Diskuse o počasí Bouřky 28. a 29.4.2020
Kritika na Aladina je zbytečná. Předpovídá stejně (blbě) jako ostatní modely. Mně tady dnes spadlo 6,5. Aladin hlásil desetiny mm, Icon tři, GFS asi 18 ( nevím co by se muselo stát, aby GFS přestal vždy brutálně nadhodnocovat) a ECMWF to posledním výstupem taky snížil až k nule.Stabilně mi tady nejlíp vychází nejčerstvější výstupy ICONu, řekl bych, že v určité toleranci jsem s ICONem i spokojený, protože těžko můžu chtít předpověď na desetinu přesně.
No, každopádně 6,5 mm dobrých, snad to není do konce týdne poslední déšť.
PS: u těch modelů beru vždy nejaktuálnější výstupy před vzniklou situací.
Aladinovi vubec nevysla treba predpoved pred dvema tydny.. kdy nebyl schopen predpovedet srazky podle aktualni situace ani na 2-3 h dopredu..a ta soucasna pro jz CR taky vubec ne.. S posunutim srazek k zapadu vahal nejdele ze vsech modelu a korekci provedl na posl chvili a jeste jen malou a nepresnou.. Jasne, zadny model nikdy nebude 100% , ale ICON nebo GFS jsou o level jinde..proste..
Aladin to trefil víceméně přesně, bohužel zatím to vypadá, že to naváže na většinu loňského roku, kdy srážky chodily v pásu Šumava - východ od Prahy - Krkonoše a pak většina Moravy (to zatím v této vlně nebylo, ale loni tam pršelo na velké části hodně).
Západní, severní a západní část středních Čech zase na suchu Snad ta páteční vlna, ale to se zase posune někam jinam, stejně jako ta dnešní (původně tu mělo lít ve velkém a nakonec 0,5 mm).
logitech
Storms
To je tak, jako když někteří říkají jak na Moravě prší. Když mrknu na srážkové úhrny, vidím v pásu především Čech, že tam pršelo, na řadě míst zase i víc jak 10 mm, v průměru 3-10 mm. Na západě Čech nepřešlo, u nás taky nepršelo (a když to vezmu na ty minulé srážkové epizody - tak zejména v JČ toho napršelo pokaždé víc, než kdekoliv jinde) takže ano, je co závidět.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.