Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Diskuse o počasí Déšť a bouřky od 2.6. do 8.6.2020

17
# 08.06.2020, 02:52

Snowrain
Kdyz jsem tu nekolik dni z5, po mem zhodnoceni vyhledu, ( samo ze jsem vyhodnocoval nakolik, budu destem zasazen ja, protoze ho uz fakt nemuzu ani cejtit :D ) naznacil, ze tohle prijde, mistni znalci si tu ze me delali soufky, jak to jen zasyci a vsakne se :) Mno tak at prsi dale, bude to takhle sycet jeste vice... :)

Na.Guru
To mate asi nejake preludy a trolujete :) Protoze neco podobneho jsem tu psal nedavno a mistni experti me oznacili za trola :)

2
# 08.06.2020, 06:26

Nejde o to bagatelizovat, ale nemluvit porad o suchu, kdyz venku je to same blato. A pokud tady bylo 5 let kumulovane sucho, tak si nepredstavovat (a prat si) ze se to dozene behem jednoho leta. Stejne se to muze vyrovnat nejlepe jen snehovou pokryvkou od prosince do brezna a ne destem od dubna do listopadu, to by muselo prset ob den, ale to by pak vypadalo vsude jak v tom Unicove. A zajedte si tam dneska a povidejte jim tam chvilku o suchu a jak je potreba, aby prselo...

F4
Avatar
109
# 08.06.2020, 07:00

Predators2
Ano, proč ne. Já měl nejvyšší úhrn kdysi dávno 70 mm za asi 6 hodin a taky se nic nestalo. Záleží na terénu, nasycenosti a intenzitě srážek. Jsme v placce, okolo kopce s lesy, nasycenost půdy je slabá a intenzita není nikdy extrémní. Jsem zvědav, jak se to promítne do mapy půdní vlhkosti.
Norain
Že spadne větší množství srážek na menší ploše snad víme. To, že si někdo postavil dům u potoka či řeky nebo sjezde do garáže od silnice dolů taky není vina počasí. Sucho se výrazně zmírnilo jen v tom pásu, kde teď napršelo. Nikdo tam nepojede říkat, že je sucho, protože tam zrovna není. SZ a JM rozhodně ale nejsou regiony sucha zbavené a je potřeba, aby tam vydatně zapršelo.

73
# 08.06.2020, 07:07

Patricio11
U mě taky jenom na prach 1,5 mm :prsi: :(

380
# 08.06.2020, 07:08

Teda, koukám na zprávy, že to byl až takový masakr, to se mi nezdálo, už je jeden mrtvý a druhý se pohřešuje..Tenhle týden u nás předpovídají do 50mm, to je taky hezká nadílka, ale, pravda, rozloženo do celého týdne..
p.s. rychlá oprava, už tam je 70mm za týden..

268
# 08.06.2020, 07:17

Bouřky se suchem nemají šanci zamávat, jsou jen lokální a rychlé, co na tom furt někdo nechápe, půda už je u nás v ČR v průměru tak zničená, že nedokáže pojmout ani 30 mm, včera jsem to viděl, na polích roste kukuřice vysoká 10 -15 cm a dole ve vesnici je to samozřejmě průšvih, lesy cucají vláhu hlavně ze sněhu přes zimu, teď těch mejch 30 mm je dobrejch akorát tak na zahradničení, v řídkém ovocném sadu už nic moc, klidně uvítám dalších 70 - 80 mm, ale jestli bydlíte ve svahu nebo dole a zvlášť u řeky, tak určitě problém, jestli jsou tam dobré zasakovací plochy jako svejly, zídky, vysoká tráva, tak se tam vlhkost dostane pěkně hlouběji, zpravidla ovšem mimo zastavěné oblasti.

# 08.06.2020, 07:57

Patricio11
I nás to lízalo a výsledek byl ten, že jsem v dálce viděl blesky, pak aby se neřeklo, tak dohromady asi 5 minut zapršelo, uhodily 2 až 3 blesky a tím nedělní bouřka skončila.
Celá neděle byla velmi teplá a dusná !

47
# 08.06.2020, 08:12

Na tom unicove ty obrazk opravdu masakr. A tady lidi jim zavideli :zz:

69
# 08.06.2020, 08:16

Tak sečteno podtrženo u nás na srážky vydařený víkend - od pátku do dnešního rána napršelo 80 mm (pátek 13, sobota 22, neděle 41 a pondělí 4), což je cca 75% červnového normálu. Počet přímých bouřek 6, vzdálených nespočet. Pozitivum je, že srážky přicházely v několika vlnách bez extrémních úhrnů ;-)

165
# 08.06.2020, 08:32

Tak modely přidaly na srážkách na zítra, od zítřejšího večera by mělo za 24 hodin naprset v jihozápadní polovině Česka i kolem 40 mm což už je na výstrahu na vydatný déšť. Na jihu Čech už je půda celkem dost nasycena tak by se mohly zvedat řeky:prsi::pozor:

# 08.06.2020, 08:59

Včera nám zde napršelo krásných 6,3 mm čímž jsme se v červnu dostali již na 23,5 mm. Ve výhledu další kopa srážek, navíc se přidají i bouřky, moc se na to těším:). Co jsem se tak dozvěděl ze včerejší diskuze: evidentně nám to tu všechno shnije, v Praze lidé pomalu nevědí, jak vypadá slunce, země je jak bažina, sucho není, podzemní vody jsou doplněné, jsou a budou povodně a my jim ty povodně závidíme. Fakt neskutečný, co tu někteří experti vymyslí a překroutí, zlatej Dawe:D, od něho to bylo alespoň vtipný.

Je fajn, že někde sucho není, ale někde taky prostě pořád je, nebo mají obyvatelé z určitých oblastí se suchem takové zkušenosti, že na jejich základě chtějí, aby napršelo trochu do foroty, když už je konečně vlhčeji i v hloubce a třeba se i začaly doplňovat podzemní vody. Nepřijde mi to tak těžké na pochopení. Když už tomu někdo nevěří, tak ať nevěří, nemusí si to klidně ani jezdit kontrolovat a může celou Republiku shazovat do jednoho pytle a tupě hlásat výsledek, stejně si jen ve výsledku se*e do huby. A vytvořit z tvrzení, že by naše oblast zvládla pojmout 80 mm za 2 hodiny myšlenku, že chceme povodně a škody na majetku? Jo, to se povedlo, za břicho se popadám:D. S tím sluncem je to úplně stejné. Tady dnes od 5 ráno svítí, takže jestli si nechcete roztahovat záclony a vytahovat rolety, můžete klidně dělat, že u vás nesvítilo celý měsíc, já budu dělat, že tomu věřím:).

Na tom, co se v minulých hodinách odehrálo na Uničovsku a Šumpersku, opravdu neshledávám nic pěkného. Ale prostě to tak nějak k těm bouřkám patří, zvlášť když ta voda padá na odlesněná území a pole neschopná zasakování, ještě k tomu v kopcovitých oblastech, to je pak jasné, že bude každej prudší deštík dělat potíže, kdyby tohle spadlo kupříkladu na centrální Šumavě, kde je to samé rašeliniště, nebo někde v nížinách s písčitou půdou, tak to nic hrozného neprovede. A kdo za to může? No jenom a pouze člověk, kdyby tam byly louky a lesy přirozené skladby, žádná takováhle povodeň by se neodehrála. Ale z příspěvků některých uživatelů dokonce vyplývá, že za to můžeme my, ti, kteří stále nemáme vody dost, zajímavá souvislost:).

Takže z hlediska výhledu si přeju, aby u nás stávající deštivý trend pokračoval a nadále se doplňovaly podzemní vody, kdyby sem také v tomto týdnu zavítaly nějaké bouřky s normálními projevy, vůbec bych se nezlobil. Jak bude jinde v ČR je mi úplně ukradené, každý ať si přeje svoje, naprosto chápu lidi z Vysočiny, že mají zalito, tak ať si přejí sušší počasí, my stále doplněno nemáme, tak si přejeme déšť, stejně to ve výsledku nijak neovlivníme;-). Toť vše.

P.S. Mimochodem letošní úroda zde bude asi trhat rekordy, fakt je ten pravidelnej déšť tak neprospěšnej?

380
# 08.06.2020, 09:31

Frantis95
Tak po včerejší dece tu nádherně pere slunce, houby rostou, takže zase pujdeme, ohledně úrody máte pravdu, už rozhazuju sítě po sousedech, kdo si co vezme, tak doufám, že nepřijdou kroupy..;-), ohledně počasí... denně po celém světě jsou záplavy, vedra, vichřice, krupobití... a na co vše jsem ještě zapomněl...takže nic tak vyjímečného se neděje, akorát ti, co v zasažené oblasti žijí, to vidí jinak, to je holt příroda..nic víc.:cool:

16
# 08.06.2020, 09:42

Kuba: Co se týče srážek pro nás, ještě bych počkal. Stačí malá změna proudění a máme nulu :-) Jinak srážky od jihovýchodu jsou opravdu vzácné...

# 08.06.2020, 09:54

K té úrodě a srážkám taky něco přidám. Ať je to trochu vyvážený. ;-)

Zdroj: viz screen
76
# 08.06.2020, 09:55

Frantis95
Velmi pěkně napsané a vystihnuté.

73
# 08.06.2020, 09:57

Úroda meruněk by byla skvělá, kdyby to všechno nepomrzlo. :(

268
# 08.06.2020, 10:15

Frantis95
Bohužel deště přišly dost pozdě a na úrodu budou mít vliv hlavně letošní mrazy a dlouhotrvající sucho v nejkritičtější době vzcházení, dílo zkázy dokonávají bouřky s kroupami a nánosy bahna. Snad se naleje trocha toho ovoce, konečně jsou ve výhledu srážky od JV, tak šup sem s nimi.

15
# 08.06.2020, 10:48

U nás za včerejší odpoledne a hlavně večer 32,0 mm.
Dlouho to chodilo jen okolo, ale nakonec nás to v několika vlnách trefilo.
Kousek vedle muselo spadnout ještě více, nebo v kratším čase, protože bylo vidět splach z polí a vedle silnice zbytky dočasného rybníčku. Toto byla první letošní klasická bouřková situace, dokonce je poznat i zvýšení hladiny zdejšího potoka a říčky, což při předchozích srážkových epizodách nebylo. Čtrnáct dní teď vydržíme. Spolu s předchozími srážkami to zkompenzovalo předchozí sucho a třeba obilí na poli vypadá dosti dobře. Jsem zvědavý, jak dopadne kukuřice a letošní pícniny, na těch nebylo měsíc poznat, že by rostly a teprve nyní se rozjíždí.

380
# 08.06.2020, 10:48

spurdo
Jsou i meruňky...ale rozdávat je asi nebudu, je tu na spotřebu spousta hladovců..:D
přidávám i obrázky, před deštěm a po dešti..

před deštěm
po dešti
meruňky
73
# 08.06.2020, 10:55

Ursus
U nás bylo cca 26 mm, ale přesněji se podívám odpoledne. Resp. podívám se do srážkoměru co je na zahradě, tohle mám od baráku, který může být zkreslený.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.