Již pár dní se v předpovědích i v modelech od neděle 1.5. objevuje možnost přeháněk a bouřek . Bouřky by vzhledem k velmi pomalému postupu mohly ojediněle doprovodit i přívalové srážky s úhrny až kolem 30mm za hodinu (vyloučeny nejsou ani malé kroupy do 1cm). Toto počasí bude souviset s mělkou tlakovou níží, která se bude nacházet nad velkou částí Evropy. Maximální teploty budou dosahovat až 22°C (výš pravděpodobně jen vyjímečně). Tato níže, která k nám bude přinášet proměnlivé počasí tu bude minimálně do středy 4.5. Poté jí nejspíše vytlačí tlaková výše od západu (podle některých modelů se i slabě ochladí.
CAPE na pondělí odpoledne (14:00), model APREGE
CAPE na úterý odpoledne (14:00), model APREGE
Od pátku 6.5. to následně vypadá, že se nad většinou Evropy utvoří na květen mohutná výše, která na nějakou dobu (zatím se neví na jak dlouho) zamezí veškerým přeháňkám a bouřkám. Ovšem začíná se objevovat i šance prvních letních dnů v letošním roce.
Diskuse o počasí Přeháňky a bouřky 1.5. 2022 až 9.5. 2022
Já mám na zítřek v srážkových předpovědích nulu, ale kdyby něco přišlo, nezlobil bych se. Prostor pro to bude
Tlakovou výši příští týden bych uvítal, loňské jaro jsme si jich moc neužili(v podstatě vůbec) a GFS má teď zase kolem 13.5 letní teploty Květen nezačne vůbec špatně
Czechia
neděle, východ, jih. pondělí, celé území. úterý buď celé území nebo východ.
bude jen něco málo. Východ si sní vše
Uvidíme. Srážky a teplo bych uvítal
A tady je nejnovější rozbor do května a dál...https://www.severe-weather.eu/global-weather/may-f...
Dneska zatím polojasno a přes vysokou oblačnost to sluníčko krásné prosvítá, takže je krásně teplo. Včera modely malovaly oblačnosti více jednak pro včerejšek a hlavně pro dnešek. Naštěstí dominuje ta vysoká, střední a nízké je minimum.
Uvidíme co přeháňky a bouřky. Minulý týden se ukázalo, že stačí málo a je prd. Já si věřím, že stejně jako loni s příchodem konvektivních situací začne být konečně dostatek srážek a toliko potřebné vláhy.
Vody je od začátku roku minimum. Vlahova bilance je zase hezky kolem -100mm.
Příští týden se mají tvořit přeháňky a bouřky a vypadá to že na severu bude šance úplně nejmenší .
Predators2
Ale nene. Určitě tu budou. Kdyby si to všechno smlsnul východ a jih tak by to bylo už celkem divné. Zároven by to potvrdilo jaké bude léto.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.