Diskuse o počasí Bouřky od 5. 8. 2022
Peter Sedlák 1
Na tu buňku SV od Prahy mám dobrý výhled. Ani nemám chuť jí fotit, protože ty mraky vypadají, že tomu něco chybí. Je to takové suché a moc to neroste. Mizérie a slabý podmínky. V noci to půjde do deště, nechápu co všichni v noci čekáte.
Ovšem na jihu pěkný triangl...
aura_33
No já rozhodně nejsem ten co kouká na pouhé dva podmínky takže něco čekám, stejně jak modely.
Shd maluje mohutný komplex s bouřkovou části spíše na SZ a střed a spíše déšť na tradici. AŽ OD PŮLNOCI, to znamená že máme ještě 3-4 hodiny.
Prostě věřte, ty výstrahy určitě nemohly být zbytečné
Peter Sedlák 1
No tak si asi moc věříte. Z Bavor, kde jsou teď velmi silné bouře a supercely se to vysune na JZ Čech a přejde do deště. Bouřková aktivita bude mít slábnoucí tendenci. Něco bude, ale nepůjde o nic závratného.
Navíc od SZ už půjde studený vzduch, takže bouřky budou ustupovat k tradičnímu pásu směrem na JV.
Husinec bude mít při dnešní velmi silné bouřce přes 50 mm srážek: https://www.in-pocasi.cz/aktualni-pocasi/husinec/ a podobné úhrny má i nedaleká stanice ČHMÚ: https://hydro.chmi.cz/hpps/hpps_srzstationdyn.php?...
No tak já si počkám, kdo bude mít pravdu. Jinak bouřky v jižních Čechách mohou být stacionární supercely. Německý radar něco zachytil. Zajímavé je, že střih větru není až tak vysoký, ale někdy stačí 10-15 m/s.
Jižní Čechy mají suverénně nejvyšší CAPE z republiky. Mezi 800-1500 J/kg.
Peter Sedlák 1
Nakonec asi souhlasím, prostě jsou tam výrazné srážky a bude to částečně v bouřkách. Ale je to pozdě až po půlnoci.
aura_33
Ač se to od vás asi nezdá, tak ty bouřky mají docela grády. Navíc mají (alespoň co jsem já v okolí viděl) vysoko položené základny, což značně zvyšuje riziko propadů studeného vzduchu. Další macek roste na jih od nás, škoda, že je z většiny zakrytý drobnější kupovitou oblačností, vidím jen úplný vršek na kterém se dokonce vytváří oblak pileus. Střih větru ale musí být dost velký, se podívejte jak rychle utíkají bouřkové kovadliny směrem na sever. Mnohdy ty bouřky ani nevypadají jako klasické cumulonimby, ale spíše jako protáhlé oblaky typu cumuluonimbus calvus.
Blitzortung má dnes opět velké obtíže, z té buňky na jih od Prahy již několikrát zahřmělo, síť ale nezaznamenala jediný výboj, to jsou pak sebraná data naprosto nerelevantní...
Teď už ta nějaký výboj má, problém je ale ten, že z toho zahřmělo poprvé už před 15 minutami.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.