Dobrý den, před náma je další zajímavá bouřková situace... V pátek nás bude od Z/SZ bude přecházet poměrně výrazná studená fronta která přinese i velmi silné bouřky - jejich lokalizace je však velmi komplikovaná V sobotu se očekává výrazné ochlazení..v neděli opět teploty porostou
Předpověď na pátek (00-24): Jasno až polojasno, v Čechách během dne od západu přibývání oblačnosti s přeháňkami a bouřkami. Nejnižší noční teploty 21 až 17 °C. Nejvyšší denní teploty 31 až 36 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s se bude v Čechách měnit na severozápadní 3 až 7 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.
Přikládám aktuální model GEM CAPE index pouze kolem 400 J/kg , SHEAR 330 (V 17.00)
V anketě se ptám, jaká je pravděpodobnost intenzity bouřek?
Pojďme o tom diskutovat
Jaká bude intenzita bouřek při přechodu fronty?
slabé
8 (24 %)
středně silné
14 (42 %)
velmi silné s možností krup
4 (12 %)
extrémně silné s kroupama
2 (6 %)
nelze vyloučit slabé tornádo
1 (3 %)
Supercelární (HP, LP, CS)
4 (12 %)
Celkem hlasů: 33 Hlasování v anketě bylo ukončeno.
Cape by mělo být dost malé, celkem nechápu když bude až 36 stupňů ale to by nemuselo vadit, bude hodně vysoký střih větru a hlavně helicita+přechod studené fronty takže by ty bouřky mohly být slušné
kuba taky se divím ale cape není rozhodující..já jen doufám že to půjde konečně od SZ a né zae od JZ..mě příjde, že letos nějak to SZ proudění vůbec nefunguje..
Nejdůležitějším faktorem pro bouřky je vlhkost a ta v průběhu pátku by měla být nízká, někde jenom 30%, až s příchodem večera by měla stoupat. Podle mně budou bouřky maximálně silné, ale uvidíme.
Fronta hlavně bude postupně slábnout. Morava a Slezsko by měly zůstat jen s velmi lokálními srážkami, takže tentokrát spadne nejvíce na západě a severozápadě Čech. Zajímavě však vypadá neděle. Model ECMWF maluje jakousi frontální vlnu i s bouřkami, při které by i na Moravě nějaké srážky byly.
Úhrn srážek do sobotního večera dle modelu ICON, zdroj:wetterzentrale.de
Úhrn srážek do pondělního rána dle modelu GFS, zdroj:wetterzentrale.de
U nás to bude v pátek opět propadák, význam to má jak jinak pro část Čech a NE a PO dopo to bude mít zase význam pro V Moravy, zrovna když je nejvíc potřeba, tak je to jinde, padají švestky suchem, slivka letos asi nebude.
Ve čtvrtek odjíždím na týden kousek pod Ostravu, tak doufám, že tam zažiju nějakou pořádnou bouřku, ale beztak nic a u nás 100 bouří za den Btw to cape taky nechápu, loni 1 den 35°C a cape 3000, ted několik dní nad 36°C a cape sotva 200
Mě ta fronta přijde jako velmi výrazná a načasování by mohlo vyjít líp pro západní polovinu ČR (neobvykle). Potenciál intenzity bouřek bude asi vysoko. Pro "srandu králíků" hlasuji extrémně silné bouřky. Třeba se aspoň jedna taková vyskytne.
btw: mimochodem v pátek se mi ty bouřky moc nehodí jelikož bude grilovačka sakra.. vždycky když je nějaká akce tak prší, tak to prostě je (ještě že se máme kam schovat) ale ať už zaprší..
skupsw24 Ale silné mohou být jinde v ČR. Tato anketa byla vytvořena proto; jestli se v rámci ČR při přechodu fronty objeví jaké bouřky..
Tady bych dal že nic nebude . Ale jinde v Čechách určitě něco bude, hádám, ale kde? ..
A protože je pátek a to je den před mým odjezdem zpátky domů tak doma v Mostě něco bude - zákon schválnosti. Ale ať zaprší i tak.
Já dal "středně" silné. Bude fronta, bude velké horko, vlhkost se s večerem zvýší. Cape sice hlavně v Německu ale i tady bude 200-600 dle gfsacka. Bude velký střih a helicita. Pro silné bouřky může stačit i pokud KH celé nerozbijou ale budou podporovat.
Bez vyššího CAPE to může opět skončit propadákem, ale ty ostatní podmínky a okolnosti se zdají být OK. Hlavně vedro a výrazná studená fronta asi jako prim. Vypadá to, že nejvíc bouřek bude až pozdě odpoledne, večer a v 1/2 noci v západní polovině Čech, ale to je spíš takový předběžný. Nicméně něco čekám...
Já teda žádné podmínky pro silné bouřky nevidím. Energie nebude doslova žádná, vzduch bude velice suchý do příchodu fronty, která má samozřejmě opět špatné načasování a modely ukazují obrovské hodnoty cin. Vidím to na zahradnický deštík v sobotu ráno, pokud vůbec budou srážky... Ale třeba se pletu