Diskuse o počasí Bouřky a vydatné srážky od 16.6. do 21.6. 2020
Snowrain
aura334
Jenže sucho v Česku v příším týdnu rozhodně nehrozí.Naopak se zase očekávají silné bouřky s přívalovými lijáky.Wetteronline s nimi počítá už ve středu.Dokonce se mohou objevit už dnes.Estofex má pro celou východní polovinu 15% šanci.
Labe v Ústí má v úterý dosahovat téměř 7m.Je tohle vůbec reálné?
In-počasí
Máte pravdu ten druhý obrázek ozačuje průtok m3s-1.
Straky
Moc pěkné úlovky.Já se půjdu podívat do lesa až příští dýden.
aura334
To je pravda. Nedá se vůbec předpovědět, co bude v červenci a nebo v srpnu. Sucho se může samozřejmě velmi rychle vrátit, kumuluje se už asi 6 let, takže ho pár dešťivých dnů a týdnů určitě nevyřeší, to je asi většině lidem, minimálně zde, snad jasné. Ale můžou pochopitelně velmi pomoct, musí však přicházet i další, ale hlavně postupně a ne aby vše napršelo během pár dnů, a pak týdny téměř ani nekáplo. Tak uvidíme co bude.
Rezna85
Tak u nás naštěstí pršelo pořád max. střední intenzitou, žádné přívaláky...takže většina srážek měla možnost se postupně vsakovat a to i když už máme za červen cca 120mm :-)
Důležité bude samozřejmě i místo hledání...stačí trochu svažitý terén a bude o zábavu postaráno. Výhoda je, že než ten les proschne, tak postupně budou letos houby k nalezení prakticky většinu léta a to už se nestalo hodně hodně dlouho. Teď už opravdu stačí, když tomu občas vypomůže nějaká bouřka jednou za týden.
Zase jsem zapoměl před půlnocí uložit mapu se srážkovými úhrny.Budu si to muset někam zapsat aby se to neopakovalo.
Samik
Vodohospodáři nesledujou 1 model jako většina tady, u 90 % situací se dá úspěšně předpokládat jestli bude půlka týdne deštivá a další suchá, vydávají svoji předpověď a celkem sedí. Zahrádka mě zajímá z hlediska maximální produkce z minimální plochy, nikdy jsem neřekl, že by byla na většina území vhodná zeleninová plocha, ta z důvodu pracnosti bude vždy pro vyvolené, jiná věc je zasakování díky jinému složení půdy, to už význam má a jestli chtějí vědci cokoliv v tomhle ohledu změnit, musí dělat něco podobného jako já, oni dělají, ale spíše pro granty v podobě pomocných půdních látek, které zvyšují produkci nebo v rámci výzkumnej ústavů atd.
Teď říkal hydrolog Daňhelka zcela jasně, že pro podzemní dokonce mělké vrty platí stále sucho nebo i extrémní sucho dokonce i na Královéhradecku či na Z Čech a pro hlubší vrstvy má význam tak 2-3 letá deštivá perioda, má to význam pro prameniště a ty pak dotují dlouhodobě povrchové vody, prostě na 5-6 leté sucho musí 2-3 roky propršet, obvzlášť když nám nesněží, naprosto banální věc a pro většinu stále nepochopitelné, tomu se musím jenom smát.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.