Diskuse o počasí Déšť a bouřky od 9.6. do 15.6.2020
Teď tady byly 2 slušné přeháňky za které nám spadlo taky 9mm. Jen stále očekávám nějaké ty slibované bouřky. Něco se teď chystá u hranic a začíná se to i červenat a je to blízko, ale blesky z toho ještě nejdou.
No ale pohledem na blitzortung ani na Slovensku nic moc.
AAA právě zahřmělo takže že by přece? Tak asi jo ale blitzortung stále nic.
Tak teď je chod srážek dokonalý. Jsme na návětrné straně, srážky ale nezesilují a prší více v Německu a u nás je hovno, to se fakt může stát jen v našem regionu. Aladin totálně mimo, mělo tu už být 10 mm a dalších 10 spadnout do rána. Prostě celá republika už si užila svou slávu včetně Z republiky a ÚL region, SZ středních Čech a dokonce i sever Čech nic extra. Do konce června už se to nezmění, protože žádné plošné srážky nejsou v předpovědi a i kdyby, tak je to daleko.
Tohle je u mě zdaleka nejlepší srážková situace tohoto roku. Nejen, že za 24 hodin hodin napršelo 23 mm a jeden či dva to možná ještě přidá, ale i proto, že denní úhrn srážek nad 20 mm jsem tu naposledy měl vloni z nějaké letní bouřky. A v poslední řadě je to skvělé v tom, že prší vytrvale, ale s rozumnou intenzitou.
Mít k desátému červnu 60 mm, to ujde. A je to jen o 7 méně, než tu spadlo za celý květen.
karelzbrd
Jak hlubokou máte studnu? Že by se na hlubších studnách nějak projevil deštivější květen a červen, to se mi nechce věřit. Já mám u domu 11 metrů hlubokou a hladina vody je furt stejná a nízká, že taktak bere čerpadlo vodu.
F4
Podle radaru by to tak byt nemelo..nevim.
Bude to nejspis rozdilne dost i na par km..jak v Cesku, tak v tom Nemecku.
Hory jsou zahada.. Sumava obcas uz chcipajici srazky z Nemecka nakopava z modre do zelene i zlute..jindy je totalne pohrbi..
I tady u Sumavy jsou za tyhle dva dny velke mistni rozdily..
Já také nerozumím modelům, protože trojice GFS, Icon a GEM se shodují, že by tu mělo být i 10 mm, ale realita je desetinová. Myslel jsem, že tato chyba z ranního výstupu se nebude na tom odpoledním opakovat. Ale drží si pořád svojí, přitom neprší a srážky tak slábnou, že už ani nebude. Tedy je to skutečně akorát k naštvání. Naposledy přes 20 mm spadlo v půlce března. A teď oteplení a s naším štěstím další srážky v nedohlednu.
Dovolím si taky trochu toho nářku, aby v tom severozápad nebyl sám. Do "deštivého" Liberce se taky vrátilo prokletí posledních dvou let v letním období. Máme teď ve střední Evropě deštivé období a i tady prší téměř denně, ale oproti zbytku republiky zcela zanedbatelně - za červen 17 mm, dnes jen něco přes 1 mm. Dokonce stále čekáme na první alespoň vzdálenou bouřku (to pak pobaví číst si o místech, kde se jich za den vyskytne 6). S dalšími výstupy modelů už nevěřím v bouřku tento ani další týden. Nestěžuji si na sucho, voda na povrchu i pod povrchem je, vegetace jede jak šílená, ale při pohledu na všechny srážkové a bouřkové situace, které se nás vždy týkaly jen okrajově, vyvstává lehké zklamání.
Grupi
No ale tech 60mm za posledni mesic je prijemnych, muzeme byt radi ze nas minuly privaly. Bohuzel aktualni pocasi znamena nekoncici boj s travou a dalsi vegetaci. Ta absence bourek je smutna, ale opet to ma sve vyhody - az to prijde zase bude spousta (zbytecne) prace na vymenach anten..
Frantis95
Kde máte 4 mm za hodinu?
Grupi
Přesně tak, kdyby touhle dobou bylo za červen v ČR napršeno 30-40 mm, tak OK, ale na spoustě míst už mají 80 a víc a v květnu to bylo podobné. A měli štěstí na srážky, tak nechápu, proč my už 3. rok po sobě ne. A pořád je to stejné jako ctrl c + ctrl v.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.