Diskuse o počasí Bouřková sezóna 2020
Já hlavně doufám, že se konečně dočkáme nějaké pěkné MCSky, ty tady u nás vždycky bývaly fakt parádní, hlavně v letech 2011, 2012, 2013, pak se to nějak zvrtlo a úplně vymizely. Loni byla jedna pěkná noční bouřka (11./12. 8.), ale jestli to byla MCSka, toť otázka, ale spíš ne, protože to přešlo hrozně rychle a MCSky obvykle trvaly alespoň 2 hodiny (je zde aktivní část a pak přechod kovadliny s trvalejším deštěm a typickými CG+ výboji). Poslední opravdu pořádná MCSka tu byla asi naposledy v noci z 22. na 23. 6. 2017 (navíc netypicky od SZ, MCS chodí obvykle od JZ z Bavor), a to už je dost dávno. Za posledních 5 let se vyskytly tak 2, možná 3, ale třeba v r. 2012 jich bylo asi 8.
Tak hlavně minulý rok ty bouřky se vyskytovaly celkem často, ale byly to spíše lokální záležitosti.. Hlavní oblastí byla Severní Morava, kde bylo bouřek dost i co do jejich síly a projevů.. Taky pamatuji na konec Července, kdy bouřky šli na jih Moravy, kde se rychle rozpadly a za Brnem opět zesílily a východně od Brna všude úhrny nad 30, ale západní a jížní část JMK nic..
Čechy na tom byly trochu hůře, ale bylo mnoho sezón, kdy třeba v Brně bylo za léto max 5-10 bouřek..
Jo a to pondělí vypadá zajímavě... Střet vzduchových hmot, silné proudění a Celkem gut podmínky např. Cape, MLCape a odpolední modely dávaly dobré hodnoty CIN.
Také máte ten pocit že tohle bude jedna z nejhorších bouřkových sezón za posledních 10 let.
Straky
U nás zatím pouze 1 slabší bouřka.Modely před 2 dny počítali že příští týden budou u nás četné bouřky.Aktuálně to vypadá na velkou bídu.
Já zůstávám klidnej, vloni bouřková sezóna odstartovala až 2. června. Letos začala 13. dubna a už se nám tu vyskytly dvě přímé a jedna vzdálená bouřka, takže oproti loňskému roku náskok. Navíc nový GFS a ECMWF nadále předpovídají bouřky od středy až do neděle víceméně každý den.
A začínám věřit, že letos se léto obejde bez nějákých výrazných teplotních extrémů. A o něco nižší teploty by bouřkám uškodit neměly, spíš naopak.
Rok 2020 nám do Blanska přinesl 38 bouřek ve 27 bouřkových dnech. Ze statistického i pocitového hlediska hodnotím sezónu jako lehce nadprůměrnou. Co se mi na sezóně líbilo a co bych jí naopak vytkl:
+ délka trvání sezóny - První bouřka se zde vyskytla 13. dubna ve formě přímého zásahu. Poslední se zde vyskytla až 10. října, opět formou přímého zásahu a byla i docela intenzivní s ohledem na roční období.
+ rovnoměrné rozložení bouřkové aktivity z časového hlediska
+ převaha přímých bouřek (15) v poměru s okrajovými (10) a vzdálenými (13)
+ obecná převaha CG výbojů nad CC výboji v přímých bouřkách - Tohle u nás není úplně zvykem. Letos jsem zažil několik nejbližších úderů ve svém životě, jeden z nich uhodil v okruhu 50 metrů.
- úplná absence zážitků z nočních bouřkových systémů - Můj nejoblíbenější bouřkový jev (noční MCS) byl letos výjimečnou záležitostí. Když už se nějaký takový systém vyskytl, tak ať vypadal na radaru jak hrozivě chtěl, blesková aktivita byla jen sporadická. I v těch nejhorších bouřkových sezónách se vždy aspoň 1x nebo 2x objevila situace, kdy v kuse svítila obloha. Zkrátka bylo to taková chcíplé letos.
Bez pochyby nejsilnější bouřka se zde vyskytla 14. srpna. Jednalo se o shluk jader s minimálním postupem, z nichž jedno velmi intenzivní nás zasáhlo. Během necelé půl hodiny zde spadlo 53 mm srážek!
Všem do roku 2021 přeji lepší bouřkovou sezónu, než byla ta letošní, a hlavně rovnoměrné rozložení bouřek, ať jsme všichni spokojení! Kromě toho vám přeji vše nejlepší do nového roku, hlavně zdraví a klidnější zítřky!
Tady byla bouřková sezóna nejhorší v historii. A to doslova a vůbec nepřeháním.
Důvodů je několik:
Extrémně suchý duben - žádná bouřka
Chladný květen - srážky skoro vše v dešti
Relativně "chladný" červen - srážky skoro vše v dešti
Extrémně suchý červenec - bouřek minimum
Srpen přinesl nejvíce bouřek, ale i tak málo a ty nejlepší se vyhly, málo přímých zásahů.
Září do 25.9. sucho a minimum bouřek, pak opět vše v dešti
Říjen - jedna jediná bouřka
U mě tedy nejhorší bouřková sezóna možná za 100, 200 let.
Ta nejsilnější bouřka z celého roku se vyskytla v měsíci srpen a přesto spadlo jen 16mm za 24h! Vždy byly bouřková maxima za celý rok alespoň 30mm, většinou i více nebo přes 20mm v horších letech.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.