Zakládám toto, téma, protože v neděli to vypadá s bouřkami opravdu slibně podle posledních výstupů by měly být hlavně v západní části středních Čech docela slušné hodnoty CAPE a Lift index -1, navíc bouřky ještě více umocní výrazný střih větru a samotná frontální vlna a teploty okolo 20°C takže není vyloučená ani squal-line. Co vy na to?
Ondráš* No já už sem si na to zvykl, že když jde o bouřky, si musíme nechat zajít chuť. Tak alespoň můžeme přát lidem, co bydlí v Čechách, ať si to užijí.
Estofex dava jiz dnes na SZ, ale dneska je to blbost, jinak jsem zvedavej na zitrek, ale takovy jako to bylo minulý tyden to asi nebude, to byla bomba, luxus blesky. (Pardubický kraj)
Modely se na zítřejší předpovědi neshodují - bude to hodně zajímavé. Čekám bouřku na severu Čech, ale minulému týdnu se to asi nevyrovná. Výrazný je především střih větru, CAPE bude záviset na oblačnosti a času příchodu fronty.
Za vším bude silný střih větru dnes večer (viz předpověď). Vznik bouřek (iniciace) bude záviset na teplotách - v Německu je slunečno, takže se vzduch prohřívá.
Modely ovšem stahují konvektivní srážky nad ČR.Zejména GFS stáhl i CAPE.Jediné co je velice dobře podpůrné pro vznik uvedených jevů je už jen ten střih větru.
Teď koukám na WRF a ten je o poznání co se srážek týče pro západ lepší.
No mě tedy nepřijde, že by to šlo jiným směrem. Právě to jde čistě od západu a to by bylo pro nás velice dobré, protože jakékoliv fronty v létě a v zimě, když jdou od západu, tak nás to vezme plnou silou. Takže jen tak dál. Bleskově aktivní to zatím moc není. Uvidíme při dalším postupu.
Pavell Jo vypadá to dobře.Dle Estofex 2 vydána,což mě také překvapilo.Dle MeteoAktulity.cz výskyt bouřek na 100% v čechách.Budu zvědav večer. :-) http://www.bl...ges/index.php
Vypadá to že bouřky sílí: 27. října 2013 15:50 SEČ - slibované bouřky se objevují na formující se squall line v Bavorsku postupující dále k severovýchodu. Z oblačnosti nad středními Čechami padají buď slabé nebo žádné srážky /ZDROJ: AMS FACEBOOK/
Kuba.T Co se týká elektrické aktivity a srážek to asi ne, ale rozhodně by se mohly objevit silnější nárazy větru místy 70-100km/h minulou neděli byly max do 60km/h.