Diskuse o počasí Silné bouřky a vydatnejsi srážky 27.6 - 29.6.2022
Miriam
Západ Moravy (dolnokounicko) hlásí žluté trávníky (co akční obecní zahradník posekal :-( ), čerstvě vykvetlé slunečnice na poli , co se neobrací za sluncem, ale přesně na druhou stranu...
Myslíte, že do jednoho, dvou dní sem přijde alespoň nějaké to popršení? Prosím!!!!
HelaS
podle mě se západem Moravy myslí spíš Vysočina...
Jinak u těch slunečnic je to normální; také jsem se nad tím svého času pozastavovala, ale pak jsem četla, že za sluncem se obracejí jen úplně v počátku kvetení. Potom mu naopak zase nastavují zadní část květu - aby dobře uzrála semena.
Tak nám tu konečně z nastaveného konce z druhého komplexu tohoto týdne začalo trochu rozumně kapat, snad to dá alespoň desitku mm???, večer komplex číslo tři už bude konečně snad o něčem jiném....
Výstrahy se vydávají na základě vystupů modelů, když se seknou modely, výstraha je holt lichá, nebo zbytečně vysoká..
Že to večer tak rychle chcípne modely neočekávaly, sekly se v podstatě všechny..
Vydávat výstrahy v těžko předvídatelných situacích je prostě těžké..
Pokud si někdo myslí, že je v tomto generál, nechť se toho chopí, ale před bitvou, nikoli hloupě až po ní..
Po dnešní noci jsou prolité opět lokality, kde už tu vodu nemají kam dávat..
Už by to vážně chtělo posun..
Tady 8,5 mm v pěkném, užitečném zahradnickém dešti..
No modely jsou zase úplně jinak. SHD a ICON D2 to mají posunuté s tím, že ICON D2 maluje na Moravě lokálně silné bouřky a večerní vláček maluje přes Vysočinu. SHD zatím maluje bouřky jednak ve východní části Čech a večer hlavně na Moravě.
Tak a teď babo raď. Jestli se přidá i Polák, tak to bude teprve šťastných deset od Sazky.
swan1
No moje zkušenosti za těch pár let jsou takové, že to vždy jde lehce východnější drahou a dost často si s tím hrají tlakové útvary. Jako většinou je nejlepší sledovat radar, protože modely se dokáží seknou častokrát i o několik desítek či stovek km.
Druhá polovina noci moc pěkná, s ranním přídavkem to je 15-20 mm příjemného deště, v červnu už jsme plošně v klidu přes 100 mm (některá místa i více). Dlouho nepamatuju, kdy tu s přicházejícím červencem byla tak krásná tráva, lepší než na jaře
Menší potoky už reagují rychle i na 10-15 mm, je znát, že už je půda trochu nacucaná.
Tak tady je zase prales vlhkost asi 100%, mrholení, řídká mlha, nízký svah v dálce už je v mraku a v dálce těžký nízký mraky Taky koukám, že to tam padá víc a ty úzké pásy se fakt vytvořily
Jinak spadlo v noci 6 mm, od pátku mám 101 mm, one hundred mission complete Kdo by to byl řekl, když platila výstraha na vysoké nebezpečí požárů a bylo 37 °C. Počasí je nevyzpytatelné.
kuba
Nenenenene.
To, že něco malují jedny modely neznamená, že u vás na západě nic nebude. Sice jako asi už vyjma SZ a Z Čech o vodu některé lokality moc zájem nemají, tak stále model ICON to hlavní počítá pro západ Čech. Takže jak říkám. Lepší si asi sednout a dát nohy nahoru a ono to nějak dopadne.
Je možné, že to tentokrát trefí větší část Čech a Moravu.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.