Diskuse o počasí Teplotní rozhraní od 7.7. , bouřky, místy i silné bouřky.
Jinak zatím parádní léto, naprosto ideální, předpověď i nadále skvělá, pravidelné střídání vln, za mě by mohlo vydržet až do podzimu, pecka ¨
Na Moravě si to letos trochu vyžírají, často se vlna zastavuje uprostřed ČR a mají tam znatelně tepleji, navíc často s doběhem vlhka ze západu, takže nejhorší kombinace.
Novorolak
Pro Z Čech to dnes vypadá opět na vydatný ,, předkrm,, , což by bylo jako přes kopírák se situací z předminulého týdne.. i když tam to trefilo hlavně spíš JZ..a pokračovalo dál k SV tradičním pruhem.
Z bude už zítra mírně ochlazený, kdežto na V propuknou před rozhraním tropy.
To rozvlnění jetstreamu v posl týdnech je až zacyklené..i načasováním situací, kdy to hlavní se u nás odehrává hlavně v noci..
Pochystané je to až ,,učebnicově,, ..
spurdo
Přidal jsem výše další, nicméně jsem koukal, že je pravdou, že ty obrácené duhy jsou častější.. to jo. dneska mne čeká akorát modrá obloha, to fotit nebudu.., jinak prozradím to Rusko,, tam šli dva mraky odděleně za sebou, s deštěm, a do toho mezi nimi slunko.. takže ve finále je tam těch duh hodně.. všechny druhy..
Nevím jestli jsem se včera špatně díval na modely, ale přišlo mi, že GFS kreslil docela nízký střih větru na nadcházející bouřkovou situaci. A teď tam vidím střih 20 - 25 m/s nad velkou částí Česka, tohle může být zase dosti zajímavé. Cape mají modely omezené na určité, menší oblasti, ale to asi nebude zas takový problém vzhledem k tomu, jak výrazné rozhraní to bude.
Přímo v mém místě to vypadá na první možné bouřky v noci na čtvrtek a to hlavní pak v noci na pátek, takže opět toho moc nenaspím, ale nevadí... Noční bouřky jsou pro mě nejlepší.
Adan
Ano nižší cape by takový problém nebyl, ale bude extrémně vysoké cin, což může rozvoj konvekce úplně zastavit a nakonec nemusí být vůbec nic, uvidíme jaké budou další výstupy.
palma
Vedlejší - sekundární duha vzniká po dvou vnitřních odrazech a úhel pro vystupující červené světlo je 50°, zatímco modré světlo pozorujeme pod úhlem 53°. Tato skutečnost způsobuje, že sekundární duhu vidíme s obráceným pořadím barev. Je samozřejmě možné, aby se světlo odrazilo v kapce několikrát a lze spočítat i příslušné úhly, pod kterými by byly vidět další duhy, ale za normálních okolností je nevídáme.
https://www.treking.cz/astronomie/duha.htm
tomášzposázaví
Nějak to CIN ale nekoresponduje s předpovědí konvektivních srážek všech modelů. Nemyslím si, že by nic nebylo, i když ten CIN bude možná hodně vysoký. Spíš to akorát bude znamenat, že to pojede hlavně přímo na tom rozhraní a nebude se tvořit nic předfrontálního, ale uvidíme.
No nevím nechci si stěžovat, ale u nás je tahle bouřková sezóna pořád pěkná bída. Byly tady v podstatě jen 2 bouřky, ( u kterých nebyly 3 blesky a trochou deštíku) z toho 1 bouřka u nás byla zrovna když jsem na dovolený . Nadcházející situace se bude opět týkat jen JV části ČR, držím palce , ať to tam nezpůsobí žádné větší škody U nás se alespoň dočkám příjemných teplot, když už žádné bouřky nebudou, bude to úleva těch veder v Chorvatsku.
spurdo
charlie
Souhlasím, obloha je tady dneska krásně modrá. Celkem mě to překvapuje. Při přílivu tropického vzduchu bývá obvykle naopak zakalená.
Jinak Aladin tam pro Moravu dává hodně vysoké teploty na čtvrtek. Přitom ostatní modely spíš předpokládané teploty mírně snižují. Tak snad to nad 35 nakonec moc nepůjde.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.