Diskuse o počasí Bouřky 21.6. až 23.6.2017
U nás díky tomu, že se v Krušných horách nakonec pro mě nečekaně vytvořily nová bouřková jádra, tak spadlo hezkých 20 mm. Žádný vítr ani kroupy, jen blesky a déšť nebyl přívalový, takže se to mohlo vsakovat do půdy. Jsem spokojen, zprvu to tím obcházením vypadalo bledě.
Tak vidím že nejsem sám, kdo se v noci nevyspal. Taky aby ne, tohle se při naší smůle jen tak nevidí. V Praze dle mě žádné zklamání nebylo bouřka trvala s menšími přestávkami prakticky od 21 hod. do 5 do rána s tím, že 4x nás chytl přívalák a na té vlně kolem 1 ráno byl nádherný shelf, několik úderů jsme dostali i pod 200 m, takže co víc si přát! Tyhle situace se silnými nočními MCS mi už hodně chyběly.
ota
No už od cca. 10 večerní bylo vidět vzdálené blesky, pak se zvedl vítr, a trochu kapalo, no to hlavní dorazilo cca. okolo 1 ráno - prudký vítr, trochu pršelo a od 1,45-2.30 celkem jeden blesky za druhým (dala by se číst kniha) + déšt + rány jak z děla, pak byla chvíli pauza a od 3-4 extrémní blýskavice, hromy, vichr, prudký déšt
Tak včera jsem teda už nic nečekal, ale od 00:00 v noci vidím, jak se blýská a blýskalo se do 2:15, kdy se to furt blížilo a byly vidět blesky už silněji, když to přišlo, tak se spustil silný vítr a prudký déšť s kroupama, až jsem se divil, protože ve Vodňanech taková bouřka je zázrak, bylo to asi 10 min a pak jen mírně pršelo a blýskalo se asi do 4:00 ráno, pak to odešlo, v 5:45 přišla další bouřka, ale už normální, mírný déšt a jen rány byly velký, potom přišla v 6:30 bouřka která měla už hodně blízký údery. U nás jsou 3 bouřky výjimka, takže jsem za to rád.
Tak rád bych zhodnotil tuto bouřkově velmi bohatou noc. Všechny bouřky jsem pozoroval z Prahy Dejvic.
Tuto noc se u nás vyskytly 3 bouřkové systémy, každý z nich budu počítat jako jednu bouřku. Odpoledne se tvořily silné bouřky na severovýchod od nás, ale k nám vůbec nezavítaly. Bylo slyšet slabé, ale téměř nepřetržité hřmění. Na bouřce, která vyrostla u Roudnice nad Labem byly vidět oblaky mamma.
První bouřkový systém- MCS dorazil okolo 22 hodiny večer. Byl doprovázen mírným, chvilkově silným deštěm a slabým větrem. Jediné co bylo hezké byla silná blesková aktivita v tomto systému. Nejbližší úder blesku byl CG-, vzdálený přibližně 300 m. Když už vypadalo, že celý systém odchází, vyskytl se velmi silný CG+ ve vzdálenosti okolo 500 m. Nebyl doprovázen praskavým hromem, šlo spíše o několik dutých výbuchů. Celkový úhrn za tuto bouřku činil 3,7 mm.
Druhý bouřkový systém by taktéž MCS s vyvinutým shelf cloudem na čele. Při přechodu se vyskytly nárazy okolo 15 m/s a přívalový déšť. Celý systém doprovázela mohutná blesková aktivita, která v maximu dosáhla intenzity 1 blesku/s. Blízký výboj blesku se nevyskytl. celkem při této bouřce napršelo 8,6 mm.
Třetí bouřkový systém byl také MCS, který nás zasáhl jižním okrajem, nespadla z něj ale ani kapka. Zajímavý byl blesk, který se vyskytl asi 5 km před bouřkou. Šlo taktéž o CG+ a udeřil přibližně 1 km od nás. Měl jsem otevřené okno takže to úplně příjemný pocit nebyl.
Celkem nám za tuto noc napršelo 12,3 mm srážek. Na Praze Lipencích jsem ale zaznamenal 15,4 mm. To sice nestačí na to aby skončilo sucho, ale alespoň došlo k jeho zmírnění. Tato noc mě především potěšila množstvím blesků, které se vyskytly, a tak díky nim odpovídá stupni č. 2.
No já si myslím že si v ČR nikdo stěžovat nemůže že letos neviděl pořádnou bouřku. Ikdyž to někoho přímo nevzalo, tak mohl pozorovat přehlídku blesků o kus dál. A myslím si že letos podobná šou už nebude. Někde se projeví bouřky více ale né na tak velkém území.
Jinak nás vše silné obešlo nejdříve severně a hlavní pás jížně. Ale i tak jsem spokojen pozorovat bylo co a díky mírnému dešti napršelo 8mm tak je alespoň zalito dobře.
V brněnském Jundrově se tahle fronta v noci z 22. na 23. června projevila přímo ukázkově.
Ve čtvrtek 22. června večer k nám došla supercela se středně silnou elektrickou aktivitou, ale zato s přívalovým deštěm (za 10 minut napršelo 7,4 mm srážek) a pravděpodobně s krásnou strukturou, která ale kvůli tmě takřka nebyla pozorovatelná (zaznamenán sice byl shelf cloud i wall cloud, ovšem jen díky ozáření mraku blesky). Zajímavé bylo, že tato bouře urazila stovky kilometrů, přičemž vydržela více než dvě desítky hodin. Report zde: URL
Další tři bouřky se vyskytly už v pátek 23. června. Započala to vzdálená MCS, jež procházela spíše severem Moravy a Jihomoravského kraje se jen "dotkla", ovšem její kovadlina byla až nad námi a protože produkovala i CG+ blesky, slyšel jsem zde v Brně zhruba 10 hromů, a tak nezůstalo jen u blýskavice, ale šlo o vzdálenou bouřku. Report: URL
To hlavní přišlo okolo 3:30 nad ránem. Na cestě byla další MCS, jež nás zasáhla už přímo (sice ne tím úplně nejsilnějším, ale i tak se bylo na co dívat). Dle dostupných informací se jednalo dokonce o bow echo. Tato bouřka přinesla přívalový déšť (celkem 9,5 mm srážek), silný nárazový vítr (húlavu) a velmi silnou elektrickou aktivitu (v maximu i 20 blesků za minutu). Na bouřce se opět vyskytl i shelf cloud. Když nás bouřka přecházela, byli jsme střídavě bez proudu a přes den jsem po obhlídce terénu zjistil, že bouřka napáchala (spíše lehčí) škody, a to zejména v lese, kde vítr lámal větve ze stromů. Nejsilnější bouřka roku to ale i tak není, MCS z večera 30. května byla ještě o trochu silnější. Report o bouřce z pátku zde: URL
Na závěr dorazila ještě jedna bouřka, která byla opět přímá, i když tentokrát už jen slabá. Bylo to v pátek ráno krátce před 6. hodinou SELČ. Bouřka přinesla pouze 3 hromy a 2,0 mm srážek. Report tady: URL
Asi hodinu po této bouřce přišel ještě něco přes hodinu trvající slabý občasný déšť, ale už bez elektrické aktivity. Ten přinesl 0,3 mm srážek a dovršil tak úhrn oné noci na velmi pěkných 19,2 mm. Noc to byla z mého pohledu přímo legendární, hlavním nebezpečím určitě nebyl přívalový déšť, nýbrž nárazový vítr a elektrická aktivita. Kroupy se tentokrát nevyskytly, tedy alespoň u nás v Jundrově, z jiných částí města je hlášeny mám. Naopak, pravděpodobně jsme zaznamenali bow echo. Impozantní musela být také struktura bouřek, z tohoto pohledu velká škoda, že všechno přecházelo v noci a nedalo se tak fotit. Ale bouřky to byly i tak parádní... Letošní bouřková sezóna je zatím skvělá, snad to bude takto pokračovat.
V noci z 22.6. na 23.6. se na našem území vyskytly dvě derecha!
Viz článek: http://www.bourky.com/pozorovani/dve-derecha-22-23...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.