno velmi vydatný déšť spadlo cca. 25 mm
Ze studené fronty po velmi teplý h dnech a podle toho co modely malovali 24h dopredu ti mělo spadnout i 10-20mm. Realita je ubohá možná tich 4-5mm spadlo… hlavně ze o několik km dal spadlo kolem 20 mm. No ani pod tujkama není mokro. Fakt humus a humus. Na vodu ve studní mužů za chvilku zapomenout jak rok 2015. Výhled opět horko a sluníčko a ani kapka
Od estofexu byla 2 tak možná pro sucho a zklamání
Hezké dopoledne z Husince. Při včerejší průtrži a bouřce, kdy za 4 h (17-21) napršelo 66 mm a největší intenzita 90mm/h. Teplota šla během odpoledne poměrně rychle z 34° na 17°.
V noci bouřilo málo. Pršelo v podstatě nepřetržitě (max do 10 mm/h) od půlnoci do 4 do rána, a pak už jen drobný déšť. Takže "jen" 17 mm. Aktuálně jen mrholení
Bouřky už v noci prakticky nebyli na frontě, ale hlavní je, že zapršelo
Tak tady celkem 11 mm. Nejdřív lokální přeháňka večer, která dala asi tak 0,5 mm, potom silnější pás, který dal 6 mm, pak druhý pás, který už mě netrefil přímo, ten dal 2 mm a pak to dorazil ještě obyčejný slabší déšť. Nejvtipnější je, že teď prostě dlouho pršet nebude. Tlaková výše fakt bude dost dominovat a ty teploty se z hodnot kolem 25 °C vrátí nad 30 °C.
crossflow
Protože jste někde uprostřed tradičního pásu. Tyhle oblasti dostanou vždycky hodně z těchto front a mají i nejlepší bouřky. Pořád stejné - jižní Čechy, střední Čechy, Vysočina, východní Čechy. Chtělo by to namalovat na mapu i s nějakými odchylkami a variacemi... Tradiční pás climatology .
Já jsem na okraji tradičního pásu a často tu něco je, ale většinou (spíš vždycky) je to slabší, než v Praze nebo pod Prahou. Tradiční pás prostě funguje...
A teď se modlím za SZ, protože ten dostal srážek málo a asi fakt úplně uschne...
Tak nám to dalo necelý milimetr. Opět fiasko. Druhá meteostanice na kopci měla něco přes 1 mm a další srážky v nedohlednu
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.