Diskuse o počasí 2x TN, bouřky, přeháňky a déšť na přelomu dubna/května
Jsem na chalupě, Předhradí u Proseče vzbudila mě letošní bouřka první pořádný liják pěkný ale rychlí.. V Čechách jen destik .
Yurri
Leje jako blázen.Do toho místý nárazový vítr.Ten střed otatáčení té níže je přesně nad Českem.Taková to situace nastane tak maximálně 2x za rok.Úhrny budou docela extrémní.
Predators2
U nás i ten pás z Rakouska rozpad, ale cokoliv vejš na Vysočinu se zintenzivňuje, u nás už bude brzy konec a bude to přesně mnou pár dní zpátky zmiňovaných 5 mm, to je o ničem, jó kdyby to teď mělo takhle jít k nám od severu a zesilovat, jenže to se nikdy nestane.
Na šumavských hřebenech nám tu na zadní straně TN chumelí.. To se ale čekalo..
https://www.horskasluzba.cz/cz/webkamery/sumava/16...
Po suchém březnu a dubnu je to fakt velká změna. Po dlouhé době člověk vidí pořádně zalitou zahrádku. Už zde spadlo 20mm a ještě bude několik hodin slabě pršet. Sucho půdní i meteorologické je zažehnáno, snad kromě nízkých spodních vod. Od začátku roku jsem navýšil náskok z +20mm na +40mm nad průměr. Letošní rok má našlápnuto být nadprůměrným, pokud bude dost srážek přes léto, což bych uvítal. Výhledy na nejbližší dny jsou optimistické, sem tam déšť a přeháňka a teploty by neměly být vysoko. Je docela velká šance, že vláha vydrží. Jižní Moravy je mi trochu líto, holt vždy se najdou místa, kde se dešti nedaří a daří suchu, loni to bylo na SZ.
SZ trošku ostrouhal úhrny často do 15mm a už to slábne
Za takovéto úhrny bych dal vše. Nádherná čísla. Upřímná gratulace všem.
No nechci nic říkat, ale GFS nám maloval spolu s dalšími 20mm a realita?
Spadlo 2,6mm srážek. To je nic ale jak všichni víme tak jsem to čekal že nic nespadne. Letos je to tady bohužel nějaké zacyklené
Vidím kus modré oblohy.
Edit: Stanice na Lesné a v Soběšicích hlásí sotva 2mm. Tuřany 2,4mm.
Tak tohle byla bída... Spadly pouze 4 mm. Také si připisuji vzdálenou bouřku s pár záblesky a silnějšími hromy, ale celkově to bylo takové zdechlé..
V předpovědích to zprvu nejvíce přestřeloval Aladin, který zde měl původně kolem 30 mm, zatímco GFS u nás původně očekával jen pár mm. Co se však včerejších večerních výstupů týče, tak byly mimo všechny modely kromě Aladina, který to na posledních chvíli zase překopal. Jinak Ecák, GFS a ICON to fakt netrefili.
Ale tak co se dá dělat, zadaří se jindy... Srážkově slabší to tu je už třetím měsícem, což dává tušit, že se to i zde brzy zlomí. Většinou v mé oblasti sušší období nevydrží déle než právě tři měsíce, tak snad tomu teď nebude jinak.
Hranice snezeni se posouva niz a niz..
https://www.sumava.net/kvilda/webcam.asp
Tady v 530mnm mam aktualne pouhe 4,5st..a klesa to..
Snehove vločky tu uz fakt videt nechci, doufam, ze zustanou na kopcich .
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.