Diskuse o počasí Ochlazení a vydatné sněžení 11. a 12.května
Dnešní pohled na modely - http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=15...
Výrazné ochlazení ano (otázkou je, kam až teploty spadnou), časově se to láme pondělí/úterý a otázkou je, co srážky. V článku je důležitá část - A samozřejmě, to co je nejvíce nejisté, je místní rozložení srážek. Viz obrázkové souhrny, co jsou pod článkem.
Uvidíme, co budou modely malovat další dny.
Zajímalo by mě, jaký názor na tuto situaci bude mít expert na srážky a tropy pan Dawe...
GFS i Ecák tam to sněžení mají, ale rozcházejí se v přechodu srážek...
Ecák tam háže přechod souvislé linie od SZ k JV s trvalejším sněžením či zpočátku s deštěm či deštěm se sněhem..
GFS tam háže rozpad této linie v Čechách a pak její znovuobnovení...
Zatím tam všechny modely hází sněžení i pro Brno, ale rozhodně to není nijak neobvyklé.. Sníh v květnu tu byl, je a bude...
palma
To se mate. Ja tu mel bohuzel -2st.. Jeste ted je ve stinu jinovatka..To fakt nevidim dobre.. Mozna bude mraz i zitra..
Hold posumavska mrazova kotlina..
Ty srazky v nedeli a v pondeli, pokud budou, budou velmi draze zaplacene.. Ma byt plosne kolem -1, -2, u nas muzu ocekavat -3, -4..
Zmrzne uplne vsechno..krom cesneku, ten to da..
Takovyhle propad arktickeho vzduchu jsme tu nemeli v zime ani jednou..a prijde to v pulce kvetna..
V neděli by měly být letos dosud nejlepší podmínky na bouřky, především na JZ ČR a jihu Moravy..
Možná se dočkáme opravdu silných bouřek, i načasování na pozdně odpolední a večerní hodiny je dobré..Rovněž blízkost extra výrazného frontálního rozhraní hraje bouřkám do karet.
Jen CIN nebude ideální..ale s tím si umí, pokud přijdou, výrazné bouřky poradit..prorazit ho..
Straky
Jo, jo, zatím vše přežilo,jahody jsem stejně dal pod textilii, takže jsem byl v klidu, a na příští týden to dám taky, plus obalím i rybíz a angrešt, na autě mám ještě zimáky, tak jsem v klidu.., zatím nám to tam kreslí max -2 a to na pár hodin, plus tak 5 - 8 cm sněhu, což, pokud to bude, tak to do večera roztaje.Hlavně to jsou šílený hupy v teplotách následně za cca týden to tam ukazuje i +27..
Zatím to dle modelů vypadá na intenzivní sněžení pro Čechy.... No ale uvidíme, mám takový dobrý pocit, že aspoň bude padat sníh i zde v 357m... Tak uvdíme...
Jinak článek ze severe weather o ochlazení co nás tedy čeká
https://www.severe-weather.eu/mcd/arctic-outbreak-...
Tak podle nového GFS by mohli být bouřky už v sobotu. ČHMÚ tam má na jihu místy bouřky, v neděli pak místy všude.
A ještě něco: "KOMENTÁŘ METEOROLOGA: Ve vyšších a horských polohách může místy
napadnout 10 až 25 cm mokrého sněhu. Hrozí polomy stromů a následné
komplikace v dopravě a energetice." (Zdroj: portal.chmi.cz)
I kdyby teoreticky fakt spadly ty mraky snehu, muze, a jak dlouho, se to udrzet na zemi? Preci jen, v sobotu pres den az 25 stupnu, v nedeli mozne bourky a stale relativne teplo. A pokud v nedeli spadne i nejaka voda, tak snezit zacne na slusne prohratou a mokrou zem. Coz jsou spatne podminky na udrzeni snehu. Coz je v kvetnu jedine stesti
V porovnání se srážkami, které se očekávají v Čechách a na Severní Moravě to u nás nebude stát za nic... Já jenom fakt doufám, že když už nás 7x ty srážky obešly, tak že nám tu dost naprší... Klidně i se sněžením...
Pantau
Při těch vydatnějších srážkách, které budou výhradně v Čechách a ve Slezsku ty teploty budou padat až k 0... Povrch se ale nestihne ochladit...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.