Podle Aladina u nás mělo napršet daleko víc, ale i těch 18 mm ve čtvrtek za 3 hodiny není tak špatný. Jen je škoda, že nás minul trvalejší déšť, který zalil především JZ Čechy! Ten výhled je ale pro půdní vlhkost nadále optimistický!
Kokos342 Přeháňky se budou příští týden vyskytovat na většině území. Bouřky spíše ojediněle. Ve vzduchu je příliš mnoho vlhkosti a kupovitá oblačnost se bude tvořit hodně. Z Německa už míří pár přeháněk. Kolik vám tam spadlo za ty 3 dny.
Predators2 Jojo, ČHMÚ má konkrétně přeháňky každý den na většině území od soboty do soboty 8 dní v kuse. K tomu setrvale lehce podprůměrné teploty a na konci příštího týdne dokonce ochlazení, což by znamenalo pro 2/2 května asi už výrazně podprůměrné teploty.
aura33 yr.no dává na neděli 23. května max. teploty pro Prahu 12°C, pro Brno 13°C, pro České Budějovice 11°C apod. To je dost velký podprůměr i pro duben, natož pro konec května...
Miriam Možná zde ještě vyjde článek o nejchladnějším jaru za desítky let, uvidíme. Nepamatuji rok, kdy byly všechny tři jarní měsíce chladnější. Možná v roce 2013, ale to byl spíše jenom březen.
Dnes to tu v Lipencích po skončení plošných dešťů zas jede, už nás tu zasáhly asi 4 přeháňky, ze kterých spadlo 5 mm, navíc to dle radaru nejspíš nebude pro dnešek všechno. Za květen už skoro 120 mm, pokud budeme mít v nadcházejícím přeháňkovém počasí štěstí, bude tu letošní měsíc nejspíš rekordní. Od doby, kdy přesně zaznamenávám data - leden 2017, zatím vede červen 2017 se 144 mm, k tomu už moc nechybí.
Frantis95 Tak tady jsem teď pozoroval pěknou přeháňku, která přinesla hned čtyři překvapení:
1) Velmi rychle a šíleně se setmělo. 2) Na začátku jsem pozoroval ne doslova, ale něco jako self-cloud. 3) Vítr výrazně zesílil od SZ, během chvíle naopak od JZ (slabší nárazy cca 40km/h). 4) Čekal jsem velké kapky a slejvák, ale přeháňka přinesla z 90% velmi hustý májový deštík.
Dalo to 2mm, já osobně považuji průměrnou přeháňku takovou, která přinese 2-3mm srážek. Takže klasická přeháňka.
Tak to vypadalo, že je konec a ještě se rozpršelo ze zadní slabší části přeháňky a další 1mm, celkově 3mm za celou přeháňku. Stačí se podívat na radar, pěkný zelený flek nahoře nad Prahou.
Ondra83 nebýt těch tří teplých dní počátkem týdne, myslím, že by ta předpověď trumfla i nejchladnější květen za poslední století (1991). Já si ho nepamatuju, ale podle záznamů z Prahy-Libuše tam bylo více dní s teplotou 19-20, popř. mírně přes 20. Ovšem duben v tom roce byl o dost teplejší než letos. ----------------------------- Oprava - nejchladnější květen za posledních sto let byl v roce 1941, v r. 1991 byl druhý nejchladnější.
Miriam U těch přízemních mrazíků odejdou hlavně rajčata, papriky snesou víc. Každopádně já radši počkám, protože náhradní sazenice nemám. Uvidím podle nedělní předpovědi.