Tak po včerejšku, kdy se nám derecho těsně vyhlo, už přes nás od rána přešly celkem 4 bouřky (kolem 5:00 a pak v 8:00, 9:30 a 10:10) a teď se na nás řítí pátá, pořádná...
NesQuiK Koukal jsem na kameru v Písku a tam padají kroupy. Říkal jsem si, že by se ta bouřka mohla stočit k nám, ale po těch kroupách radši bych zůstal u současného stavu - neustálé hřímání a mírný déšť. Nerad bych byl bez rajčat…
Dopsal jsem to a spustil se mega slejvák a občas malé krupky, vytvořilo se totiž nové jádro. Teď kousek od nás uhodil blesk, slušná pecka
Plzeňský kraj je letos na bouřky nejslabší, na pořádnou bouřku s přívalovým deštěm stále čekáme. Za celé léto pak máme dvě přímé pidibouřky a jednu "pochybnou" s úhrny 1, 2 a 3 mm. Všechny byly v podstatě více přeháňka, než bouřka. Ostatně na tomto webu je krásně vidět, že u nás na Domažlicku a západně i severně od Plzně je to s bouřkami za léto vlastně nejhorší z celé republiky . http://blesky...ky.cz/#tabs-3 Vpravo nahoře zvolit "Místních".
NesQuiK no nevím, na Plzeňsku obecně ano, ale u nás kousek za hranicemi je s bouřkami vždycky problém, protože se rozpárají o Český Les, případně o Šumavu a sjednotí se zase nad Plzní směřujíc na Prahu. Když srovnám aktivitu bouřek nad Prahou a nad na´mi za posledních 5 let, tak Praha je asi tak 3x aktivnější, Plzeň a východně od Plzně 2x.
casipo 20 mm, z té jedné bouřky, žádný zázrak to není, ale není to vůbec špatné teď jsem v Brně, v dáli hřmělo, ale nic nepřišlo, hřmělo od nás z Dukovan. Takže už asi 7 bouřka za rok, pěkný, ale chci vidět ještě nějakou odpolední a dám pokoj
V Praze před chvílí takřka desetiminutová průtrž mračen. Ještě stále prší, ale o něco slaběji. Bez větru, bez krup, ale taky bez blesků a hromů, takže to jako bouřku úplně klasifikovat nemůžu. Na jihu Čech je to momentálně dost bleskově aktivní. Doufám, že to půjde na nás.
Tak ČHMÚ vydalo výstrahu na extrémní srážky pro Jihočeský a část Středočeského kraje. Vodní toky by mohly stoupnout, ale neměly by zatím dosáhnout jakéhokoliv stupně povodňové aktivity.
Tak i u nás za dopoledne 2 bouřky, jedna vznikající a zesilující na Vysočinou(jako všechny v noci) a pak přesně nad námi, ale celkový úhrn od včera je pouhých 10mm, i Znojemsko má už kolem 20mm,východ Třebíčska až 30mm, Dukovany to schytaly v noci kolem 25mm za 1 bouřku. Jihočechům neskonale závidím, ale jěště něco přijde-točí se to pěkně.
Jinak k tomu rozhraní, aktuálně jen na území našeho okresu je na západě 16st. a na východě 26st.,na Slovácku mají i přes 35st.,to je pro bouřky líheň jako nikdy.