Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes a v noci ještě sněhové přeháňky, zítra ustanou

Diskuse o počasí Bouřková sezóna 2020

569
# 09.04.2020, 08:19

No doufám ze tahle sezóna bude stát za to aspoň nějaká ta supercela by být mohla :tornado::blesk:

# 09.04.2020, 08:42

Já hlavně doufám, že se konečně dočkáme nějaké pěkné MCSky, ty tady u nás vždycky bývaly fakt parádní, hlavně v letech 2011, 2012, 2013, pak se to nějak zvrtlo a úplně vymizely. Loni byla jedna pěkná noční bouřka (11./12. 8.), ale jestli to byla MCSka, toť otázka, ale spíš ne, protože to přešlo hrozně rychle a MCSky obvykle trvaly alespoň 2 hodiny (je zde aktivní část a pak přechod kovadliny s trvalejším deštěm a typickými CG+ výboji). Poslední opravdu pořádná MCSka tu byla asi naposledy v noci z 22. na 23. 6. 2017 (navíc netypicky od SZ, MCS chodí obvykle od JZ z Bavor), a to už je dost dávno. Za posledních 5 let se vyskytly tak 2, možná 3, ale třeba v r. 2012 jich bylo asi 8.

15
# 09.04.2020, 09:48

Tak kdyby to bylo jako loni, co týden - dva zalito, tak by to bylo dobré, takže za mě zbožnopřánsky průměr v různých typech. Hlavně ať to není první možnost, - převládající tlakové výše, protože by to znamenalo úmorná vedra a ty já nerad...

# 09.04.2020, 11:01

tak 5 - 10 derech je opravdu kravina, 5 - 10cm kroupy zase taková kravina není, takže tahle odpověď by chtěla pozměnit :D

# 09.04.2020, 12:26

aura333
Fůra lidí si myslí u mnoha situací že jde o Derecho, ale ne vždy tomu tak je...

# 09.04.2020, 18:53

Tak derecho se těžko určuje, protože je tam plno faktorů, které to ovlivňují a to dost zásadně..

# 09.04.2020, 21:24

Nemusí být nic extra, nejlepší je asi MCS no, ale ty jsou už vzácné, pamatuji, když byla bouřka pomalu celou noc, to byla paráda. Že se blyskalo třeba 5hod, dneska to je půl hodina, privalak jak hovado a hned to je pryč.
V pondělí už asi něco bude, ne jenom ojedinělé.

148
# 09.04.2020, 21:27

logitech
Kdyby jen půl hodina, pár minut a ještě tě to jen lízne :D

# 09.04.2020, 22:09

Tak hlavně minulý rok ty bouřky se vyskytovaly celkem často, ale byly to spíše lokální záležitosti.. Hlavní oblastí byla Severní Morava, kde bylo bouřek dost i co do jejich síly a projevů.. Taky pamatuji na konec Července, kdy bouřky šli na jih Moravy, kde se rychle rozpadly a za Brnem opět zesílily a východně od Brna všude úhrny nad 30, ale západní a jížní část JMK nic..
Čechy na tom byly trochu hůře, ale bylo mnoho sezón, kdy třeba v Brně bylo za léto max 5-10 bouřek..
Jo a to pondělí vypadá zajímavě... Střet vzduchových hmot, silné proudění a Celkem gut podmínky např. Cape, MLCape a odpolední modely dávaly dobré hodnoty CIN.

# 02.05.2020, 08:18

Ondráš*
Celkově asi jo, ale pro nás byl lepší z bouřkového (i srážkového) hlediska duben 2019, to jsme zaznamenali alespoň 1 přímou bouřku, letos tu byla jen jedna velmi vzdálená blýskavice.

# 02.05.2020, 09:16

Nevím jak je to možné ale včera jsme tu měli kapesní bouřku, kupodivu i s deštěm. Jak rychle vznikla tak zase chcípla. Máme na dlouhou dobu vybráno.

1270
# 30.05.2020, 12:33

Také máte ten pocit že tohle bude jedna z nejhorších bouřkových sezón za posledních 10 let.

40
# 30.05.2020, 12:41

Predators2
Ja ani ne.Letos tu mame stesti, uz 4 prime bourky, z toho dve pozdne nocni, jedna i s hezkym shelfcloudem .
Loni jsme tu meli jen jednu primou bourku za cely rok..
Na silne bourky z tepla je zatim proste zima.. Ono to v cervnu prijde.

F4
109
# 30.05.2020, 12:42

Predators2
Ano mám, u nás bouřka 10. a 11.2., od té doby nic. Ono si člověk nevybere, buď je SV proudění, které přináší dobré teploty ale je suché, nebo JZ, které přináší vedro a bouřky jen na hory a předem jasná místa. 75 % území tak bouřku nezažije.

1270
# 30.05.2020, 14:41

Straky
U nás zatím pouze 1 slabší bouřka.Modely před 2 dny počítali že příští týden budou u nás četné bouřky.Aktuálně to vypadá na velkou bídu.

# 30.05.2020, 15:47

Predators2
Mám pocit, že to horší než poslední 2 roky už být nemůže:D. Letos zatím 2 přímé bouřky, celkem to ještě jde, v červnu snad něco dalšího dorazí, krajina je tady teď nacucaná jak houba, takže budou dobré rosné body a ty dělají fakt hodně.

68
# 31.05.2020, 12:53

Já zůstávám klidnej, vloni bouřková sezóna odstartovala až 2. června. Letos začala 13. dubna a už se nám tu vyskytly dvě přímé a jedna vzdálená bouřka, takže oproti loňskému roku náskok. Navíc nový GFS a ECMWF nadále předpovídají bouřky od středy až do neděle víceméně každý den.

A začínám věřit, že letos se léto obejde bez nějákých výrazných teplotních extrémů. A o něco nižší teploty by bouřkám uškodit neměly, spíš naopak.

# 07.06.2020, 16:37

Podařilo se mi zde konečně přihlásit :) tak sem přidám fotky bouřky :blesk: z 26.5.2020 z Ostravy Hrabůvky :) z bouřky nic hrozného nebylo, pěkně to tady zalilo :prsi: Za mně to byla prozatím bouřka která se dala pěkně nafotit :)

68
# 31.12.2020, 12:10

Rok 2020 nám do Blanska přinesl 38 bouřek ve 27 bouřkových dnech. Ze statistického i pocitového hlediska hodnotím sezónu jako lehce nadprůměrnou. Co se mi na sezóně líbilo a co bych jí naopak vytkl:

+ délka trvání sezóny - První bouřka se zde vyskytla 13. dubna ve formě přímého zásahu. Poslední se zde vyskytla až 10. října, opět formou přímého zásahu a byla i docela intenzivní s ohledem na roční období.
+ rovnoměrné rozložení bouřkové aktivity z časového hlediska
+ převaha přímých bouřek (15) v poměru s okrajovými (10) a vzdálenými (13)
+ obecná převaha CG výbojů nad CC výboji v přímých bouřkách - Tohle u nás není úplně zvykem. Letos jsem zažil několik nejbližších úderů ve svém životě, jeden z nich uhodil v okruhu 50 metrů.

- úplná absence zážitků z nočních bouřkových systémů - Můj nejoblíbenější bouřkový jev (noční MCS) byl letos výjimečnou záležitostí. Když už se nějaký takový systém vyskytl, tak ať vypadal na radaru jak hrozivě chtěl, blesková aktivita byla jen sporadická. I v těch nejhorších bouřkových sezónách se vždy aspoň 1x nebo 2x objevila situace, kdy v kuse svítila obloha. Zkrátka bylo to taková chcíplé letos.

Bez pochyby nejsilnější bouřka se zde vyskytla 14. srpna. Jednalo se o shluk jader s minimálním postupem, z nichž jedno velmi intenzivní nás zasáhlo. Během necelé půl hodiny zde spadlo 53 mm srážek!

Všem do roku 2021 přeji lepší bouřkovou sezónu, než byla ta letošní, a hlavně rovnoměrné rozložení bouřek, ať jsme všichni spokojení! Kromě toho vám přeji vše nejlepší do nového roku, hlavně zdraví a klidnější zítřky! :)

Jeden z nejbližších úderů, co jsem kdy zažil
Silná bouřka vstupující do údolí Blanska 14.8.
Rychlý vzestup hladiny Svitavy po bouřce 14.8.
50
# 31.12.2020, 14:39

Tady byla bouřková sezóna nejhorší v historii. A to doslova a vůbec nepřeháním.

Důvodů je několik:

Extrémně suchý duben - žádná bouřka
Chladný květen - srážky skoro vše v dešti
Relativně "chladný" červen - srážky skoro vše v dešti
Extrémně suchý červenec - bouřek minimum
Srpen přinesl nejvíce bouřek, ale i tak málo a ty nejlepší se vyhly, málo přímých zásahů.
Září do 25.9. sucho a minimum bouřek, pak opět vše v dešti
Říjen - jedna jediná bouřka

U mě tedy nejhorší bouřková sezóna možná za 100, 200 let.

Ta nejsilnější bouřka z celého roku se vyskytla v měsíci srpen a přesto spadlo jen 16mm za 24h! Vždy byly bouřková maxima za celý rok alespoň 30mm, většinou i více nebo přes 20mm v horších letech.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.