Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes se často ukáže slunce, zítra dorazí teplá fronta

Diskuse o počasí Silné bouřky 3-6.6.2022

306
# 04.06.2022, 20:45

igor127
Když už i ČHMÚ uznal, že to stojí za opožděnou výstrahu, tak to opravdu nemá chybu, kroupy vesměs prý do 2 cm, to je v pohodě, jediné škody, které jsem na Jemnicku z podobné bouřky zaznamenal, byla vodní eroze půdy na polích po dešti, pro zemědělce opruz, ale sen každého zahrádkáře jako jsem já, vítr gut, teploty i po dešti příjemné, takhle je to super, prostě 25ky žeru, jak teploty, tak mm.

148
# 04.06.2022, 20:56

Yurri
No jooo, když těch 25 mm naprší za delší čas, ideál, ale za pár minut nikoliv - možná by nezaškodilo, aby se i přes Váš záhonek a sad prohnala taková supercela se vším všudy. Z pohledu meteorologického to stálo za to, z pohledu zahrádkářů si nemyslím (teda krom vás), že jakákoliv výraznější bouřka je přínosem.

306
# 04.06.2022, 21:23

igor127
Beru všema deseti, klidně 2 x tolik, už jsem tam zažil i 80 mm bouřku, to už bylo zajímavé, ale v sadu, kde máte trávu po pás na rovince na lehké terénní vyvýšenině s do hloubky zpracovanou půdou v zeleninové části s lehce vyvýšenými záhony nemůžete mít problém s přemírou deště, zvlášť když povrchově není úplné sucho, kroupy jsou horší, ale na ty netrpíme a mám tam kolem zahrady větrolam v podobě ořechů a myrobalánů a nebo kamenné zídky, takže no problemo, když to sejme staré větší stromy, tak nevadí, aspoň bude prostor, mladé perspektivní mám přivázané.

Zítra fandím ICONU oproti GFS, stejně to hlavní vyžerou Bavoři a JČechy jako vždycky, tady nevznikne skoro nikdy nic, jen paběrkujeme ze zbytků co jinde krásně narostou, věřte mi, sedím u radaru 25 let.

906
# 05.06.2022, 00:41

Takhle by to mělo dneska vypadat:
Dnes během dne nás čeká většinou slunečné počasí. Až během odpoledne začne od západu přibývat oblačnosti. Srážky se ovšem dopoledne ani odpoledne nevyskytnou. Ty dorazí na západ a jihozápad území až večer z Bavorska. Tam vzniknou velmi silné bouřky, které zasáhnou i jihozápad Čech (hlavně Jihočeský a Plzeňský kraj). Očekává se vznik mohutného bouřkového komplexu. Při postupu do sousedních krajů dále na východ (hlavně do krajů Středočeského a Vysočina) bude celý systém slábnout, ale i zde se během noci bouřky čekají. Právě na jihozápadě Čech budou bouřky působit i škody. Mohou je doprovodit totiž i velmi silné nárazy větru o síle až 90 km/h a úhrny srážek přes 30 mm. Hrozí tak pády stromů a zaplavení níže položených míst.

Ecák a Aladin jako jediný dávají bouřky i sem, ostatní modely počítají s tím že bouřky zeslábnou někde ve Východních Čechách a zbyde z toho jen vytrvalý déšt, tak uvidíme. Takže bez buřin bude opět SZ, případně ještě my jako vždy, teda pokud nepočítám dnešní štěstí na malinkou *buřinu* :D

Aladin srážky ve 23 hodin
Aladin srážky ve 2 hodiny v noci
# 05.06.2022, 01:59

Ahoj, u nás ráno 6,9 mm a v květnu již 21,6 mm. Nejdřív blýskavice, pak to postupně dost burácelo, ale bouřka se nakonec rozpadla. Na radaru vypadala tvorba dost impozantně. Co dál: Uvidí se, jestli tu něco bude v noci z neděle na pondělí. Šance na srážku je rozhodně větší než na bouřku, ale ani ta není nulová. ;-)

60
# 05.06.2022, 08:29

Tak u nás SZ od Prahy dle aladina opět ani nekápne a úterý to samé. Ecak dává po půlnoci aspoň 4 mm, snad mu to vyjde. To sucho už začíná být katastrofální, naposledy tu pořádně zapršelo v dubnu. Na bouřky můžeme zřejmě už úplně zapomenout, ty se naší oblasti letos prakticky netýkají.

414
# 05.06.2022, 08:38

U nás včera opět houno... Vše chodilo severněji nebo jižněji..
Co to je v Německu po ránu za hukot..?:!!:
No, když vidím tu katastrofickou předpověď sem na večer, tak když to převedu na to, co vše už se tu mělo odehrávat a co z toho nakonec bylo, tak by z toho mohlo aspoň trochu zapršet snad a být možná i pár vzdálených blesků a hromů..:D

181
# 05.06.2022, 08:46

Tak od Stuttgartu jde pěkný komplex takhle po ránu a je stále dost aktivní, sem ale nejspíše nedojde a rozpadne se.
Jsem zvědavej jestli večer něco dorazí protože je tady v celé jihozápadní polovině Čech nízká oblačnost a jestli ještě dorazí ta oblačnost z Německa tak dnes fakt jasno nebude jak říkají

181
# 05.06.2022, 08:48

swan1
Mohlo by to sem dorazit, alespoň by byl ještě vlhčí vzduch a bouřkam by se dařilo líp kdyby se pak vyjasnilo :):blesk:

# 05.06.2022, 08:51

Ondris
Souhlasím, a někteří aby omluvili že chtějí hodně bouřek používají argument sucha.

Tady bouřek konec. Estofex neměl dát sem 50%

414
# 05.06.2022, 08:52

kuba
Jasně, že kdyby se odpoledne na pár hodin projasnilo, mohlo by to pomoct, ale spíš to vypadá na to, co píšete, že aktuální NO během dne vystřídá VO z toho co zbyde z tohoto ranního komplexu..
Další komplex pak vznikne v Bavorsku a k nám se večer prostě nasune.. Tolik očekávání..
Realitu poznáme večer.. Předpovědi jsou vcelku drsné, ale tady už to srážkově i bouřkově v poslední době tolikrát zklamalo, že nevím, nevím...

173
# 05.06.2022, 08:58

No u nás to vypadá na tři možné scénáře.
Buď nic nebude, nebo se vzdáleně bude blýskat a nebo to sem i dojde. Modely jsou mimořádně opatrné s tím jak moc se bouřky dostanou na Moravu. Bránit jim v tom bude hlavně střih větru, který bude na velmi nízkých hodnotách.

Upřímně ale čekám, že bouřky sem dojdou. Není to tak dávno, co se čekalo to samé a bouřky došly až někam k Tatrám. Pokud by to nevyšlo, tak bych byl celkem naštvaný. Stačila noc na včerejšek a včerejšek s úhrnem 0,4mm...

Tak snad v noci krápne, už by to celkem chtělo. Dneska navíc bude zase jak v prádelně a jestli tak bude i v noci, tak potěš koště.

290
# 05.06.2022, 09:40

Peter Sedlák 1
Už ani ten déšť k nám nedojde, ani kapka z toho tady nebude. Ten jih Čech je úplně jiný svět oproti naší oblasti.

Nula nula nic
414
# 05.06.2022, 09:54

V tom Bavorsku jsou už takhle po ránu neuvěřitelný podmínky, vysoké CAPE i značná instabilita..
Ta jižní část toho komplexu má stále i dost vysokou :blesk: aktivitu..

Lifted index
CAPE
49
# 05.06.2022, 09:56

swan1
Právě, že to beztak zhatí veškerou odpolední konvekci. :D
Na nějaký vyjasnění v Bavorsku to vidět taky není.
a už i v novým výstupu na to reaguje icon-DE a odsouvá to hlavní do Rakouska a část jižních Čech

87
# 05.06.2022, 10:46

Určitě nic velkého neočekávám protože nás vždy vše mine..možná příjde zahradnický déšť a toť vše..to hlavní se odehraje na JZ :cool:
ale byl bych rád překvapen.. :love:

69
# 05.06.2022, 10:48

Pokud si pamatuju to co jsem včera četl, tak estofex i s tím ranním mcs počítal a psal tam, že by se za ním mělo vyjasňovat a nemělo by to ovlivnit dnešní situaci, která se očekává, to stejný napsali před chvílí v mezoškálové diskusi :cool:

49
# 05.06.2022, 10:52

Ale co tam píšou? Jako že se neočekávalo tak dlouhá životnost? Nebo něco s odsunutím více na severovýchod moc to nechápu pak je tam něco hlavně o Rakousku a ne jižní Čechy. Děkuji za vysvětlení

69
# 05.06.2022, 10:56

Petr11
Když klikneš na odkaz od Martin Šimon tak to tam máš přeložený

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.