Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Studená fronta přinese zpočátku místy slabý déšť a hlavně na hory ochlazení

Diskuse o počasí Bouřky 23.5. a 24.5.2017

116
# 23.05.2017, 20:25

Dnešní den byl bouřkový i tady v Brně, ale přímá bouřka tentokrát nepřišla.

První bouřka byla vzdálená, vývoj oblaků začal nezvykle brzy, takže už v 10:45 začalo hřmít. Hřmělo ale jen do 11:15, za zmíněnou půlhodinu bylo slyšet okolo 10 hromů. Report zde: URL

Druhá bouřka přišla odpoledne a byla okrajová. Hromy byly slyšitelné od 13:35, krátce po 14. hodině se zdálo, že je všemu konec, ale poslední hrom zazněl až ve 14:25. Celkem jsem za tuto bouřku slyšel 8 hromů. Ve 14:15, kdy byla bouřka nejblíže (hlavní jádro asi jen 4 km od nás), dokonce i lehce pokapávalo, ale na měřitelný úhrn srážek to z tohoto oblaku nestačilo. Více v reportu: URL

Nakonec jsme za dnešek ale přece jen zaznamenali nějaké měřitelné srážky. Krátce před 15. hodinou totiž dorazila přeháňka, jež trvala díky dnešnímu pomalému pohybu oblačnosti téměř půl hodiny. Intenzita deště byla různá, chvílemi se jednalo jen o pokapávání, zatímco v jiných momentech pršelo i relativně silně. Nakonec nám za tuto přeháňku napršelo 2,2 mm srážek a protože se ve zbytku dne už nic dalšího nevyskytlo, je tento úhrn za dnešek společně s 2 bouřkami finální. :) :blesk: :prsi:

# 23.05.2017, 21:41

no tak asi nic moc nebude,ty bouřky na studené frontě jsou jen lokální a slabé a stejně se u hranic rozpadnou:pozor:

# 23.05.2017, 21:42

Predators
Možná! Já tomu věřím ze budou postupovat sem připraven.

# 23.05.2017, 21:49

Uvidíme, ale zase ESTOFEX dal 1 stupeň takže šance je.

113
# 23.05.2017, 22:10

Tak by měl vypadat každý den. Dnešek se opravdu vydařil a konečně i nám přinesl nějaké bouřky u nás asi 2x s přívalovým lijákem. Jedna přišla dopoledne kdy jsem byl v práci a druhá až jsem šel z práce tak mě to chytlo, naštěstí jsem se schoval u sousedů a z terasy jsem pozoroval ten úžasný lijavec při kterém spadlo i pár krup většinou do 1 cm spadlo odhadem tak 15 mm během asi 20 min. Mám i nějaké video a bouřka ta zesilovala až když odcházela.

Jinak to opravdu byly lijavce četné a http://www.eswd.eu/ zmapoval i místa kde se vyskytly. Byly to Mořkov a Bělotín v Moravskoslezském kraji, ve Zlínském kraji Staré Město u Uherského Hradiště a taky několik míst na Slovensku. V Maďarsku se v souvislosti s bouřkami vyskytlo i tornádo za tento rok už prý 6. http:...

182
# 24.05.2017, 00:19

Tak opět nic .... zase to obešlo severněji. :)

60
# 24.05.2017, 06:38

I V Praze jsme se v noci dočkali bouřek na SF, i když opět převážně jen v severní a východní polovině, ale aspoň bylo možné pozorovat několik pěkných blesků. Pro mě ovšem jen další vzdálené bouřky a na první letošní přímou bouřku budu čekat dále. Letošní sezóna zatím bída, snad to zachrání letní měsíce.

36
# 24.05.2017, 07:34

Vyslo to, vazne byly v noci bourky...aspon neco...:blesk::D

148
# 24.05.2017, 09:04

Ke včerejším bouřkám na jižní Moravě. Ani ve Strážnici žádný zázračný úhrn nebyl. A bohužel, bouřky měly být v rámci hor - teda nějaké zalití Bílých Karpat bych teda nebral jako srovnání se skutečností, že v Dolnomoravském úvalu, část Hodonínsko, zalito není. Ale nepopírám fakt, že u vás toho napršelo méně než v podhůří Karpat. Ale zbytek jižní Moravy je na tom špatně - můžete porovnat mapy ČHMI.

6809
# 24.05.2017, 21:16

Včera boli ale búrky. Kuknite sa, akú som nahral. Bola síce krátka, ale zato silná. 5 minútové video mám na YouTube, aj na Facebooku meno Vladimír Leňko.

# 25.05.2017, 08:41

Ňuňu
Díky za skvělé bouřkové video - jsou to opravdu silné "pecky" -- v horách mají ty bouřky dynamiku...

306
# 25.05.2017, 11:10

Jak jsem řekl někdy před 10dny, konec měsíce bude zajímavější, snad tentokrát něco zbyde i na sředojižní část republiky

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.