TočenáDvanáctka
Spíše by mě zajímalo z čeho se ty extrémně silné bouřky budou tvořit, když nejsou nějaké brutální podmínky. Nebo se pletu?
Diskuse o počasí Bouřky od 25.7.2021, postupně i silné
In-počasí
Bral jsem to s nadsázkou ?, ale je to hodně podařená bouřková sezóna teda, ještě není ani srpen a už druhá "trojka"... Můžu se zeptat, kolik třetích stupňů od Estofex bylo vydáno minulý rok na území ČR?
TočenáDvanáctka
Mimo letošní rok, byla vydána trojka pro Česko třikrát - 15.8.2008 pro Moravu kvůli četnému výskytu supercel, 29.7.2013 kvůli derechu a 29.10.2017 pro jih Moravy při přechodu tlakové níže Herwarth. Vloni byla akorát jedna velmi blízko našich hranic v Polsku.
To je počasí panečku.
Mrholí, mlha a krásných 17°C. Ta inverzní oblačnost je nádherně vidět.
No dneska začínám být opět více pesimističtější, trochu se začíná hroutit základní podpora konvektivních podmínek.
Jo a dle ČHMÚ je zítra v JMK pravděpodobnost na velmi silné bouřky větší.
Jinak nízká oblačnost je patrná i v okolí JM.
Mr. Lightning
Chce to přemýšlet a sledovat situaci trochu v širším záběru..
Velmi vysoké CAPE bude dnes kolem Jadranu a také v Itálii, právě toto vysoce instabilní a teplé JV proudění se nad Alpami střetává s chladnějším a vlhkým od Z..A to je ten motor tvorby bouřek a vydatnychz srážek..rozhraní dvou odlišných vzduchových hmot..
Kokos342
Ano, vytvořila se díky velice extrémní vlhkosti(dosahuje hodnot nad 90%, došlo zde navíc ke střetu velice vlhkého vzduchu s JV prouděním, možný vliv na večerní konvekci a tvorbu toho systému?). Naštěstí se to i zde začíná pomalu na obloze trhat, tak uvidíme.
Pro Brno mají všechny modely bouřku, dle komentáře In-Počasí nic nenasvědčuje tomu, že se to JM vyhne. Jen mě překvapuje předpověď modelu ICON D2, která je hrozně moc slabá a maluje malinký bouřkový systémek.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.