Petr12 Taky jsem tu výstrahu nepochopil. Celé dny dělají, jako že nic a dneska teda aby se neřeklo tam fláknou nějaký paskvil. Přitom leckdy varují x dní dopředu na bouřky co nepřijdou...
Petr12 máte pravdu velmi silné bouřky se budou tvořit i jinde než pouze ve dvou krajích.ČHMÚ to dalo na jisotu at to bude tak nebe tak velmi silné bouřky se první vytvoří na SZ asi tak to mysleli.Zato Hansová byla ůplně mimo bouřky nebudou mít energii se vytvořit (smích).
Dneska to vypadá nadějně, dost možná nejsilnější bouřky za celou tuto sezónu. Ale proč Aladin tolik blbne s tím větrem? Pro střední až východní Čechy nárazy téměř 150 km/h.
Frantis95: Přesně tak, ty nárazy tam hází každou aktualizaci klidně o 100km jinde, podle mě to platí i o lokaci těch bouřek, ale navíc úplně nesmyslně zmizela dnešní maxima na Moravě přes 30st.(kromě Brna a Brna-venkovu),vždyť už i tady na Vysočině mám teď 32,ranní aktualizace ty správné (po několik dní stejné)teploty úplně vymazala
NesQuiK Ty bouřky na hranicích Německa s Francií ani náhodou do Čech nemíří (ledaže by se stočily více na východ).
Jinak ano, ta fronta jde teprve na Nizozemsko, avšak ta MCS v severním Německu by mohla zasáhnout S/SV Čech. Nicméně mi přijde, že začíná nabírat směr více na východ, tedy na Polsko, ale to jen velmi mírně.
Nechci malovat čerta na zeď, ale ten komplex se začíná hodně stáčet na východ a je docela dost možné, že zasáhne pouze okraj S Čech a víc si to užije Polsko. Těm bouřkám na západě Německa moc nadějí nedávám, to by musely urazit několik set kilometrů a na to dle mého nejsou na západě tak dobré podmínky jako na severu. Uvidíme, co fronta, zatím je nad Nizozemím a zdá se mi, že pokud by si zachovala stávající postup, tak by měla zasáhnout opět spíše V Německo/Z Polsko než Čechy.
Momentálně směr komplexu JV. i přestože jsou CAPE na Moravě nižší než v Čechách, tak přeci jen podle předpovědi by se mohla i zde energie zvýšit. Takže pokud to sem dorazí, tak by ta bouřka mohla z něčeho čerpat.