Diskuse o počasí Silné bouřky 5.9.2020?
V Dětřichově u Jeseníka je právě druhá bouřka za poslední 2 hodiny, drží se pořád na stejném místě a postupuje minimální rychlostí s dost vysokou bleskovou aktivitou. Umocňují to zde obrovské masy mlhy, stoupající k bouřkovým mrakům, až dlouhou dobu nebylo možné rozeznat oblohu od okolní členité krajiny.
Tak dneska pozorujeme pěknou blýskavici tady v MSK, ale bouřky se zdá, že pomalu s postupující tmou začínají slábnout. Na to že už je září se projevovaly a nejspíše ještě i projevují dost výraznými projevy, nebývá úplně běžné vydávat výstrahu na velmi silné bouřky 5.9.. Dnešek byl v Ostravě krásný letní den s maximální teplotou 26,8 C., což je opravdu výrazný rozdíl oproti 1.9, kdy se teplota celý den držela mezi 12-14 C a k tomu až do večera pršelo. Takto vysoké teploty jsou cca o 5-6 C nad DP pro 5.9. Průměrná maxima se pohybují okolo 20-21 C a v průběhu září klesají až k 16 C.
Boggs
V Ostravě jih zatím hřmění neslyším, ael Real Time Lightning Maps by už mělo být slyšitelné na Opavsku, Vítkovsku a semtam už i v oblasti Hlučína. Jinak blýskavice je moc hezká a přijít taková bouřka o měsíc dříve, tak s ní takové krásné pozorování nemám, protože by bylo ještě světlo. A nejkrásnější bouřky jsou ty noční, kdy jsou záblesky vidět i na 100 km. Nyní je ozářen jihozápadní, západní, severozápadní a severní obzor. Jinak okna mám na jihovýchodní a zároveň severozápadní stranu, takže moc nočních záblesků se minout nedá.
Edit: 20:43 Tak někde blíže se bouřka vytvořila, protože jsem zaslechl 1. hřmění. Teď je otázkou kolik srážek naprší. Zatím jsem v září na 36 mm z úterka. Odpolední Aladin mi dává až 25 mm do rána, což by stačilo na dorovnání dlouhodobého normálu v září.
Vydat výstrahu v době, kdy už je to slušně rozjetý, je docela nanic... Přitom na ECMWF byly ty bouřky v predikci už pár dní. Estofex sice na dnešek nic nevydal (dělají to zadarmo, není to jejich povinnost), ale podle Estofex GFS Modelmaps měla ČR dvojku, je tam vidět i predikce krup 3 - 4 cm. Na výstrahu minimálně den dopředu to určitě bylo. No co už...
Na Vysočině se ve stejné linii tvoří už třetí várka silných bouřek.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.