Zítra by se mohly konečně na Moravě po dlouhé době objevit bouřky. Předpověď od ČHMI říká že by se mohly objevit místy a podmínky na to budou opravdu vhodné. Model ALADIN je pro nás ale skeptický a GFS jako tradičně zase optimistický čili čeká mnohem více srážek než ALADN.
Pravděpodobně se budou vyskytovat četněji v horských oblastech, ale odpoledne a večer i v nížinách. Jsem zvědav s čím přijde ESTOFEX který určitě nedá 1st., ale pouze snad 50 %.
Diskuse o počasí Bouřky 23.5. a 24.5.2017
FSTORM
ano, souhlasím plně s tvým příspěvkem
V úterý se budou vyskytovat na V a SV naší republiky bouřky - hruba od 13.00h do cca 20.00h.
V noci na středu pak frontální deštík. V bouřkách odpoledne se vyskytnou místy i významnější srážky, ok. 20mm.
Měl by to být u nás v regionu prvý den v tomto roce, co do četnosti odpolední konvekce a bouřek s ní spojených...
Ne to je o ničem,zase spíše jižní či východní část Moravy,tady díky termické bublině stoupající z otevřené planiny pod Vysočinou půjde vše kolem,musí se jednat o pořádnou linii bouřek od V či JV,zítra už mají být přeháňky pouze ojediněle a ani ve čt. či pá. nic nečekám, pouze slabá intenzita navíc od SZ a navíc s větrem=tady bez šance,už ani ta tráva díky suchu neroste,jestli bude opravdu př. týden nad 25,tak to bude spíše na senoseč.
Tomamir
To se týká až nočního přechodu studené fronty. Během dne se budou vyskytovat přeháňky výhradně na Moravě a ve Slezsku.
Dobře to zachycuje podrobný numerický model: http://www.in...&y=15.499&z=9
igor127
Tak jsem asi slepej, protoze tam zadny varovani pro S Cech nevidim...
In-počasí
Jo takhle...tak to pak jo...ikdyz v 1 rano bourky, to jsem zvedavej, pravda je, ze bude prechod fronty a bude slusne strih vetru ale zase nulovej CAPE...no, uvidime...stejne bourky v 1 rano me nezajimaj, spim...
Jsem spis zvedavej, kdy zas prijde fronta odpoledne ci vecer + bude slusny CAPE a i strih vetru...bud fronta prechazi v noci, takze nic nebo fronta jde odpoledne, je CAPE ale neni vubec strih vetru...vsak si pamatuju situace z minulych let...bud je to, nebo ono, ale temer nikdy vse najednou aby to byla poradna mela ala MCS si squall line... Vetsinou jen lokalni zblabunky co se rychle vytvori a rychle zaniknou...nuda...ale uz jsem si tu zvykl Poradny pecky se v CR viz. obrazky se dockame tak jednou za nekolik let, jinak lokalni zblabunky... Pritom v USA to lita brutalne skoro denne...hold nemame idealni pozici ani podminky...musim se spokojit se 3ma bourkama rocne, kde jen 1 je opravdu silna... Takovej milovnik brutalnich bourek a zaziju 1 silnou rocne...Asi jsem se narodil na spatnem miste...
a já se ptám
při jaké situaci se dočkáme my zde na SV plošné konvekce, srážek a bouřek??
ten dnešek nestál za nic -
když si vzpomenu na jarní květnové (i dubnové) bouřky kdysi a teď - tak se až nechce věřit
pro květen je ohledně bouřek dobouřkováno...
Ostrava-Zábřeh dnes 3x zahřmělo (1x hodně blízko) a spadlo pár kapek
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.