Diskuse o počasí Bouřky od 10.6. do 14.5.2019
Ostrava nádherná blýskavice. Co sekunda to blesk. Pak už trochu zeslábla. Jinak začíná pršet. Jinak se dívám, že na střední Moravě další bouřky s kroupami, tak tam to už přestává být celkem sranda. Minimálně na střední Moravě, Šumpersku a kolem Valašškého Meziřičí lze tyto bouřky označit za velmi silné.
Hlásím z Val.Mezu - je to za námi. Kolem 21:20 se to spustilo, pořádná bouřka, přívalový déšť s kroupami (naštěstí do 1 cm a jen krátce), velmi silný vítr. Pro mne dlouho nevídaná silná blesková aktivita. Výpadek proudu 2krát. Spadlo cca 28 mm (za 35 min času). Ale teď to ochlazení a příjemný vzduch je báječné Jinak kolem toho Kojetína, Ivanovic na Hané apod. budou pořádné srážkové úhrny. A celkem těch lidí lituji - zrovna nedávno někdo psal, že tam je jedno z nejsušších míst na Moravě a teďkom jim tam vlítne i 60 mm za tak krátkou dobu
a pak budou zase dlouho bez dešťů ...
Tak Prostějov letiště má skoro 50 mm, hvězdárna v centru necelých 30 mm a Držovice tipuju kolem 15 mm - prozradí Ursus? Na JV od letiště a okolo Němčic, ale i za Plumlovem z dřívějších hodin to bude 50 až 80 mm (tip). Připomíná mi to bouřky z asi 10.7.2017 (snad jsem datum trefil). - tehdy Prostějov okolo 100 mm.
Tak zdá se, že bouřky tady na střední Moravě konečně slábnou. Každopádně na jih až jihozápad od nás to muselo být hodně extrémní. 4 hodiny neustále blesky, a to téměř nepřetržitě. U nás taky téměř 4 hodiny v kuse déšť. Naštěstí jsme byli skoro pořád na okraji, takže sice pršelo, ale převážně mírně, vždycky jen na chvíli se spustil příval. Spadlo i pár krup, ale bylo jich jen málo a s velikostí do 1cm. Celkem jsme na 25mm, takže za mě ideální, ale o něco jižněji bych se obával velkých škod. U nás byl největší komplikací silný vítr na čele jedné z buněk, který polámal pár větví. Za to v Nezamyslicích má tamní meteostanice přes 90mm srážek, šílené.
Podívejte se jak to v Čechách naskakuje.
že by čechy chtěly napodobit moravu
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.