Ve čtvrtek, poslední červnový den, lze čekat po přechodném přílivu teplejšího vzduchu přechod studené fronty. Na té se budou během odpoledne a večer tvořit místy bouřky, ojediněle mohou být i intenzivní. Důležitá bude tentokrát podpora fronty a vyšší hodnoty střihu větru.
Vzhledem k méně intenzivnímu průniku teplého vzduchu nelze ale čekat tak výrazné, resp. rozsáhlé bouřky. Bouřky budou spíše lokálního charakteru a lokálně v nich také může spadnout opět poměrně dost srážek.
Téma rozšířeno o bouřky od 28.6. - už se jedná o související situaci s vyšším střihem větru, Petr12
Diskuse o počasí Bouřky 28.6. až 30.6.2016
velmi zajímavý den co se týče bouřek nás čeká nejspíš ve čtvtek (v Čechách) nicméně bouřky nás čekají i dnes ale budou spíše ojedinělé a to spíše na SZ,Z,a Severu Čech ale počet bouřek pravděpodomě nepřekročí 10% výskytu na našem území. Zato ve středu by měla pšez Čechy přecházet studená fronta která by měla přinést i místní bouřky výskyt bouřek ale nepřekročí 35% výskytu na našem území. Bouřkám bude nejvíc nahrávat střih větru okolo 18m/s a i hodnota CAPE okolo 800,900 samozřejmě jsou důležité i další faktory pro vznik bouřek ale když je vysoký střih větru a CAPE tak se bouřky tvořit pravděpodomě budou. Ještě pro zajímavost ČHMŮ s bouřkami moc nepočítá uvidíme kdo bude mít pravdu.
Jste někdo v Praze? Já na Chodově a prohnala se tu před pár minutama fakt silná bouřka... Šíleně foukalo, ale nebyly to občasný nárazy, ale prostě silnej (velmi silnej?) vítr v kuse, hřmění a déšť, kterej se na chvíli přeměnil v malinkatý kroupečky (fakt úplně miniaturní, ale pozorovatelný byly). No prostě nechtěla bych v tu chvíli stát někde venku...
aura333
Já jsem na kolejích na JM, jestli víš, kde to je, a myslim, že nás to fakt vzalo tim největšim, co mohlo... Já koukám oknem směrem jako na JV a výhled mám celkem omezenej, tak jsem právě na mrak moc neviděla, navíc mě vzbudil až ten vichr a pak přes déšť skoro nebylo vidět. Zajímala by mě síla větru, ale jak nejsem zvyklá pozorovat tady, tak neumim dát ani hoodně amatérskej odhad. Prostě to bylo "hodně moc"
Anett
Já jsem tu bouřku pozoroval z Malešickýho parku a tady je výhled pěkný. Viděl jsem jak se to směrem na jih odemně topí v intenzivním dešti a ten mrak byl prostě jak z videa z USA když jsou supercely. Hrozně tmavý, takový dozelena a ten tvar takový stočený a dole wall-cloud. Vypadalo to jako apokalypsa skoro.
Je ironie, že zrovna ve dny, kdy se s nijak význačnými bouřkami nepočítá se můžou vyskytnout takovýhle překvapující bouřky. Včerejší bouřka v Praze byla taky dost zajímavá i ta oblačnost vypadalo celkem drasticky.
Právě o tom to je, že příroda umí překvapit. Tahle bouřka by byla pro ty kdo to rádi fotí pěkný úlovek.
Anett
Ta bouřka včerejší byla co se týče síly i lokality, kterou zasáhla skoro stejná jako dnes. Přidával jsem obrázky, ale jsou v jiným tématu. Tak sem jeden klidně hodím pro porovnání. Obě bouřky byly nádherný.
Před chvílí prošla Prahou silná bouřka a prý se pravděpodobně jednalo o supercelu. Podrobnosti zde:http://www.fa...tream&fref=nf
Fstorm
Jo byla to supercela. Pozoroval jsem jí a musím říct, že na první pohled vypadala jako supercela podle tvaru, struktury. Zkušenější by to poznal od oka. Akorát chtělo by to trochu sjednotit ty příspěvky v jedno téma. Píšete tu o dnešních bouřkách do tématu, které patří bouřkám 30.6.
Biochemik
Ty bouřky jsou tak nepředvídatelné, že ve čtvrtek by se dalo čekat něco "nečekaného" a velmi silného. Ve čtvrtek tipuji 2 až 4 supercely, které půjdou přes Polabí nebo střed Čech. To tipuji díky výraznějšímu střihu větru, který vznik supercel podporuje. 16.6. byl střih hodně výrazný a za celý den se vyskytlo supercel asi 12 a já jich původně tipoval tak 15. S těmi supercelami je to stejně divné. Buď je to jen pocit nebo dojem, ale tento rok jich je nějak hodně. Možná vývoj klimatu a nebo prostě hojný rok. Ale i celkově bouřky letos jsou silnější a častější, než minulý rok. Když se to veme od 1. dubna do konce června.
ESTOFEX silné bouřky neočekává, ale nad skoro celou ČR je pravděpodobnost 50%, takže bouřky určitě budou, jenom zřejmě ne tak silné. I když silná bouřka se nedá vyloučit, je to jenom předpověď ESTOFEXu.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.