už mě to fakt nebaví, čumět akorát na vítr překračující i rychlost 15m/s, který z toho udělá saharu², ať ty malý svině z německa ještě dorazej a hoděj víc než 2mm. i přesto, že zrovna my měli i poměrně štěstí na srážky, neustálr se opakující intenzivní přeháňky v chladnějším období nebo jedna extrémní s přívalákem hned nad námi, tak stromy dávají situaci najevo. a nejen stromy, i tráva je 3 týdny úplně suchá a neznačí žádný růst, kdyby město aspoň nekosilo...
Diskuse o počasí Bouřky od 5. 8. 2022
aura_33
Ohledně bouřek jsou často všechny možné teorie i předpoklady stavěný úplně na hlavu..
Já bych si fakt nebyl jistý, co to ještě do rána udělá..
Bouřka v KV kraji žije, přes chladné SZ přízemní proudění..
Jižně od nás tady na JZ to teď bublá u hranic jedna báseň, přesto, že i tady už při zemi fouká od SZ..Ale právě díky tomu, se zvyšuje střih větru...
Mě je stejně vcelku šumák, kolik tu udeří blesků..
Srážky, srážky jsou důležité...
swan1
Já to teď zkoumal na mapě a mám vysvětlení. Původní 1 fronta se posunula k JV nad Vysočinu a tím vznikly 2, protože nad SZ Čechy je ještě druhá fronta, proto tam běží ty srážky. Proudění v 500hPa je čistě JZ a bude ještě celou noc, při zemi i v 850hPa už fouká jinak, ale všechny ty mraky jdou hodně do výšky a střih větru to udržuje. Dnes to má širší záběr, ale stejně na SZ nespadne tolik a bouřky už tam budou jenom slabší. Zítra ještě slušně sprchne na Moravě.
aura_33
To první pásmo vzniklo z předfrontállú, žádná fronta..
Fronta začíná přecházet od SZ až teď, nachází se právě na linii střetu těch dvou proudění..
Cape je už 0- max 100, přesto stále frontální bouřky žijí..,
Hlavně srážkově, srážkově to vydrží až do rána...
Konvekci teď podporuje střih větru a orografie..
Jirke85
Však pomalu doráží komplex z Bavor, ono bude ale za několik hodin.
Naopak to na SZ bleskově chciplo ale na západě je další bouřka.
Cape tam je ve výšce - > elevated convection. A samozřejmě střih. KH nějak chtějí pomáhat.
No tak to teď všude dost nabývá. Jestli to co je v Bavorsku chytne Prachaticko, tak ty úhrny budou přes 100 mm možná na trochu větší ploše asi jako tenkrát na jihu Prahy v červnu.
Peter Sedlák 1
Na radaru je pěkně vidět, jak ty bouřky v KV kraji propagují k jihu, ale ty co jsou víc vysunuté na sever už jenom slábnou, takže celý ten druhý pás funguje úplně stejně a jeho jižní část bude nejsilnější a naopak.
Tak icon de to trefil. Na jihozápadě konkrétně Klatovsko kompletně bez bouřek z takovýho horka. A v Německu a tak bourky. S bouřkami to trefil..Tak to jsem ještě nezral… a ten déšť se zatím moc netvari snad se to sem poradně násune a aspoň 10mm to hodi podle iconu EU. Ale jinak obrovské zklamání a opět propadák..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.