Diskuse o počasí Déšť a bouřky od 2.6. do 8.6.2020
Rezna85
Tady a všichni konečně spokojeni? To je dobrej vtip.
ota
Především tam není ani kde by se ta voda zachytila - kopce tam jsou holé, lesů zbavené, takže to teče jak po betoně, pak se nemůžeme divit tomu, že i při nižších přívalácích to teče všude jak kdyby měsíc v kuse pršelo.
Ne, že bych stál o nějaké bomby apod. ale já jsem poměrně zklamán situací na JM - všechny bouřky v podstatě obtočili hranici kraje - na západě to šlo po hranici přes Vysočinu nad Brno, kde to teda částečně krajem šlo, ted večer se to zase tvořilo nad SK a najednou je již skoro souvislá linie přes celou Moravu, ovšem tentokrát východně od hranic kraje. Takže naše studená fronta prozatím jen profuk - zajímalo by mě, co bránilo vzniku bouřek u nás. Jo, něco jde od Rakouska, ale jestli to má být po dnešních 29 stupních a dusnu nějaké uspokojení, tak to fakt ne - viděl jsem jen hodně vzdálený blesky nad SK, ale ta vzdálenost je tak propastná, že bez hromů
Tak zase bouřky na stejných místech jako včera, u nás zase žádná, ale aspon dost zapršelo celkem 14mm od včera večer , letos zatím u nás žádná blesková show se nekonala, ale podle modelů by se mělo oteplovat a počasí má být stále pod vlivem t níže, tak snad bouřky budou i u nás, divím se v tom Polsku, že vzniklo docela silné tornádo, podmínky na to moc nebyly podle modelů cape okolo 1000j/ kg a střih větru jen 13m/s a helicita taky nic moc.
To je masakr
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=259394...
Naštěstí už tam ty srážky pomalu slábnou.Tady je jeden obrázek z webové kamery.Je na ní zachycený krásný blesk.
Je fascinující, jak se na jednom místě dokázalo vytvořit 5 nebo kolik bouřek za několik hodin. To se u nás možná nepoštěstí za celý rok ?
vojta-černošice
Zase tak výjmečné to není.Já si také pamatuji jak tu za 1 den bylo 5 bouřek.
Norain
Je to tak, bydlet v Uničově, tak bych šel ještě před spaním decentně zalít zahradu, výpar je mocný
Tady jsou srážkové úhrny za posledních 24hodin a detektor blesků a aktuální povodňová situace na řekách.
Frnda
Ano voda je potřeba samozřejmě. Ale přiměřeně, nikdo se zdravým rozumem si nebude přát to, co je v Uničově, povodně jsou špatně, ale to je i sucho. A bohužel sucho je velké a kumulovalo se posledních 5 let, takže na těchto srážkách je nejhorší právě to, že vůbec se suchem nepomůžou. Je třeba aby pršelo mírně a trvale a tato situace je jistě velmi smutná a nešťastná a pro všechny lidi, které postihla, je to katastrofa. Ale bagatelizovat na základě toho sucho a tvrdit, jak žádné vlastně vůbec není, je z mého pohledu stejně hloupé, jako si přát povodně.
Tak u mě 0,0 mm během neděle. Rozlišení srážkoměru mám 0,3 mm a sice káplo, ale to je tak vše, na překlopení vahadla to nestačilo. A to nám modely opakovaně dávaly i 50 mm, nicméně Aladin byl nejblíž s pouhým nějakým mm a také s přívalákem na Uničovsku. V červnu tedy 9,0 mm. Kdo má míň? Btw. Uničovsko je odsud relativně kousek, takže dva extrémy v jednom kraji, tedy, jestli se to dá v mém případě vůbec takhle říct.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.